Περιορίζει την επένδυσή της στο PS Vita η Sony

Εστιάζει αποκλειστικά πλέον στο PS4, τίτλοι για το φορητό σύστημα μόνο από ανεξάρτητες εταιρείες

Στοιχεία ενδεικτικά για την κίνηση αυτή είχαμε, φυσικά, περισσότερα από ένα ή δύο τους περασμένους μήνες, όμως από επίσημα χείλη και με... πλήρη σαφήνεια εκφράστηκε μόλις χθες από τον αντιπρόεδρο της Sony Computer Entertainment Masayasu Ito: η ιαπωνική εταιρεία δεν έχει προγραμματίσει προς ανάπτυξη από μέρους της καμία νέα κυκλοφορία για το PlayStation Vita. "Καμία από τις εσωτερικές ομάδες ανάπτυξης games της Sony δεν εργάζεται για τη δημιουργία τίτλων του PS Vita. Εφ' όσον οι συνεργάτιδές μας ανεξάρτητες εταιρείες ανάπτυξης και έκδοσης games το υποστηρίζουν σθεναρά, προτιμούμε να δώσουμε έμφαση στο PS4, που βρίσκεται ακόμη στην πρώτη φάση της διαδρομής του στην αγορά".

O Ito προφανώς είχε την πρόθεση να υπογραμμίσει τις προτεραιότητες της Sony για το άμεσο μέλλον - καλώς ή κακώς καμία εταιρεία δεν έχει... άπειρους πόρους να διαχειριστεί - όμως η ομολογία της πρακτικής υποβάθμισης του PS Vita σε μικρότερης ή και εν τέλει μικρής σημασίας φορμά στα μάτια της δεν μπορεί να αγνοηθεί. Το φορητό σύστημα των Ιαπώνων είναι όχι μόνο το καλύτερο που κατασκεύασαν ποτέ για την κατηγορία αυτή, αλλά αδιαμφισβήτητα το ικανότερο και περισσότερο ευέλικτο της αγοράς. Η πρόθεση της Sony να μην αναπτύξει περισσότερα games η ίδια γι' αυτό δεν αναιρεί τα παραπάνω, φανερώνει ωστόσο την αποδοχή εκ μέρους της ότι το Vita δεν θα σημειώσει την εμπορική επιτυχία που η ίδια ήλπιζε αρχικά. Το ίδιο ισχύει και για το "συγγενές" PlayStation TV προφανώς.

Η επιλογή της Sony στρατηγικά είναι σχετική, φυσικά, και με την στροφή που έχει πραγματοποιήσει εδώ και ένα χρόνο περίπου το ίδιο το σύστημά της όσον αφορά στο κοινό που το "τιμά" περισσότερο: αυτό είναι ηλικιακά μικρότερο (παιδιά-προέφηβοι) από το "παραδοσιακό" των αφοσιωμένων gamers, επηρεάζοντας αντίστοιχα και τις παραγωγές που κυκλοφορούν τακτικότερα για το PS Vita. Η Sony θα συνεχίσει προφανώς να έχει, ως ιδιοκτήτρια του συστήματος αυτού, την παρουσία που χρειάζεται να έχει για τα... απαραίτητα - έγκριση έκδοσης τίτλων, υποστήριξη, προώθηση στο PS Store κλπ. - όμως φαίνεται διατεθειμένη να αφήσει το θέμα της δημιουργίας νέων games για Vita στις ΕΑ, Activision, Disney, Ubisoft κλπ. αυτού του κόσμου, πάντοτε με target group τις μικρότερες κυρίως ηλικίες.

Συνδυάζοντας πάντως τα παραπάνω με πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Sony Worldwide Studios, του Shuhei Yoshida, πως "το κλίμα της αγοράς αυτή τη στιγμή δεν είναι ευνοϊκό για μία ενδεχόμενη παρουσίαση διαδόχου του PS Vita λόγω της σχεδόν απόλυτης επικράτησης των games σε smartphones και tablets", αποκτά κανείς σαφή ιδέα του πώς τοποθετείται το "παραδοσιακό" φορητό gaming στα πλάνα της Sony. Ας ελπίσουμε πως οι Ιάπωνες θα έχουν λόγους να αναθεωρήσουν κάποια στιγμή στο μέλλον, καθώς μόνο με την - υποτονική μάλιστα τον τελευταίο καιρό - παρουσία της Nintendo στην κατηγορία αυτή, η αγορά του φορητού gaming φαντάζει ήδη πάρα, πάρα πολύ φτωχή.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ