PS4: αναβάθμιση υπ' αριθμόν 1.70

Οι εντυπώσεις μας από τις νέες εφαρμογές και λειτουργίες που προσφέρει

Οι πιο ενδιαφέρουσες προσθήκες, ωστόσο, αφορούν στη σύλληψη και επεξεργασία video μέσα από τα ίδια τα games του PS4. Οι παίκτες που θέλουν είτε να επεξεργαστούν σε βασικό επίπεδο τα clip που μπορούν να αποθηκεύσουν με το πλήκτρο Share είτε να τα μοιραστούν με άλλους τρόπους και όχι μόνο απευθείας μέσω PS4, έχουν πια πολύ περισσότερες επιλογές. Η σημαντικότερη σχετική λειτουργία δεν είναι άλλη από αυτήν που επιτρέπει την αντιγραφή ενός clip που έχουμε αποθηκεύσει από στο σκληρό δίσκο του PS4, σε ένα οποιοδήποτε USB drive σε μορφή αρχείου MP4. Αυτό στη συνέχεια ο χρήστης μπορεί να το δημοσιεύσει οπουδήποτε - σε δημοφιλείς υπηρεσίες όπως το YouTube και το Vimeo για παράδειγμα - και όχι μόνο στο Facebook όπως άλλοτε.

Η δεύτερη επιλογή αφορά στην απενεργοποίηση του μηχανισμού HDCP από την θύρα HDMI του PlayStation4 (εννοείται μόνο για τα games του και όχι π.χ. για ταινίες). Η δυνατότητα αυτή θα αποδειχθεί υπερπολύτιμη σε... εμάς τους δημοσιογράφους, βέβαια, αλλά και οποιονδήποτε φίλο ή φίλη θέλει να συλλάβει υψηλότερης ποιότητας video από τα games του PS4. Καλή η σύλληψη που κάνει το σύστημα της Sony για να "πάρει κανείς μια ιδέα" του τί θέλει να δείξει ο παίκτης εύκολα και γρήγορα, είναι όμως - τουλάχιστον για την ώρα - περιορισμένη σε ανάλυση 1280x720 pixel και ρυθμό διαμεταγωγής τα 8 Mbps (πολύ χαμηλό για να μην παρατηρούνται ατέλειες από τη σχετική συμπίεση κατά H.264). Με την απενεργοποίηση του HDCP, οι χρήστες μπορούν να συνδέσουν το PS4 σε οποιοδήποτε σύστημα σύλληψης υποστηρίζει 1920x1080 pixel, πολύ υψηλότερους ρυθμούς διαμεταγωγής (κοινώς ανώτερα αποτελέσματα οπτικά) ή ακόμη και μηδενική συμπίεση, για αποθήκευση video από τα games του PS4 στην καλύτερη δυνατή μορφή του.

Ως άκρως ευπρόσδεκτο... bonus, άλλωστε, η Sony με την αναβάθμιση 1.70 προσφέρει σε όλους τους κατόχους του PS4 δωρεάν το ShareFactory. Πρόκειται για μία ικανοποιητικού επιπέδου εφαρμογή επεξεργασίας video που προσφέρει όλα τα αναμενόμενα - "κόψε/ράψε" συγκεκριμένων τμημάτων, εισαγωγή μουσικής και σχολίων, κάποια βασικά εφέ - μέσα από ένα γραφικό περιβάλλον που χρειάζεται μεν κάποια εξοικείωση, αποδίδει ωστόσο απροβλημάτιστα με το χειριστήριο του PS4. Έτσι οι χρήστες του νέου συστήματος της Sony δεν χρειάζεται καν να καταφύγουν σε PC αν θέλουν να κάνουν γρήγορα κάποιες απλές αλλαγές σε ένα clip που έχουν συλλάβει: μπορούν να τις πραγματοποιήσουν με το ShareFactory και να εξάγουν το αποτέλεσμα στο σκληρό δίσκο του PS4 - όταν, δε, θα μπορούν να δημοσιεύσουν το αποτέλεσμα και απευθείας στο YouTube, δεν θα χρειάζονται... καθόλου τα PC! Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς από τα παραπάνω, περιθώρια βελτίωσης και στις νέες λειτουργίες συνεχίζουν να υπάρχουν, όμως δεν μπορεί να μην αποδώσει κανείς τα εύσημα στη Sony για τον τακτικό και ομαλό τρόπο με τον οποίο εξελίσσει τις δυνατότητες του PS4 μέχρι στιγμής. Ελπίζουμε σε ανάλογη συνέχεια!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ