PlayStation4: οι λειτουργίες

Τί άλλο προσφέρει το PS4 ως σύστημα ψηφιακής διασκέδασης, εκτός από τα video games;

Και σε άλλους τομείς, ωστόσο, που περιμέναμε βάσει της "κληρονομιάς" της Sony το PS4 αν όχι να υπερείχε, τουλάχιστον να είχε αξιοπρεπή παρουσία, θα πρέπει να... "αναμείνουμε στο ακουστικό μας" προφανώς. Η αξιοποίηση των οπτικών δίσκων μουσικής και ταινιών, για παράδειγμα, είναι βασικότατου επιπέδου. Τα μουσικά CD δεν αναγνωρίζονται καθόλου. Οι ταινίες σε DVD και Blu-ray αναπαράγονται κανονικά: δεν αντιμετωπίσαμε, έχοντας δοκιμάσει μερικά από τα πρώτα και πολλά από τα δεύτερα, προβλήματα όπως αυτά που ανέφεραν οι Αμερικανοί κάτοχοι του PS4 αρχικά. Όμως η αναπαραγωγή γίνεται με την απολύτως τυπική ποιότητα και ταχύτητα, όπως αυτήν που θα περίμενε κανείς από Blu-ray players κόστους €60 (τα οποία παρεμπιπτόντως αναπαράγουν και ψηφιακά αρχεία multimedia). Οι επιλογές που προσφέρονται από το PS4 κατά την αναπαραγωγή των ταινιών, όσο και οι σχετικές ρυθμίσεις γενικότερα, είναι πανελάχιστες. Σε όλα αυτά, το PS3 παραμένει καλύτερο του διαδόχου του. Το PS4 έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί στο μέλλον σε εξαιρετικό... δισκοπαικτικό (π.χ. οι δυνατότητες επεξεργασίας εικόνας του ξεπερνούν αυτές ενός τυπικού Media Center PC κατά πολύ), όμως θα χρειαστεί και πάλι σοβαρότητα και θέληση εκ μέρους της Sony για κάτι τέτοιο.

Ενδεχομένως κάποια από τα υψηλόβαθμα στελέχη της Sony πιστεύουν ότι το μέλλον της αναπαραγωγής ταινιών και μουσικής δεν βρίσκεται σε υλικά αποθηκευτικά μέσα, αλλά στο Internet - κι ενώ υπάρχει δόση αλήθειας σ' αυτό, και σε αυτήν την κατηγορία λειτουργιών το PS4 δεν έχει μεγάλη χρησιμότητα για το ελληνικό κοινό. Ενώ, για παράδειγμα, προσφέρονται apps που αντλούν περιεχόμενο από δημοφιλείς Δικτυακές "κινηματογραφικές" υπηρεσίες όπως οι Lovefilm και Netflix, αυτές στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμη εμπορική παρουσία, άρα δεν είναι αξιοποιήσιμες και από το PS4 στη χώρα μας. Αξιοποιήσιμες δεν είναι ούτε οι συνδρομητικές υπηρεσίες Music Unlimited και Video Unlimited της ίδιας της Sony, των οποίων τα σχετικά apps είναι προεγκατεστημένα στο PS4. Αυτές θα "ήταν μια κάποια λύσις", έστω και χωρίς υποτίτλους για τις ταινίες, όμως ως υπηρεσίες δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί στη χώρα μας γενικότερα - οπότε δεν μπορούμε να έχουμε γνώμη για την ποιότητα ή όχι με την οποία το PS4 τις προσφέρει.

Ο μόνος τρόπος, ουσιαστικά, να παρακολουθήσει κανείς multimedia Δικτυακό περιεχόμενο της επιλογής του με το PlayStation4 είναι μέσω του Web browser app που είναι επίσης προεγκατεστημένο στο σύστημα της Sony. Επειδή οι δημοφιλέστερες υπηρεσίες φιλοξενίας online video, όπως το YouTube και το Vimeo, την τελευταία τριετία σταδιακά "εξοστράκισαν" το Flash της Adobe ως τεχνολογία και υιοθέτησαν άλλες (καλύτερες και ευκολότερες στην αποκωδικοποίηση), μπορεί κανείς να δει σχεδόν οποιοδήποτε τέτοιο clip χωρίς πρόβλημα. Ένας Web browser δεν είναι, βέβαια, το ιδανικό περιβάλλον για θέαση υλικού διάρκειας μεγαλύτερης των λίγων λεπτών - και ο συγκεκριμένος του PS4, αν και υποστηρίζει λειτουργία full screen, επιδέχεται επίσης πολλών βελτιώσεων - όμως η όλη προσέγγιση αποτελεί τουλάχιστον μία επιλογή. Όταν η Sony δημιουργήσει ειδικά apps για τις δημοφιλέστερες τέτοιες υπηρεσίες, όπως έχει κάνει για το YouTube στα PS3/PS Vita, τα πράγματα και εδώ θα είναι σαφώς καλύτερα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ