PlayStation4: τί ξέρουμε, τί όχι

Ερωτήσεις πολλές, απαντήσεις... μερικές - για την ώρα

Σχεδόν μία εβδομάδα έχει περάσει από την ημέρα που η Sony αποκάλυψε στη Νέα Υόρκη τα σχέδιά της για το PlayStation4 - και οι... "κραδασμοί" από τις σχετικές ανακοινώσεις όχι απλώς δεν έχουν ακόμη σταματήσει, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα θα συνεχιστούν για καιρό (ή μέχρι η Microsoft να "ανοίξει τα χαρτιά της" για το νέο Xbox προφανώς). Πληροφορίες σχετικές με το PS4 συνεχίζουν να έρχονται στην επιφάνεια, πολλές από τις οποίες δεν είχαν γνωστοποιηθεί στη Νέα Υόρκη. Συν τοις άλλοις, έχουμε δεχθεί μια σειρά από e-mail με ερωτήσεις, άλλες προφανείς, άλλες περισσότερο περίπλοκες ή τεχνικές, που αξίζουν αναφοράς κι απάντησης. Και τα δύο γεγονότα μαζί... είναι ο καλύτερος λόγος για μια "ανακεφαλαίωση" του τί γνωρίζουμε και τί όχι, λοιπόν. Έχουμε και λέμε!

Γνωρίζουμε ημερομηνία κυκλοφορίας και τιμή πώλησης για το PS4;
Όχι και στα δύο. Το γενικό χρονικό πλαίσιο "Εορταστική περίοδος 2013" που ανέφερε η Sony μπορεί ή μπορεί να μην ισχύει και για τις τρεις μεγάλες αγορές (Αμερική, Ευρώπη, Ιαπωνία). Εντύπωσή μας μέχρι στιγμής, και μακάρι να διαψευστούμε, είναι πως στην Ευρώπη το PS4 θα διατεθεί Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2014. Και όσον αφορά στην τιμή πώλησης "ακούγονται πολλά", η επικρατέστερη ωστόσο φήμη θέλει δύο μοντέλα PS4 στα €399 και €499, με διαφορετικές χωρητικότητες σκληρών δίσκων.

Γνωρίζουμε ακριβή τεχνικά χαρακτηριστικά;
Και ναι... και όχι. Ναι, γιατί τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Sony είναι αρκετά ώστε να γίνει μια πρώτη εκτίμηση της δύναμης και των ικανοτήτων του PS4 (τα έχουμε παραθέσει και σχολιάσει εδώ). Όχι, γιατί ναι μεν το PS4 στηρίζεται σε υποσυστήματα PC, πολλά εξ αυτών όμως είναι ειδικά τροποποιημένα μετά από απαίτηση της Sony και όχι ακριβώς αντίστοιχα αυτών που βρίσκει κανείς στην αγορά των Η/Υ. Με άλλα λόγια, για την πλήρη εικόνα των τεχνικών του PS4 χρειάζεται να περιμένουμε λίγο ακόμη.

Γνωρίζουμε αν θα προσφέρεται "προς τα πίσω συμβατότητα" με τα games του PS3;
Ναι, γνωρίζουμε. Η ευθεία απάντηση είναι αρνητική, με την έννοια πως η σύνθεση των υποσυστημάτων του PS4 είναι τόσο διαφορετική από του PS3, που "απευθείας" δεν υπάρχει καμία περίπτωση τα games του δεύτερου να αναπαραχθούν στο πρώτο. Με μία έμμεση απάντηση, όμως, η Sony υπενθυμίζει πως με την τεχνολογία της Gaikai που εξαγόρασε και θα αξιοποιήσει με πολλαπλούς τρόπους στο PS4, τα games του PS3 θα μπορούν να παίζονται στο PS4 με τη λειτουργία της "μετάδοσης" (streaming), χωρίς δηλαδή να τα εγκαθιστά ο παίκτης στο PS4 του.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ