Portal 2

Διπλά απολαυστικό, απλά κορυφαίο

Για τους μοναχικούς παίκτες που είχαν παίξει το αρχικό Portal, ο διάδοχος φέρνει στο προσκήνιο τρία κυρίως πράγματα: νέα στοιχεία που επηρεάζουν τους γρίφους και την επίλυσή τους (δεν θα τούς στερήσουμε την έκπληξη να τ' ανακαλύψουν οι ίδιοι), περισσότερο περίπλοκα και φιλόδοξα σχεδιασμένες αίθουσες και, ως συνέπεια των δύο πρώτων στοιχείων, το διπλάσιο χρόνο ενασχόλησης απ' ότι στο Portal 1 (για τον πιο πολύ κόσμο αυτό ισούται με 10 ώρες παιχνιδιού περίπου). Η μεγάλη αλλαγή, ωστόσο, αφορά στη συμμετοχή δύο παικτών: εδώ η Valve αληθινά "έγραψε", αφού οι δύο φίλοι που θα συνεργαστούν για την επίλυση των γρίφων θα έλθουν αντιμέτωποι με τελείως διαφορετικές προκλήσεις απ' ότι ένας μόνος του - προκλήσεις το ίδιο ή και περισσότερο έξυπνες και δύσκολες. Συνεργαζόμενη με τη Sony, άλλωστε, η Valve δίνει τη δυνατότητα αυτού του συνεργατικού τρόπου παιχνιδιού και μέσω Steam/PlayStation Network, όχι μόνο από τον... ίδιο καναπέ. Είναι, δε, από τα λίγα games του PS3 που γνωρίζουμε - αν όχι το μόνο - που επιτρέπει συνεργατικό παιχνίδι ανάμεσα σε κατόχους PS3 και PC.

Όσον αφορά στον τεχνικό τομέα, αυτό που συναντήσαμε ήταν λίγο έως πολύ αυτό που περιμέναμε. Έχουμε δει εντυπωσιακότερα games στο PlayStation3: το Portal 2 δεν είναι επιπέδου π.χ. Killzone 3 ή God of War 3. Τα γραφικά του όμως είναι φροντισμένα, όμορφα και - το κυριότερο - αποδίδουν εξαιρετικά την ατμόσφαιρα, τους χώρους και το χαρακτηριστικό, φουτουριστικό και ενίοτε κινηματογραφικό, στυλ του αρχικού Portal. Ο ήχος είναι πάντως σίγουρα "ένα κλικ πιο πάνω", καθώς και η συνοδευτική μουσική είναι υπέροχη και, το σημαντικότερο, η απόδοση των διαλόγων είναι απίθανα ρεαλιστική κι επιτυχημένη - ειδικά οι φωνές των τριών πρωταγωνιστικών "χαρακτήρων" συμμετέχουν στην πειστικότητα των όσων λέγονται και στη διασκέδαση του παίκτη όσο σε ελάχιστα άλλα games έχουμε συναντήσει. Άψογος ο χειρισμός, ΟΚ και οι όποιες ρυθμίσεις επιτρέπει η έκδοση του PS3, οι οποίες είναι μεν λιγότερες της έκδοσης για PC, αλλά ικανοποιητικές.

Προσπερνώντας, ωστόσο, τα... "απλώς πολύ καλά" τεχνικά στοιχεία του Portal 2, κάθε φίλος και φίλη του Αθηνόραμα Digital οφείλει να σταθεί σε αυτό που έχει περισσότερη σημασία απ' όλα στο συγκεκριμένο τίτλο: το προκλητικό, απολαυστικό, πανέξυπνο στυλ παιχνιδιού του, το οποίο δεν μπορεί να βρεθεί σε κανένα άλλο video game αυτή τη στιγμή. Η Valve έκανε αυτό ακριβώς που έπρεπε: εμπλούτισε κι επέκτεινε το αρχικό Portal χωρίς να αλλοιώσει τα στοιχεία εκείνα που αγαπήσαμε περισσότερο: την πρωτοτυπία και το χιούμορ του. Το έφερε, δε, επιτυχημένα στο χώρο του online gaming, δίνοντας και την ευκαιρία σε δύο παίκτες ταυτόχρονα να μοιραστούν την ικανοποίηση της λύσης ενός δύσκολου γρίφου. Προσβλέπουμε ήδη σε ένα Portal 3 με περισσότερα νέα στοιχεία και ιδέες, που θα καθιερώσει τη σειρά αυτή στη θέση της κορυφαίας ανάμεσα στα μοντέρνα puzzle games. Πώς να το θέσουμε αλλιώς; We want more cake!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ