News Snacks 21-06-11

Νέο μοντέλο για το PS3, άρωμα... Retina για τα iPad

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Τα ερωτήματα που είχε αφήσει η Nintendo αναπάντητα σχετικά με το νέο της σύστημα, το Wii U, ήταν ουκ ολίγα στην παρουσίαση της Ε3 2011 - απ' ότι φαίνεται, ωστόσο, σιγά-σιγά θα "γεμίζουμε τα κενά" της γνώσης μας γι' αυτό μέσα από συνεντεύξεις και δηλώσεις των στελεχών της ή των συνεργατών της. Σημαντικό, για παράδειγμα, κρίνεται το στοιχείο που κατέθεσε ο ίδιος ο πρόεδρός της, Shatoru Iwata, σχετικά με το γεγονός ότι ο οδηγός ανάγνωσης οπτικών δίσκων του Wii U δεν υποστηρίζει ως μορφές δίσκων ούτε τα Blu-ray, ούτε τα DVD. O Iwata υποστήριξε πως η εταιρεία του δεν βλέπει το νόημα να προσθέσει στο Wii U δυνατότητα αναπαραγωγής ταινιών αφού, εν έτει 2012, οι καταναλωτές σίγουρα θα καλύπτουν αυτήν την ανάγκη ήδη με άλλες συσκευές (και κάτι τέτοιο θα αύξανε και το κόστος πώλησης του Wii U λόγω πνευματικών δικαιωμάτων). Συμφωνούμε απόλυτα μαζί του. Εξάλλου, ένας δίσκος που δεν είναι ούτε DVD ούτε Blu-ray είναι πιθανότατα ειδικής διαμόρφωσης (proprietary), οπότε δεν θα μπορεί και να αντιγραφεί ιδιαίτερα εύκολα. Με ένα σμπάρο, δυο τριγώνια!

Με ένα σμπάρο δυο τριγώνια, δε - ίσως και τρία - θα χτυπήσει και η Sony κυκλοφορώντας στην αγορά νέο μοντέλο PlayStation3. Η διάθεσή του στην αγορά θα ξεκινήσει αποό την Ιαπωνία, είναι όμως θέμα χρόνου να εμφανιστεί και στις άλλες δύο αγορές. Από πλευράς σχεδιαστικής δεν θα έχει κάποια διαφορά σε σχέση με το υπάρχον μοντέλο Slim που έχουμε σήμερα, από πλευράς κατασκευαστικής ωστόσο θα χρησιμοποιηθούν διαφορετικά υλικά, ώστε και λιγότερη ενέργεια να καταναλώνει το νέο μοντέλο, και ελαφρύτερο να είναι. Φήμη που δεν έχει επιβεβαιωθεί αλλά προέρχεται από "υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Sony που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του" (sic), θέλει στο νέο μοντέλο να έχει ενσωματωθεί και ένα πρόσθετο σημείο προστασίας απέναντι στις προσπάθειες των hackers, όχι στη μητρική πλακέτα αλλά στον οδηγό δίσκων Blu-ray του συστήματος. Θα είχε νόημα, αν αληθεύει, δεν πρόκειται ωστόσο να το μάθουμε με σιγουριά παρά κάποιες ημέρες αφ' ότου το νέο μοντέλο βρει το δρόμο του στα ράφια των καταστημάτων. Υπομονή, λοιπόν!

Υπομονή, πάντως, όπως δείχνουν τα πράγματα θα πρέπει να κάνουμε και για το περίφημο iPad 3 με την οθόνη ιδιοτήτων Retina. Ενώ οι συζητήσεις για το αν και κατά πόσο είναι κατασκευαστικά εφικτό να παρουσιάσει η Apple ένα tablet με οθόνη τόσο μεγάλης ανάλυσης στην καθιερωμένη διαγώνιό της των 9.7 ιντσών - εννοούμε να το κάνει έχοντας εμπορικό νόημα και τη δυνατότητα να διαθέσει εκατομμύρια τέτοια tablet - συνεχίζονται, είχαμε πρόσφατα μια σχετική αποκάλυψη. Είναι, μάλιστα, αντίστοιχη της αποκάλυψης που μας είχε... προετοιμάσει ψυχολογικά πριν από ένα χρόνο για την οθόνη Retina του iPhone 4: στη νεότερη έκδοσης της εφαρμογής iBooks της Apple βρέθηκαν αναφορές για εικονίδια διπλάσιας ανάλυσης από αυτήν που έχει το παρόν iPad/iPad2, τα οποία δεν θα χρειάζονταν αν δεν υπήρχε πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν σε οθόνη ανάλυσης 2048x1536 pixel. Στις 9.7 ίντσες αυτή η ανάλυση όντως πλησιάζει στην όψη την υπέροχη Retina του iPhone 4 και θα ήταν σίγουρα άκρως εντυπωσιακή, παραμένει ωστόσο δύσκολο για όλους τους λόγους που έχουμε εξηγήσει και παλαιότερα. Θα τη θέλαμε, ωστόσο; Ω, ναι!

Κάτι άλλο που... διακαώς θα θέλαμε αλλά είναι εκτός του budget μας (sic) είναι η πρώτη οθόνη ανάλυσης 4K2K, ικανή να σταθεί σε γραφείο! Αυτό ισχύει οριακά, βεβαίως, γιατί είναι διαγωνίου 36 ιντσών, όμως και πάλι... Αναφερόμαστε στην DuraVision FDH-3601 της Eizo, η οποία έχει όντως ανάλυση 4096x2160 pixel, αξιοποιεί υποφωτισμό LED, προσφέρει αντίθεση της τάξης του 1000:1 και φωτεινότητα στα 700 nits περίπου. Βέβαια μία οθόνη με τον αριθμό pixel... τεσσάρων τηλεοράσεων υψηλής ευκρίνειας προορίζεται αρχικά για επαγγελματικές εφαρμογές όπου μεγάλος όγκος δεδομένων πρέπει ν' απεικονιστεί σε ένα μόνο monitor. Συν τοις άλλοις, η τιμή του - 36.000 δολάρια - είναι μάλλον απαγορευτική για τον οποιονδήποτε από μας (ίντσα και χιλιάρικο... κυριολεκτικά). Πώς θα ήταν όμως ένα desktop των Windows 7 με 5-6 εφαρμογές ενεργές ταυτόχρονα, ε; Θα ξεχνούσε τη χρήση του... Alt+Tab ακόμη και ο απαιτητικότερος power user! Σε μερικά χρόνια, ελπίζουμε να πλησιάσει περισσότερο... γήινα επίπεδα κόστους. Λέμε τώρα.

Όχι τόσο σχέση με το κόστος όσο με το γενικότερα κακό οικονομικό κλίμα, ωστόσο, έχει να κάνει η απόφαση της Acer να μη δραστηριοποιηθεί τόσο έντονα στην αγορά των tablet όσο σκόπευε το Γενάρη. Η εταιρεία είχε ανακοινώσει προβλέψεις και σχέδια για να διοχετεύσει στην αγορά 5-7 εκατομμύρια tablet μέχρι το τέλος του 2011, αναμόρφωσε ωστόσο και τα δύο μειώνοντάς τα σχεδόν στο μισό: 2.5 έως 3 εκατομμύρια tablet συνολικά. Ως λόγο η Acer προέβαλλε την πάρα πολύ μικρή ως μηδενική ανάπτυξη του μεριδίου αγοράς της στην Ευρώπη, ενώ στις ΗΠΑ και αλλού τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα. Κρίμα, γιατί και το Iconia Tab A500 πάρα πολύ καλές εντυπώσεις μας έχει αφήσει, και η Acer γενικότερα έχει δυναμική ως εταιρεία να παίξει ρόλο στην κατηγορία των Android tablet και να κάνει σοβαρές αντιπροτάσεις απέναντι στα iPad της Apple. To brand name της, δε, είναι ισχυρότερο σε αυτά τα προϊόντα απ' ότι είναι π.χ. αυτό της Motorola, κάτι που θα μπορούσε σαφώς να βοηθήσει. Θα έχουμε την ευκαιρία να τη δούμε να... ανακάπτει και να αναθαρρεύει από το Σεπτέμβρη και μετά; Μακάρι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ