PlayStation Day 2013: τί περιμένουμε

Οι φήμες, οι πιθανότητες και οι προσδοκίες μας από τη Νέα Υόρκη

Δύο: το PS4 θα αξιοποιεί την τεχνολογία μετάδοσης games μέσω Internet της Gaikai. Ήταν ξανά η Wall Street Journal αυτή που "κυκλοφόρησε τη φήμη", όμως η συγκεκριμένη έχει νόημα για πολλούς λόγους. Ένας: είναι η πρακτική εφαρμογή που θα δικαιολογούσε καλύτερα από κάθε άλλη την εξαγορά της Gaikai από τη Sony πέρυσι. Δεύτερος: είναι ένας πολύ καλός τρόπος να προσφέρει η ιαπωνική εταιρεία "προς τα πίσω συμβατότητα" για τους τίτλους του PS3 στους κατόχους PS4 (οι εντελώς διαφορετικές συνθέσεις hardware θα καθιστούσαν την απόπειρα "εξομείωσης" ατυχή... κι ας μην πιστεύουμε ότι έχει ιδιαίτερο νόημα να επιδιώκεται κάτι τέτοιο ούτως ή άλλως). Τρίτος: με την τεχνολογία της Gaikai ανοίγεται μία νέα πηγή εσόδων για τη Sony. Χιλιάδες games, διαθέσιμα οποτεδήποτε, από την πρώτη μέρα. Win-Win-Win για την ίδια, τις εταιρείες ανάπτυξης και τους gamers... αν τεχνικά η υπηρεσία είναι άρτια.

Τρία: το χειριστήριο του PS4 θα ενσωματώνει νέα στοιχεία. Οι φωτογραφίες που έχουν διαρρεύσει είναι πιστευτές, αλλά συνεχίζουμε να είμαστε δύσπιστοι και περιμένουμε επιβεβαίωση σε αυτό. Το ενσωματωμένο μικρόφωνο στο επόμενο DualShock, για παράδειγμα, για φωνητικό έλεγχο δεν είναι καθόλου κακή ιδέα. Όμως... φωτεινή επιφάνεια α λα PlayStation Move, στο DualShock; Και επιφάνεια αφής, αλλά τόσο μικρή και τόσο "περίεργα" τοποθετημένη από εργονομικής πλευράς; Χμ. Ίσως αλλάξουμε γνώμη μετά από προσωπική επαφή με αυτά, αλλά για την ώρα κρατάμε επιφυλάξεις. Πολλές.

Τέσσερα: το PS4 θα κοστίζει λιγότερα από $400/€400 και θα διατεθεί τα Χριστούγεννα. Αν είχαμε ένα ευρώ για κάθε... ευσεβή πόθο που γίνεται φήμη "με το έτσι θέλω", θα είμασταν πάμπλουτοι εδώ και χρόνια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως η συζήτηση αυτή έχει νόημα επειδή όντως η Sony δεν μπορεί να ελπίζει σήμερα σε εμπορική επιτυχία του PS4 αν ακολουθήσει ξανά την προσέγγιση του αρχικά πανάκριβου PS3. Συν τοις άλλοις, ιστορικά κανένα PlayStation δεν έκανε εμπορικό ξεκίνημα σε όλο τον κόσμο ταυτόχρονα - γι' αυτό υποψιαζόμαστε πως η Ιαπωνία και η Αμερική είναι πιθανό να υποδεχθούν το PS4 φέτος, ενώ η Ευρώπη το Φεβρουάριο/Μάρτιο. Όπως και να 'χει, δεν είναι βέβαιο ότι η συζήτηση της 20/2 για το PS4 θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τιμή πώλησης και ημερομηνία διάθεσης. Για την ακρίβεια, θα εκπλαγούμε αν αναφερθούν οριστικές πληροφορίες γι' αυτό από τόσο νωρίς.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ