Project Spark: το Xbox One... δημιουργεί

Μπορεί να είναι αυτός ο πρωτότυπος τίτλος η "σπίθα" που χρειάζεται η Microsoft;

Έχουμε εκφράσει πολλές φορές στο παρελθόν την άποψη πως αν τα PS4 και Xbox One μάς προσφέρουν απλώς ομορφότερες εκδόσεις των ίδιων ακριβώς games που παίζουμε εδώ και 7 χρόνια στα PS3/Xbox 360, θα έχουν πρακτικά αποτύχει. Θέλουμε να δούμε καινούργια πράγματα στα καινούργια συστήματα, δείγματα αλληλεπιδραστικής διασκέδασης που απλώς δεν ήταν εφικτά στην προηγούμενη γενιά συστημάτων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στην περυσινή παρουσίαση της Microsoft στην Ε3 2013 για το Xbox One ξεχώρισε στα μάτια τα δικά μας και άλλων μέσων ενημέρωσης το λεγόμενο Project Spark (ανεπίσημο προφανώς όνομα): ένα video game το οποίο προσφέρει στους παίκτες μία μεγάλη γκάμα από εργαλεία για να δημιουργήσουν... τα δικά τους games!

Η ιδέα δεν είναι βέβαια καινούργια, καθώς την έχει εξερευνήσει με μεγάλη επιτυχία και τρεις διαφορετικούς τίτλους LittleBig Planet η ταλαντούχα ομάδα δημιουργίας Media Molecule στο PlayStation3 τα προηγούμενα χρόνια. Όμως το Project Spark στο Xbox One είναι αφενός - και φυσιολογικά - περισσότερο φιλόδοξο (έχει στη διάθεσή του πολλή περισσότερη ισχύ και δυνατότητες όσον αφορά στο hardware που το φιλοξενεί), αφετέρου έχει να επιδείξει τη συνεργασία με PC και tablet ως σημαντικό του ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Οι κόσμοι, οι χαρακτήρες, οι αποστολές και οι προκλήσεις που δημιουργούν οι παίκτες στο δικό τους video game αφενός μπορούν να "μεταφερθούν" στο αντίστοιχο Project Spark των Windows 8.1 και να παιχθούν εκεί, αφετέρου να αξιοποιούν tablets και smartphones για το χειρισμό και γενικότερη αλληλεπίδραση μέσω της τεχνολογίας SmartGlass. Είναι σαφώς ενδιαφέρουσα τόσο η συνέργεια ανάμεσα στα διαφορετικά φορμά, όσο και η αξιοποίηση περιφερειακών συσκευών που όλοι πλέον κατέχουμε.

To Project Spark δεν είναι ακριβώς από τα... ευκολότερα εγχειρήματα, γι' αυτό και η Microsoft δεν έχει δεσμευθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία κυκλοφορίας του. Η δοκιμαστική έκδοσή του για προσωπικούς υπολογιστές, ωστόσο, έγινε διαθέσιμη στις αρχές Δεκεμβρίου και η δοκιμαστική του έκδοση για Xbox One χθες - κάτι που μάς δίνει βάσιμες ελπίδες για κυκλοφορία του εγκαίρως για την επερχόμενη εορταστική περίοδο. Το Xbox One χρειάζεται τουλάχιστον έναν τίτλο αυτά τα Χριστούγεννα ο οποίος να αποδεικνύει πως το νέο σύστημα της Microsoft δεν προσφέρει μόνο τα τυπικά και καθιερωμένα είδη video games με τα οποία είχε συνδεθεί το Xbox 360. Θα προσφέρει το Project Spark αυτή τη... "σπίθα" δημιουργίας που θα έδινε στη βιβλιοθήκη τίτλων του Xbox One και αυτή τη διάσταση; Το ελπίζουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ