PlayStation 4, λειτουργικό υπ' αριθμόν 2.0

Δυνατότητα SharePlay, αναπαραγωγή αρχείων μουσικής, δημοσίευση video clips στο YouTube και... όχι μόνο

Πιστή στην υπόσχεσή της να προσφέρει την νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος των PS4 δύο μήνες αφότου την ανακοίνωσε για πρώτη φορά, η Sony διέθεσε πριν από λίγες ώρες στο κοινό τη σχετική αναβάθμιση από την πρότερη έκδοση 1.76, στην 2.0. Αυτή φέρνει στο προσκήνιο μία σειρά από αλλαγές, βελτιώσεις και προσθήκες στο "οπλοστάσιο" των δυνατοτήτων του PlayStation4 - κάποιες είχαν ζητηθεί επίμονα από τους ίδιους τους gamers, κάποιες είχε δεσμευθεί η Sony πως θα προσφέρει από τις πρώτες κιόλας ημέρες κυκλοφορίας του PS4, κάποιες ήταν πρωτοβουλία της ίδιας της εταιρείας (όχι τυχαία... η σημαντικότερη προσθήκη τέτοια ήταν). Είναι πολλές στον αριθμό και όλες ευπρόσδεκτες, θα επικεντρωθούμε ωστόσο στις πιο σημαντικές.

Πρώτα, τα... απλά: η έκδοση 2.0 του λειτουργικού του PS4 προσθέτει στο σύστημα τη δυνατότητα αναπαραγωγής ψηφιακών αρχείων μουσικής. Αυτά αντλούνται από οποιοδήποτε USB stick περιέχει τέτοια αρχεία (για την ώρα δεν επιτρέπεται η μεταφορά τους στον σκληρό δίσκο του συστήματος) και υποστηρίζονται οι μορφές MP3, MP4, M4A και 3GP. Η Sony έχει καταστήσει εφικτό να "καλείται" ένα mini-player με το πάτημα του πλήκτρου PlayStation, ενώ η αναπαραγωγή των μουσικών αρχείων μπορεί να γίνεται και κατά τη διάρκεια εξέλιξης ενός video game (οπότε ο χρήστης μπορεί π.χ. να "χαμηλώσει" εντελώς την ένταση της μουσικής σε έναν τίτλο από τις επιλογές του και να ακούει τη μουσική της αρεσκείας του αντί για αυτήν που η εκάστοτε παραγωγή προσφέρει).

Μία άλλη λειτουργία που είχαν ζητήσει εξ αρχής επίμονα οι gamers αφορά στην άμεση δημοσίευση των video clips που δημιουργούν μέσα από τα games του PS4, στη δημοφιλέστερη υπηρεσία φιλοξενίας video στον κόσμο: το YouTube. Αυτό ήταν πρότινος εφικτό να γίνει μεταφέροντας τα clips σε προσωπικό υπολογιστή, όμως είναι πλέον θέμα ελάχιστων "βημάτων" για να τα αναρτήσει κανείς στο προφίλ του στο YouTube απευθείας από το PS4 (θα πρέπει φυσικά να συνδέσει πρώτα το σχετικό προφίλ της Google με το αντίστοιχό του στο PSN). Τα clips συνεχίζουν να είναι ανάλυσης 720p και 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο - κάτι που υποψιαζόμαστε πως δεν θα αλλάξει σύντομα αλλά κρίνεται επαρκές ως επίπεδο ποιότητας για την πλειοψηφία των κατόχων PS4.

Η έκδοση 2.0 του λειτουργικού προσφέρει επίσης για πρώτη φορά εικαστικά θέματα (themes) για το περιβάλλον λειτουργίας του. Όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές η Sony δεν είχε ακόμη προσθέσει στο PlayStation Store περισσότερα themes για να δοκιμάσει ο χρήστης, τρία ή τέσσερα ωστόσο θα προσφερθούν τις επόμενες μέρες και την ερχόμενη Τρίτη δύο "επίσημα", αλλά δωρεάν: ένα για το Call of Duty Advanced Warfare και ένα για το Destiny. Για την ώρα οι χρήστες δεν μπορούν να φτιάξουν δικά τους themes, όπως ήταν εφικτό (μέχρι κάποιο χρονικό σημείο) στο PS3, όμως η Sony έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο.

Αυτή που ξεχωρίζει είναι φυσικά ανάμεσα σε όλες τις άλλες είναι η προσθήκη της λειτουργίας SharePlay, η οποία επιτρέπει σε έναν κάτοχο PS4 να "δώσει τον έλεγχο" του συστήματός του σε κάποιο από τα μέλη της Friends List του ώστε ο δεύτερος να "παίξει" μέσω Internet κάποιο από τα games του πρώτου. Η λειτουργία αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφενός επειδή ο δεύτερος παίκτης δεν χρειάζεται να είναι κάτοχος του εκάστοτε video game (οπότε μπορεί να το "δοκιμάσει" δωρεάν στον φίλο του μέσω Internet), αφετέρου δεν χρειάζεται να είναι συνδρομητής στην υπηρεσία PS Plus (χρειάζεται να είναι ο "οικοδεσπότης" πρώτος παίκτης). Οι δύο φίλοι μπορούν, άλλωστε, να παίξουν μαζί στον ίδιο τίτλο - και πάλι χωρίς ο δεύτερος να τον έχει αγοράσει - αν και οι δύο είναι συνδρομητές στην υπηρεσία PS Plus.

Άλλες προσθήκες άξιες αναφοράς: οι φωνητικές εντολές που "ακούει" η PlayStation Camera αυξήθηκαν σε αριθμό και έχει γίνει σαφέστερο το πού είναι διαθέσιμες, η Library με τα games και τα apps του χρήστη προσφέρει καλύτερη εργάνωση, τα downloads μπορούν να σταματήσουν προσωρινά ώστε ο παίκτης να έχει στη διάθεσή του τη μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων αν την χρειαστεί, ενώ η λειτουργία "ζωντανής μετάδοσης" των games που παίζει ο παίκτης έχει δεχθεί επίσης πολλαπλές βελτιώσεις. Η αναβάθμιση υπ' αριθμόν 2.0 του λειτουργικού του PS4 είναι διαθέσιμη άμεσα σε όλους, οπότε οι κάτοχοι του νεότερου συστήματηος ηλεκτρονικής διασκέδασης της Sony... ξέρουν ακριβώς τί να κάνουν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ