PlayStation 4 Pro: νέος, βελτιωμένος Media Player

Αναβάθμιση του σχετικού app, περιθώρια βελτίωσης ακόμη μεγάλα

Η Sony από την πρώτη μέρα παρουσίασης του PlayStation4 στο παγκόσμιο κοινό εστίασε - και επέμενε να εστιάζει... και επιμένει να εστιάζει - στις λειτουργίες του τις σχετικές με τα video games και όχι στις υπόλοιπες δευτερεύουσες και συμπληρωματικές ενός σύγχρονου συστήματος ηλεκτρονικής διασκέδασης. Άποψή μας πως η επιλογή της ήταν σωστή, όμως με το PS4/PS4 Pro να πλησιάζει τα 60 εκατομμύρια πωληθέναντα συστήματα παγκοσμίως πια - και την απόσταση που το χωρίζει από το Xbox One να είναι... το λιγότερο "ασφαλείας" πια - ο ιαπωνικός κολοσσός θα μπορούσε να αφιερώσει κάποιους πόρους στην αναπαραγωγή ήχου και video μέσω της εφαρμογής Media Player, τομέας όπου υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης. Σήμερα γίνεται διαθέσιμη μία σχετική αναβάθμιση που επιδιώκει ακριβώς αυτό, όμως η αλήθεια είναι πως περιμέναμε περισσότερα.

Η αναβάθμιση αυτή αφορά στο app του Media Player μόνο όταν αυτό λειτουργεί στο PlayStation4 Pro και προσθέτει την δυνατότητα αναπαραγωγής αρχείων video υπερυηψηλής ευκρίνειας (ανάλυση εικόνας 4Κ). Αυστηρά μιλώντας, βέβαια, το ίδιο θα μπορούσε να κάνει και το αρχικό μοντέλο PS4 με αρχεία video 4Κ σε έως και 24/30 καρέ το δευτερόλεπτο, αλλά καταλαβαίνουμε την συλλογιστική της προτεραιότητας στο PS4 Pro (δεν έχουμε ακόμη δοκιμάσει αρχεία video στα 60 καρέ για να διαπιστώσουμε αν υποστηρίζονται και αυτά). Η Sony έχει επιλέξει να επιβάλλει και άλλον έναν περιορισμό: το αρχείο θα πρέπει να είναι μορφής MP4 - οπότε τα δημοφιλή αλλά... εχμ, συνήθως παράνομα αρχεία MKV για ταινίες και τηλεοπτικές σειρές που λαμβάνονται ποικιλοτρόπως από το Internet δεν αναπαράγονται.

Υπενθυμίζουμε, δε, πως τα σχετικά αρχεία μπορούν ν' αναπαραχθούν τόσο μέσω τοπικού οικιακού δικτύου όσο και από μέσο αποθήκευσης USB, αλλά όχι από τον σκληρό δίσκο που ενδεχομένως χρησιμοποιεί ο χρήστης για επέκταση του αποθηκευτικού χώρου του PS4 αξιοποιώντας την πρόσφατη αναβάθμιση 4.50 στο λειτουργικό του σύστημα. Εκεί φιλοξενούνται μόνο games και apps, τίποτε άλλο. Ο Media Player και στο PS4 Pro δεν υποστηρίζει την τεχνολογία HDR για την απόδοση περισσότερων και πλουσιότερων χρωμάτων (όπως και τα αντίστοιχα apps των YouTube και Netflix δηλαδή). Το πιθανότερο σενάριο χρήσης της νέας του δυνατότητας, με άλλα λόγια, είναι η αναπαραγωγή υλικού video εικόνας 4Κ που έχει συλλάβει ο ίδιος ο καταναλωτής, είτε με smartphone είτε με ψηφιακή βιντεοκάμερα. Ενδιαφέροντος, αλλά περιορισμένης αναλογικά χρήσης, είναι πάντως και η δυνατότητα θέασης video 360 μοιρών ανάλυσης εικόνας 4Κ στο PlayStation VR, με αυξημένη ποιότητα απεικόνισης σε σχέση με το video "απλής" ανάλυσης HD.

Είναι γεγονός ότι η σταθερή στρατηγική της Sony να προωθεί τα PS4/PS4 Pro ως συστήματα ψυχαγωγίας για games και όχι... έτσι γενικώς για ηλεκτρονική διασκέδαση όλων των ειδών, έχει αποδώσει στο maximum - και γι' αυτό ο ιαπωνικός κολοσσός δεν επιθυμεί να την αλλάξει. Είναι επίσης γεγονός ότι η Sony δεν θα προσφέρει στο PS4/PS4 Pro πλήρεις δυνατότητες πανίσχυρου media player α λα π.χ. nVidia Shield TV, παρ' όλο που θα μπορούσε, όσο (α) υπάρχουν τα συμφέροντα της Sony Pictures στην όλη εξίσωση και όσο (β) το Xbox One συνεχίζει κι αυτό να υστερεί πάρα πολύ στον συγκεκριμένο τομέα. Ας ελπίσουμε πως αρκετά μεγάλο ποσοστό των κατόχων PS4/PS4 Pro θα εκφράσει ενδιαφέρον για περαιτέρω βελτίωση του Media Player - ώστε αυτός να εμπλουτιστεί με όσες περισσότερες δυνατότητες και χαρακτηριστικά κρίνει η Sony πως δεν αλλοιώνουν την εικόνα που θέλει να προωθεί για το PS4, αλλά φέρνουν πρόσθετη αξία στο σύστημά της για ποσοστό έστω του κοινού που το απέκτησε. Για να δούμε, για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ