PS3 "Slim": Η παρουσίαση

Nαι, πλέον αγοράζουμε!

Διαβάζοντας κανείς όσα αλλάζουν ανάμεσα στο παλιό και το νέο μοντέλο PlayStation3, θα μπορούσε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι... "ε, δεν έγινε και κάτι σοβαρό". Στο κάτω-κάτω ούτε οι βασικές λειτουργίες αλλάζουν, ούτε κάποια αξιοπρόσεκτη καινούργια δυνατότητα έχει προστεθεί. Σωστά; Χμμμ... όχι. Όχι ακριβώς. Το PS3 Slim κάνει τα ίδια πράγματα που κάνει και το PS3 Phat, ναι. Αλλά τα κάνει καλύτερα, έστω και οριακά, υπερέχοντας παράλληλα στον σημαντικό τομέα της κατανάλωσης ενέργειας, ο οποίος συνδέεται άμεσα με την αξιοπιστία της συσκευής. Προσθέτοντας κανείς και τον ευρύχωρο σκληρό δίσκο των 120 GB, έχει μια "αναβάθμισης" μεν, αλλά απόλυτα επιτυχημένη, σε στοιχεία που σε βάθος χρόνου ενδέχεται να αποκτήσουν μεγάλη σημασία. Κάτι που συμβαδίζει και με τον δεκάχρονο ορίζοντα παραμονής στην αγορά που η Sony έχει ήδη δηλώσει πως επιδιώκει για το PlayStation3 ως σύστημα συνολικά.

Πιο σημαντικό, φυσικά, είναι το γεγονός ότι το PS3 Slim κοστίζει πλέον 299 ευρώ. Δεν έχει νόημα όμως να σταθεί κανείς μόνο στα χρήματα αυτά καθ' αυτά: απείρως περισσότερη σημασία, αυτή τη φορά, έχει ο πολυσυζητημένος (και καθοριστικός στις μέρες μας) συντελεστής κόστους/αξίας. Το αρχικό PS3 στα 650 ευρώ ήταν πάρα, πάρα πολύ ακριβό και ανώριμο ως σύστημα. Στα 500 ευρώ είχαν προστεθεί σε αυτό πολλές δυνατότητες μέσω των firmware updates, αλλά παρέμενε ακριβό. Στα 400 ευρώ ήταν δελεαστική πρόταση (λαμβάνοντας στα υπόψιν όλες τις δυνατότητές του) αλλά με λιγότερα χρήματα υπήρχαν συσκευές προτιμότερες για τις δύο βασικές λειτουργίες του: το gaming (Xbox 360) και την αναπαραγωγή Blu-ray (εισαγωγικά BD player).

Στα 300 ευρώ, όμως, και με το όλο "οικοσύστημα" του PlayStation ως έχει αυτή τη στιγμή (διαθέσιμα Blu-ray, βιβλιοθήκη games, υπηρεσίες), το PlayStation3 είναι απλώς ασύγκριτο με ο,τιδήποτε άλλο όσον αφορά σε αυτήν την αναλογία κόστους/αξίας. Δεν το πλησιάζει απολύτως καμία άλλη πρόταση της αγοράς, από όποιον τομέα κι αν προέρχεται. Γι' αυτό και, επιτέλους, το PS3 δικαιούται τον χαρακτηρισμό "του συστήματος που πρέπει να αγοράσει κανείς, αν σκοπεύει να έχει μόνο μία συσκευή κάτω από την τηλεόρασή του". Γιατί τα κάνει όλα και, πλέον, τα κάνει πάρα πολύ καλά.

Αυτός είναι κι ο λόγος για τον οποίο ναι, το PS3 Slim μπορεί να αλλάξει θεαματικά τη θέση του PlayStation στην αγορά. Η τιμή είναι η σωστή, το timing είναι το σωστό, το όλο "πακέτο" υπηρεσιών και περιεχομένου γύρω από το PS3 είναι από ανταγωνιστικό έως ασυναγώνιστο σε συγκεκριμένα πράγματα. Αυτή η εορταστική περίοδος είναι η μεγάλη ευκαιρία της Sony να χαρίσει και πάλι στο PlayStation τη "λάμψη" και την περίοπτη θέση που είχε ως brand name συνολικά. Και από τη νέα χρονιά, με καινούργια πιθανώς δεδομένα, να εστιάσει σε άλλα πεδία μάχης, όπως το gaming με ανίχνευση κίνησης (Motion Controller/Natal) και οι υπηρεσίες (Playstation Network/Xbox Live). Είθε να ζεις σε ενδιαφέροντες καιρούς, όπως έλεγαν και οι Κινέζοι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ