PlayStation Plus: δωρεάν games αξίας €1200 το 2014

Σημαντικά πιο πολλά των Games with Gold του Xbox Live, και οι δύο υπηρεσίες άκρως συμφέρουσες

Για εμάς που παρακολουθούμε τις προσπάθειες της Sony να εξελίξει τη συνδρομητική της υπηρεσία, το PlayStation Plus, εδώ και πάρα πολύ καιρό, το γεγονός δεν αποτελεί φυσικά... έκπληξη. Για τον κόσμο όμως που κατέχει οποιοδήποτε εκ των τριών PlayStation - PS4, PS3, Ps Vita... πόσο μάλλον και τα τρία - και ακόμη "το σκέφτεται" σχετικά με το αν και κατά πόσο μία συνδρομή στο PS Plus είναι καλή ιδέα, το εξειδικευμένο site με το όνομα Push Square φρόντισε να απαντήσει με τον πλέον... αδιαμφισβήτητο τρόπο: αξιολογώντας τη συνδρομή αυτή στο κέρδος χρημάτων που θα προερχόταν από την αγορά των δωρεάν games της και μόνο. Το αποτέλεσμα, ολομολογούμε, εξέπληξε κι εμάς: μήνα με το μήνα είναι εύκολο να μη δώσει κανείς ιδιαίτερη σημασία σε αυτά που τού προσφέρονται χωρίς κόστος, όμως στο τέλος του δωδεκαμήνουν... μαζεύονται πολλά τελικά!

Πράγματι, ένας από τους συντάκτες του Push Square μπήκε στη διαδικασία να υπολογίσει πόση θα ήταν η αξία των games που η Sony έχει προσφέρει δωρεάν στους συνδρομητές του PlayStation Plus από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους έως και τον Δεκέμβριο που ολοκληρώνεται, αν οι παίκτες κατέβαλλαν για κάθε ένα από αυτά το τυπικό του αντίτιμο στο PlayStation Store. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 960 λίρες ή 1210 ευρώ περίπου (!) για τα 67 αυτά games και για τα τρία φορμά, τα PS4/PS3/PS Vita δηλαδή. Το ποσό δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, προφανώς, έστω και με δεδομένο το γεγονός ότι δεν θα αγόραζαν όλοι οι gamers όλα αυτά τα games απαραίτητα. Από την άλλη πλευρά, αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνει και καμία από τις ειδικές εκπτώσεις που έχουν στη διάθεσή τους οι συνδρομητές PlayStation Plus για πάρα πολλά άλλα games - τυπικά 10% επιπλέον των κανονικών εκπτώσεων, αν και έχουμε συναντήσει και μεγαλύτερη κατά περίπτωση.

Σε αντιδιαστολή, η αξία των δωρεάν games που προσέφερε η Microsoft μέσα από το αντίστοιχο πρόγραμμα Xbox Live Games with Gold ανέρχεται σε μόλις €470, με ελαφρυντικά ωστόσο όχι μόνο την έναρξη του προγράμματος τον Ιούνιο, αλλά και την κάλυψη μόνο δύο φορμά και όχι τριών (Xbox One και Xbox 360). Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, ο μέσος όρος των προσφερόμενων games στην βαθμολογία τους από τη γνωστή υπηρεσία Metacritic κυμαίνεται σε υψηλό επίπεδο για δωρεάν τίτλους: 70/100 για το PS Plus και 78.3/100 για το Games with Gold - έστω κι αν το στοιχείο αυτό δεν συνυπολογίζει το γεγονός ότι το PS Plus προσφέρει πολύ συχνά ολοκαίνουργια games, ενώ το Games with Gold σημαντικά παλαιότερα. Ολοφάνερα, πάντως, ο... μύθος της προσφοράς "δευτέρας διαλογής" τίτλων από τις δύο εταιρείες απλώς και μόνο επειδή αυτοί δεν έχουν κόστος απόκτησης στο πλαίσιο της αντίστοιχης συνδρομής, πρακτικά δεν αληθεύει.

Σε κάθε περίπτωση, για τα €49.99 που ζητά το PS Plus σε ετήσια βάση και τα €59.99 που ζητά το Xbox Live, και οι δύο υπηρεσίες προσφέρουν εντυπωσιακό δείκτη πρόσθετης αξίας/κόστους. Η υπηρεσία της Sony προσφέρει για την ώρα υψηλότερο - και, για να είμαστε ειλικρινείς, και στις δύο συνδρομές εγγράφεται κανείς κυρίως για την πρόσβαση στη συμμετοχή online αναμετρήσεων με τα PS4/Xbox One και λιγότερο για τα δωρεάν games - όμως θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επανεξετάσουμε τα αντίστοιχα δεδομένα του χρόνου τέτοιο καιρό, όταν το πρόγραμμα Games with Gold θα έχει και αυτό ολοκληρώσει 12 μήνες διαδρομής και άρα προσφοράς δωρεάν τίτλων. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ