News Snacks 28-07-11

Μεγάλη πτώση πωλήσεων για τη Nintendo, πρότυπο Wi-Fi για... μακρυά

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Αναμενόμενο, μεν, αλλά καθόλου μικρότερο το... σοκ της μείωσης τιμής του Nintendo 3DS, η οποία είναι βεβαίως αποτέλεσμα της κακής εμπορικής του πορείας από το Φεβρουάριο. Λεπτομέρειες γι' αυτό αναφέρουμε εδώ, όμως δεν ήταν μόνο το 3DS που διέγραψε κακή εμπορική πορεία. Οι πωλήσεις του Wii μειώθηκαν κατά 50% (1.5 εκ. συστήματα αντί 3 εκ. σε σχέση με πέρυσι) και οι πωλήσεις του DS ακόμη περισσότερο (1.4 εκ. αντί 3.1 εκ. αντίστοιχα). Το software παρέμεινε σε αξιοπρεπή επίπεδα, χωρίς να σημαίνει πως δεν χαρακτηρίστηκε από πτωτικές τάσεις επίσης - λογικό, αφού το τελευταίο δωδεκάμηνο κυκλοφόρησαν πανελάχιστα ΑΑΑ games για τα συστήματα της Nintendo. Αυτό που προβληματίζει, δε, είναι ότι τα... χειρότερα, είναι ακόμη μπροστά: τα games για Wii ως το τέλος του έτους "τα κυνηγάμε με το τουφέκι" γενικώς, πόσο μάλλον τα καλά, ενώ και αυτά για DS/DSi είναι ολιγάριθμα και πολύ περιορισμένα σε ποικιλία. Δεν είναι να απορεί κανείς που η Nintendo ανακοίνωσε, έστω και αδέξια, το Wii U στην πρόσφατη έκθεση της Ε3. Πρακτικά, δεν είχε επιλογή. Το ερώτημα είναι: ως τα μέσα του 2012, τί γίνεται...;

Τα νέα για το Wii U, πάντως, είναι εν δυνάμει καλά - αρκεί να εκφραστούν οι πρώτες εντυπώσεις που δημιουργεί στην παρούσα του προέκδοση, και σε games εξίσου ενδιαφέροντα. Η Electronic Arts έχει στη διάθεσή της μερικά από αυτά τα μη τελικά, αλλά ενδεικτικά συστήματα για ανάπτυξη games του Wii U (τα λεγόμενα development kit) και τα στελέχη της βεβαιώνουν πως ναι, το καινούργιο σύστημα της Nintendo έχει ήδη και με το παραπάνω αρκετή ισχύ για να συναγωνιστεί τα PS3 και Xbox 360 σε δυνατότητες. O αντιπρόεδρος της EA Sports, o Andrew Wilson, δήλωσε πως οι θετικές αυτές εντυπώσεις της ομάδας του μόνο θετικότερες μπορούν να γίνουν με τον καιρό. Ο προβληματισμός, φυσικά, του αν και κατά πόσο θα είναι μακροπρόθεσμα αρκετό για τη Nintendo να κυκλοφορήσει το 2012 ένα σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης που "απλώς" συναγωνίζεται τα PS3 και Xbox 360, παραμένει. Είναι, ωστόσο, ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι ομάδες ανάπτυξης θα έχουν πλέον στα χέρια τους ισχύ "ενός επίπέδου και πάνω" να διαχειριστούν σε όλα τα συστήματα, από το επόμενο έτος και μετά. Για να δούμε!

Κάτι άλλο που με πολλή ανυπομονησία θα περιμένουμε να δούμε, είναι το αν και κατά πόσο η επιτροπή καθιέρωσης των τεχνολογικών προτύπων ΙΕΕΕ θα κατορθώσει να υποστηρίξει με σοβαρότητα την υπόσχεσή της. Ποιά; Να προωθήσει δυναμικά το πρότυπο ασύρματης μετάδοσης δεδομένων 802.22, το οποίο φιλοδοξεί να λύσει τα προβλήματα Δικτυακής κάλυψης που σήμερα περιορίζουν το "πανταχού παρόν" Internet σημαντικά. Οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital μπορούν να φανταστούν το 802.22 ως πολύ ισχυρό σήμα Wi-Fi, το οποίο αξιοποιεί τις "κενές" πια συχνότητες των VHF και UHF (των αναλογικών τηλεοπτικών καναλιών) για να καλύψει αποστάσεις έως και 100 χιλιομέτρων από την πηγή της εκπομπής. Ακόμη κι αν δεν είναι πρακτικά 100 τα χιλιόμετρα της κάλυψης αλλά π.χ. 50, αν το πρότυπο αυτό λειτουργεί αποτελεσματικά και υλοποιηθεί σωστά από τους κατασκευαστές Δικτυακού εξοπλισμού θα λύσει το μεγάλο πρόβλημα πρόσβασης π.χ. σε μικρά χωριά, αραιοκατοικημένες περιοχές και άλλα γεωγραφικά απομακρυσμένα σημεία. Αρκεί να μην χρειαστεί η... πενταετία που χρειαστήκαμε για να υιοθετήσουμε σωστά εκείνο το άλλο 802.11, το περίφημο Wi-Fi N, βέβαια!

Μια άλλη τάση, πάντως, που διακρίνουμε το τελευταίο διάστημα και καθόλου δεν θα μας πείραζε να υιοθετηθεί ευρύτερα, είναι αυτή της παρουσίας δύο video games σε τελείως διαφορετικά φορμά, ώστε το ένα να συμπληρώνει (και φυσικά να προωθεί) το άλλο. Ενδιαφέρουσα τέτοια περίπτωση είναι το Resistance 3, ο αποκλειστικός τίτλος FPS του PlayStation3 που περιμένουμε το Σεπτέμβριο. Η Insomniac, η δημιουργός εταιρεία του, είχε την ιδέα να κεντρίσει το ενδιαφέρον των... PC gamers (!) με έναν τίτλο στρατηγικής, ο οποίος αναθέτει στον παίκτη το ρόλο διοικητή είτε των δυνάμεων των ανθρώπων είτε των Chimera, στην προσπάθειά του να υπερασπίσει ή να υποδουλώσει τον πλανήτη (sic). Ο τίτλος είναι βέβαια βασικού επιπέδου, παίζεται αποκλειστικά online και προσφέρεται δωρεάν, ως promo για το Resistance 3 - χωρίς αυτό να σημαίνει πως όσοι ασχοληθούν μαζί του δεν θα "έχουν να λαβαίνουν" ενδιαφέροντα extras στον τίτλο του PS3, όπως ειδικές στολές για το multiplayer τμήμα του, bonus βαθμούς εμπειρίας και άλλα σχετικά. Το Web site του Global Resistance, όπως ονομάζεται, βρίσκεται εδώ κι αξίζει επίσκεψης - το λιγότερο!

Με τους καιρούς ν' αποδεικνύονται δύσκολοι πάντως για τις κατασκευάστριες εταιρείες του χώρου της τεχνολογίας και του home entertainment, δεν είναι να απορεί κανείς για μία ακόμη μείωση τιμής της τάξης του 33%, πέραν αυτής του Nintendo 3DS. Αναφερόμαστε στο Revue της Logitech, την περιφερειακή συσκευή που, συνδεδεμένη με οποιαδήποτε τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, χαρίζει πρόσβαση στην πολυσυζητημένη υπηρεσία Google TV. Όλοι συμφωνούμε πως η τελευταία υποσχέθηκε πολλά πέρυσι αλλά δεν ήταν όσο ώριμη κι έτοιμη θα θέλαμε - και ενώ η Google έχει υποσχεθεί πως με την αναβάθμιση του σχετικού λογισμικού οι δυνατότητες της όλης πλατφόρμας θα αυξηθούν σημαντικά, το κοινό δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής στο σχετικό... κάλεσμα. Η Logitech προσέφερε το Revue αρχικά στα $299, στη συνέχεια στα $199 και από σήμερα στα μόλις $99, προκειμένου να αναθερμάνει το ενδιαφέρον του κόσμου - ή, όπως υποθέτουν ουκ ολίγοι, να... κάνει χώρο στο στοκ της για το επόμενο Revue, με προεγκατεστημένο το Android 3.1, που αναμένεται το φθινόπωρο. Μερικές από τις λειτουργίες της συσκευής της Logitech δεν λειτουργούν εκτός ΗΠΑ (όπως π.χ. οι ταινίες του Netflix), όμως στα 99 δολάρια...; Για όποιον και όποια θα ήθελε το Web "πάνω από" το τηλεοπτικό του πρόγραμμα, διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή, μια χαρά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ