Nintendo: από το 3DS στο... 2DS!

Φθηνότερη, αλλά σε όλα χειρότερη, έκδοση του παρόντος συστήματος της ιαπωνικής εταιρείας

Για να είμαστε ειλικρινείς, αρχικά νομίζαμε ότι ήταν μία από αυτές τις φάρσες που γίνονται για να διακωμωδήσουν τις επιλογές πολλών εταιρειών τεχνολογίας, όπως αυτές που κάνει π.χ. το The Onion ή ανώνυμοι επιδέξιοι χρήστες του Photoshop κατά καιρούς. Και μάλιστα από τις καλές τέτοιες φάρσες. Διαβάζοντας όμως από πολλαπλές πηγές την επίσημη ανακοίνωση, τη θέση της έκπληξης πήρε απλώς η απορία αρχικά, η απογοήτευση στη συνέχεια: όχι, δεν είναι φάρσα. Η Nintendo όντως θα κυκλοφορήσει νέο φορητό σύστημα διασκέδασης, με το όνομα 2DS - και θα ήταν όντως αστείο, αν δεν ήταν θλιβερό.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα... Nintendo 3DS από το οποίο έχει αφαιρεθεί η οθόνη με δυνατότητα προβολής στερεοσκοπικής εικόνας και τη θέση της έχει πάρει μία "απλή", 2D. Κατά συνέπεια, το 2DS μπορεί μεν να αξιοποιήσει τα games του 3DS, αλλά σε δύο μόνο διαστάσεις - "μικρό το κακό", θα ισχυριστεί κάποιος, "αφού έτσι κι αλλιώς οι πιο πολλοί κάτοχοι 3DS σχεδόν πάντα απενεργοποιημένη την είχαν τη στερεοσκοπική προβολή, καθώς και κουραστική ήταν, και σε κανέναν σχεδόν τίτλο δεν προσέθεσαν κάτι το αληθινά ενδιαφέρον στο gameplay". Δεν θα διαφωνήσουμε, γιατί πρακτικά έτσι είναι. Στην περίπτωση αυτή ωστόσο θα πρέπει να μάς εξηγήσει κανείς ποιά είναι η ουσιαστική διαφορά με το παλαιότερο... Nintendo DS, πέραν του εξωτερικού σχεδιασμού φυσικά. Ο οποίος είναι, κατά τη γνώμη μας, από τους πλέον ακαλαίσθητους έχουμε δει τα τελευταία χρόνια σε οποιουδήποτε είδους συσκευή: μόνο tablet μπορεί να δικαιολογήσει πλέον αυτό το σχήμα και μέγεθος, με χρησιμοποιήσιμη όλη την πρόσοψή του. Ένα... "ισιωμένο 3DS" γίνεται τόσο μεγάλο, και προκύπτει τόσο μεγάλη πλαστική επιφάνεια στην πρόσοψή του, που η όψη του θυμίζει συσκευή των 90s και είναι σε κάθε περίπτωση ασύμβατη με ο,τιδήποτε άλλο φορητό υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Ο σχεδιασμός αυτός, άλλωστε, δεν είναι και ιδιαίτερα εργονομικός: έχοντας στην ίδια ευθεία τις δύο οθόνες του (αφού το περίβλημα δεν "διπλώνει"), το 2DS ουσιαστικά υποχρεώνει τον παίκτη είτε να έχει τη συσκευή σηκωμένη ψηλά στο ύψος περίπου των ματιών του, είτε εντελώς οριζόντια με τον ίδιο "σκυμμένο" από πάνω. Αν θέλει να βλέπει και τις δύο οθόνες και να χρησιμοποιεί το stylus, δηλαδή! Συν τοις άλλοις, πιάνοντας το 2DS από τα πλάγια (διαφορετικά θα καλύπτονται ή θα ενεργοποιούνται τα πλήκτρα Start/Select και το μικρόφωνο) η πολύωρη χρήση του θα είναι σαφώς λιγότερο άνετη από αυτή του παρόντος 3DS. Και το... "κερασάκι στην τούρτα"; Το μέγεθος και το σχήμα του 2DS δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση τη μεταφορά του σε ο,τιδήποτε άλλο από ειδική θήκη, αφού σε τσέπες δεν χωρά και οι δύο οθόνες του δεν είναι καλυμμένες και προστατευμένες. Είναι να απορεί κανείς... σε όλα τα επίπεδα, εν ολίγοις!

Η Nintendo δικαιολογεί την επιλογή της τιμολογιακά: η χρήση της οθόνης 2D, ο μονοφωνικός (αντί στερεοφωνικού στο 3DS) ήχος και κάποιες άλλες αλλαγές που έχουν γίνει, επιτρέπουν στην ιαπωνική εταιρεία την πώληση του 2DS προς $130, περιλαμβάνοντας στη συσκευασία και κάρτα μνήμης των 4 GB. Η τιμή είναι όντως καλή, αν σκεφτεί κανείς πως το 2DS μπορεί να αξιοποιήσει μια μεγάλη γκάμα από games: τόσο τα του 3DS, όσο και του DS, όσο και των τίτλων που διατίθενται μέσα από το ηλεκτρονικό της κατάστημα. Όμως το όποιο εμπορικό πλεονέκτημα προκύπτει από όλα αυτά για το κοινό στο οποίο στοχεύει κυρίως το 2DS - τα μικρά παιδιά, γιατί οι μεγάλοι ούτε κατά διάνοια δεν θα πλησιάσουν πια φορητή συσκευή που θυμίζει... πλαστικό tablet - "σκοντάφτει" στα φυσικά του χαρακτηριστικά, όπως το μέγεθος και οι εκτεθειμένες οθόνες.

Γνώμη μας είναι πως η Nintendo θα μπορούσε να είχε επικεντρωθεί στη βελτίωση του 3DS (κυκλοφορώντας επιτέλους αυτήν την πολυσυζητημένη έκδοση με δεύτερο αναλογικό μοχλό και μεγαλύτερη μπαταρία) αντί να φέρει στην αγορά μία πρόταση που ούτε την ίδια τιμά, ούτε το κοινό της δείχνει ικανή να "κερδίσει". Επίσημη πληροφόρηση για την κυκλοφορία του 2DS στην Ευρώπη, κοινώς ημερομηνία και τιμή, δεν έχουμε ακόμη - θα παραθέσουμε και τα δύο αμέσως μόλις γνωστοποιηθούν. Ως τότε ελπίζουμε να μην ανακοινώσει η Nintendo και το... 1DS, γιατί με την ίδια γραμμή συλλογιστικής στο σχεδιασμό και τις λειτουργίες, θα έχουμε αληθινή δυσκολία να το ξεχωρίσουμε από το Gameboy Advance!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ