Playstation TV: στην τελική ευθεία

To ιδιότυπο αυτόνομο σύστημα ψυχαγωγίας και επέκταση του PS4 στην Ελλάδα το Νοέμβρη

Είναι αλήθεια πως με το PlayStation4 και την μεγάλη του, μέχρι στιγμής, εμπορική επιτυχία, η Sony έχει κάνει ένα σημαντικό σύστημα προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά στην εξέχουσα θέση που θέλει να έχει στην διασκέδαση "του σαλονιού". Ο Νοέμβριος, ωστόσο, σηματοδοτεί την προσπάθειά της να επεκταθεί σε... όλα τα δωμάτια του σπιτιού - όλα όσα διαθέτουν τηλεόραση τουλάχιστον - με τη διάθεση του PlayStation TV, του λιλιπούτειου περιφερειακού της που αναλαμβάνει ρόλους πολλαπλούς. Αυτό είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά πέρυσι το Σεπτέμβρη, είχε επιβεβαιωθεί η κυκλοφορία του και για την Ευρώπη τον Ιούνιο στο πλαίσιο της έκθεσης Ε3 2014 (όπου είχαμε την ευκαιρία να το δοκιμάσουμε και πρακτικά)... και τώρα ήλθε πλέον "το πλήρωμα του χρόνου" για τις τελικές λεπτομέρειες, επιβεβαιωμένα και για την ελληνική αγορά.

Για τους φίλους και τις φίλες του Αθηνόραμα Digital που για οποιοδήποτε λόγο δεν έχουν ακόμη τοποθετήσει το PlayStation TV στην... ειδική του θέση μέσα στο οικοσύστημα των PlayStation, υπενθυμίζουμε: πρόκειται ουσιαστικά για ένα PS Vita δίχως οθόνη, το οποίο είναι συμβατό με την πλειοψηφία των τίτλων του, αξιοποιεί τα joypad των PS3/PS4 για το χειρισμό και προβάλλει τα games αυτά στη μεγάλη οθόνη τηλεοράσεων HD μέσω καλωδίου HDMI. Αυτή είναι η... μία του πλευρά. Η άλλη είναι αυτή του "αναμεταδότη" οποιουδήποτε PlayStation4: μέσω της λειτουργίας Remote Play που είναι διαθέσιμη ήδη ανάμεσα στα PS4 και PS Vita, το PlayStation TV μπορεί να... απελευθερώσει την τηλεόραση του σαλονιού, αφήνοντας το PS4 να έχει έναν τίτλο του ενεργό και "μεταφέροντας" αυτόν τον τίτλο στην τηλεόραση άλλου δωματίου για παιχνίδι εκεί. Η λειτουργία του και ως media player, άλλωστε, είναι ευπρόσδεκτη για απλά πράγματα, αφού η συσκευή δεν παύει να φέρει και υποδοχή για κάρτα μνήμης όπου μπορούν να αποθηκευθούν multimedia δεδομένα του χρήστη.

Η Sony θα φέρει και στην ελληνική αγορά το PlayStation TV στις 14 Νοεμβρίου, με λιανική τιμή πώλησης γύρω στα €100. Σε αυτήν περιλαμβάνονται και τρία games, τα Worms Revolution Extreme, Velocity Ultra και OlliOlli, τα οποία ο καταναλωτής μπορεί να αποκτήσει δωρεάν από το PlayStation Store και να παίξει άμεσα, αφού η συσκευή προσφέρει 1 GB αποθηκευτικού χώρου (θα χρειαστεί βεβαίως και ένα χειριστήριο PS3/PS4). Οι επιφυλάξεις που πάντοτε είχαμε απέναντι στο συγκεκριμένο προϊόν ήταν δύο: το αν και κατά πόσο θα μπορεί να αποδώσει τα games του PS Vita (καθώς ουκ ολίγα από αυτά αξιοποιούν την οθόνη αφής που σε αυτήν την περίπτωση απουσιάζει), καθώς και το πώς θα συμπεριφέρεται σε πραγματικές συνθήκες, στα σπίτια των καταναλωτών δηλαδή και όχι σε περιβάλλον εκθέσεων, αυτή η επικοινωνία του με το PlayStation4 για την απόδοση games του σε άλλο δωμάτιο.

Όσον αφορά στο δεύτερο, παρά τις θετικότατες εντυπώσεις που μάς άφησε το PlayStation TV στον εκθεσιακό χώρο της Sony στο Los Angeles, θα πρέπει να επιφυλαχθούμε μέχρι να κάνουμε τις δικές μας δοκιμές σε διάφορα "σενάρια" χρήσης. Αν κρίνουμε από το πώς αποδίδει το Remote Play ανάμεσα στα PS Vita και PS4 αυτή τη στιγμή - με τα δύο αυτά να υπάγονται στο ίδιο ασύρματο οικιακό δίκτυο - τα πράγματα είναι πολύ καλά όσο παραμένουμε π.χ. σε δωμάτιο διπλανό σ' εκείνο όπου βρίσκεται ο router που τα συνδέει, η ποιότητα ωστόσο μειώνεται όσο απομακρυνόμαστε από τον χώρο εκείνο και παρεμβάλλονται πιο πολλοί τοίχοι. Το PlayStation TV έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της ενσύρματης σύνδεσης μέσω Ethernet, βέβαια, όπως και των πολλαπλών αναβαθμίσεων στο σχετικό λογισμικό που έχει έκτοτε κάνει η Sony. Θα διαπιστώσουμε "τα πώς και τί" στην πράξη, λοιπόν.

Όσον αφορά στο πρώτο, ωστόσο, το θέμα των τίτλων δηλαδή, τα πράγματα είναι ομολογουμένως... πολύ καλύτερα απ' ότι περιμέναμε. Η Sony έδωσε στη δημοσιότητα την πλήρη λίστα με τα games του PS Vita και του PSP που μπορούν να παιχθούν στο PlayStation TV και αυτή είναι πάρα, πάρα πολύ μεγάλη. Δεν λείπουν τόσοι τίτλοι του PS Vita όσοι φοβόμασταν, ενώ είναι πρακτικά βέβαιο πως η συντριπτική πλειοψηφία όσων κυκλοφόρησαν από την άνοιξη και μετά (και θα κυκλοφορούν στο μέλλον) θα έχουν κάνει πρόβλεψη για απόδοση από το PlayStation TV (και θα καθιστούν εφικτή την "εξομοίωση" του αγγίγματος στην οθόνης αφής με "κατάδειξη" μέσω των DualShock). Σε αυτήν την τιμή πώλησης, το περιφερειακό της Sony θα μπορούσε να είναι η... μικρή έκπληξη της εορταστικής περιόδου, αν στην πράξη "μεταφέρει" και τα games του PS4 οπουδήποτε στο σπίτι χωρίς πρόβλημα. Εν αναμονή, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ