Θα πρέπει, όπως θέλει το γνωστό κλισέ, να... ζει κανείς σε μια σπηλιά στα Ιμαλάια για να ασχολείται με το gaming και να μην έχει ακούσει για τις Δικτυακές υπηρεσίες "μετάδοσης" games (cloud gaming) οι οποίες σε αντίθεση με τα "παραδοσιακά" των PlayStation, Xbox, PC κλπ. δεν εγκαθιστούν δεδομένα στον αποθηκευτικό χώρο των συσκευών αυτών για να παιχθούν. Το... πώς μπορεί να αυτοεξοριστεί κανείς στα Ιμαλάια μα να παίζει games, βέβαια, είναι συζητήσιμο, όπως συζητήσιμη παραμένει κι αυτή η προσέγγιση διανομής games: το πόσο μπορεί να πλησιάσει την ψυχαγωγική εμπειρία που προσφέρουν τα "παραδοσιακά" games σήμερα στην ανταπόκριση του χειρισμού και την ταχύτητα της απεικόνισης εξαρτάται απόλυτα από τα χαρακτηριστικά της Δικτυακής σύνδεσης του καθενός μας. Η οποία στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν είναι αυτή που σύγχρονα games χρειάζονται για να αποδώσουν "όπως τα παίζουμε κανονικά", εξ ου και το σχετικά μικρό ενδιαφέρον του κόσμου ως τώρα.
Το 2020 όμως η εικόνα των εν λόγω Δικτυακών υπηρεσιών αρχίσει ν' αλλάζει καθώς εταιρείες που είχαν ήδη σχετική παρουσία ή τώρα ξεκινούν θα επιδιώξουν να κερδίσουν πλεονεκτική θέση σε έναν "αγώνα δρόμου" το λιγότερο... δεκαετίας. Η Sony διαθέτει εδώ και 3 χρόνια το PlayStation Now αλλά μέσα στο τρέχον έτος θα το προωθήσει περισσότερο συστηματικά. Η Google έκανε το δικό της ξεκίνημα πέρυσι σε ορισμένες χώρες με το Stadia αλλά τα αρχικά προβλήματα και οι ολοφάνερες αδυναμίες της πρότασης αυτής είναι τόσα και τόσες, που αναγκάζουν τον αμερικανικό κολοσσό σε... ανασύνταξη και προσπάθεια εκ νέου για όλο το 2020. Η Microsoft έχει θέσει από πέρυσι σε δοκιμαστική χρήση το xCloud με στόχο να το προσφέρει εμπορικά φέτος... αλλά ήταν τελικά άλλος "παίκτης", η nVidia, αυτός που μάλλον έχει προβάδισμα τώρα!
Πράγματι: η υπηρεσία GeForce Now, η οποία βρισκόταν σε δοκιμαστική λειτουργία επί 2.5 χρόνια (απευθυνόταν κυρίως στους κατόχους συσκευών nVidia Shield και καρτών γραφικών της nVidia) είναι πλέον "ανοιχτή" στο ευρύ κοινό. Το καλύτερο όλων: είναι... κυριολεκτικά "ανοιχτή", καθώς προσφέρει τόσο την επιλογή συνδρομής με €5.50 μηνιαίως για την πλήρη της έκδοση, όσο και την επιλογή χρήσης εντελώς δωρεάν για μία ώρα κάθε φορά (μετά ο χρήστης αποσυνδέεται από τους servers της nVidia αλλά στην συνέχεια μπορεί να "πάρει σειρά" για να ξανασυνδεθεί απεριόριστες φορές - κάθε φορά για μία ώρα όμως). Η δεύτερη επιλογή είναι αρκετή για να δοκιμάσει κανείς χωρίς κόστος ή δέσμευση τί μπορεί να κάνει η υπηρεσία GeForce Now όχι... κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά σήμερα. Και αν κρίνουμε από το πόσο "απασχολημένοι" είναι οι servers της nVidia αυτές τις μέρες, πολύς κόσμος κάνει ήδη ακριβώς αυτό.
Το άλλο σημαντικό στοιχείο στην υπηρεσία GeForce Now είναι πως μπορεί να παίξει κανείς με την βοήθειά της games που ήδη έχει - δεν χρειάζεται δηλαδή να αγοράσει νέα όπως π.χ. στο Google Stadia. Στην αρχική διαμόρφωση του προφίλ του στην υπηρεσία της nVidia, ο παίκτης μπορεί να το "συνδέσει" με τα αντίστοιχα που διατηρεί στην Steam, στο Epic Games Store, στο Battle.net της Blizzard και στο Uplay της Ubisoft, να μεταφέρει και τα σημεία προόδου του (save games) και να συνεχίσει να τα παίζει... κανονικά, αλλά μέσω Internet! Εκατοντάδες games είναι διαθέσιμα άμεσα, μα ακόμη κι αν ο παίκτης θέλει να ασχοληθεί με έναν τίτλο που π.χ. τον έχει ήδη στην Steam αλλά δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο της nVidia, απλώς τον... "εγκαθιστά" εικονικά στον server όπου έχει συνδεθεί και ξεκινά να παίζει με αυτόν χωρίς προβλήματα.
H υπηρεσία GeForce Now για την ώρα μπορεί να αξιοποιηθεί από κατόχους H/Y βασισμένους σε Windows ή MacOS, κατόχους nVidia Shield αλλά και κατόχους smartphones βασισμένων σε Android. Η nVidia δεν έχει άμεσα σχέδια για την παροχή πρόσβασης στην υπηρεσία της μέσω iPhone, iPad ή Apple TV - είναι πρακτικά βέβαιο πως η... όχι ενθουσιώδης διάθεση συνεργασίας που έχει επιδείξει η Apple σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν σχετίζεται με αυτό - ενώ θεωρούμε δύσκολο, αν και όχι απίθανο, να γίνουν διαθέσιμα κάποια στιγμή σχετικά apps για Xbox One ή PS4. Τα χειριστήρια και των δύο, πάντως, υποστηρίζονται ήδη πλήρως ως τρόπος χειρισμού μαζί με τον "πατροπαράδοτο" του πληκτρολογίου και mouse.
Έχουμε ήδη, εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα, ξεκινήσει να αξιολογούμε την υπηρεσία GeForce Now σε τρεις διαφορετικές συσκευές και σε ξεχωριστό άρθρο θα καταθέσουμε πολύ σύντομα τις πρακτικές μας εντυπώσεις από την χρήση της. Είναι όντως, παρά τα όσα... διατείνονταν οι "Κασσάνδρες" και τα όσα είχαμε διαπιστώσει κι εμείς στο παρελθόν, το 2020 η χρονιά που το πολυσυζητημένο cloud gaming θα αρχίσει να θεωρείται αξιόλογη, σοβαρή επιλογή για video games σε πληθώρα συσκευών; Και είναι η nVidia GeForce Now η υπηρεσία που προσφέρει αυτήν την επιλογή άμεσα; Οι απαντήσεις, αναλυτικές, στο σχετικό άρθρο των επόμενων ημερών. Έως τότε...