PlayStation Plus: στα 8 εκατομμύρια οι συνδρομητές

H συνδρομητική υπηρεσία της Sony επεκτείνεται περισσότερο από ποτέ, τα περιθώρια στο PS4 ακόμη μεγάλα

Το Αθηνόραμα Digital δεν εστιάζει συνήθως στα στοιχεία που οι εταιρείες τεχνολογίας δημοσιοποιούν στις ανακοινώσεις των τριμηνιαίων τους οικονομικών αποτελεσμάτων, όμως το συγκεκριμένο αξίζει μία εξαίρεση γιατί... είναι η πρώτη φορά που το έχουμε στη διάθεσή μας. Η Sony στην ανάλυση των πωλήσεων που σημείωσε σε όλα τα PlayStation και τις σχετικές με αυτά υπηρεσίες το περασμένο τρίμηνο, αποκάλυψε πως σχεδόν 8 εκατομμύρια καταναλωτές (7.95 εκ. για να είμαστε ακριβείς) έχουν ενεργή συνδρομή στην προνομιακή της υπηρεσία, το PlayStation Plus.

O αριθμός αυτός θα πρέπει να συσχετιστεί, φυσικά, με αυτόν της πελατειακής βάσης του PlayStation4: όχι λιγότερα από 13.5 εκατομμύρια PS4 έχουν βρει το δρόμο τους στα καταστήματα των χωρών όπου διατίθεται το σύστημα της Sony, οπότε - με τη γνωστή "διαφορά" του "ενός μήνα στοκ" που διατηρούν συνήθως οι εμπορικοί συνεργάτες της ιαπωνικής εταιρείας - η πελατειακή βάση των PS4 παγκοσμίως υπολογίζεται στα 12 ή 12.5 εκατομμύρια. Από αυτούς, είναι πρακτικά βέβαιο πως το λιγότερο τα 6 ή 7 εκατομμύρια έχουν συνδρομή στο PlayStation Plus, αφού αυτή είναι πλέον προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή τους στις Δικτυακές επιλογές παιχνιδιού όλων σχεδόν των games του PS4.

Κάποιο ποσοστό από αυτά τα 8 εκατομμύρια συνδρομητές του PlayStation Plus συνεχίζει να αποδίδεται, προφανώς, στους κατόχους PlayStation3 και PlayStation Vita. Με το ποσοστό, ωστόσο, των ανθρώπων που είναι συνδρομητές στο PS Plus να αριθμεί περίπου το 45% ή 50% των κατόχων PS4 συνολικά, είναι φανερό πως η Sony έχει στη διάθεσή της μεγάλο περιθώριο για διεύρυνση της υπηρεσίας στην πελατειακή βάση του νεότερου συστήματός της. Σε αντιδιαστολή, η Microsoft έχει ανακοινώσει στο παρελθόν πως από την πελατειακή βάση των περίπου 90 εκατομμυρίων για το Xbox 360 διαθέτει κάτι παραπάνω από 45 εκατομμύρια συνδρομητές στο Xbox Live - δεν έχει καταστεί ποτέ, ωστόσο, σαφές πόσοι αυτούς αντιστοιχούν στην επί πληρωμή "Gold" συνδρομή και πόσοι στην δωρεάν "Silver". Για το πόσοι εξ αυτών είναι κάτοχοι Xbox One (του οποίου η πελατειακή βάση παγκοσμίως βρίσκεται στα περίπου 7 εκατομμύρια καταναλωτές), φυσικά ούτε λόγος.

Είναι, λοιπόν, ιδιαίτερα δύσκολο να συγκρίνει κανείς αυτή τη στιγμή με ακρίβεια τις δύο Δικτυακές υπηρεσίες - ειδικά σε σχέση με τη χρήση τους στα PlayStation4 και Xbox One. Αν και εφόσον οι Sony και Microsoft δημοσιοποιήσουν ακριβή στοιχεία μεγέθους πελατειακής βάσης των PS Plus και Xbox Live Gold, συσχετισμένα με τα νεότερα PlayStation και Xbox, θα τα μοιραστούμε με το κοινό μας άνετα. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ