News Snacks 13-07-11

Επίσημη η εξαγορά της Popcap από την ΕΑ, οθόνη 3D χωρίς γυαλιά από την LG

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Για ξεκίνημα, νέα καλά: όλοι γνωρίζουν ότι η Philips παράγει μερικά από τα καλύτερα τεχνολογικά προϊόντα στον κόσμο, στη χώρα μας όμως ενίοτε αποδεικνύεται δυσκολότερο να τα βρει κανείς απ' όσο θα μπορούσε. Όσον αφορά σε συγκεκριμένες κατηγορίες αυτό φιλοδοξεί να επιλύσει η Philips Ελλάς μέσα από τη στρατηγική συνεργασία της με την InfoQuest, της οποίας το εμπορικό κανάλι είναι εκτενές και η εμπειρία στην εγχώρια αγορά μεγάλη. Η συμφωνία είναι αποκλειστική και αφορά στα ασύρματα τηλέφωνα της Philips, τα περιφερειακά της για PC (ηχεία, κάμερες κλπ.), στα αξεσουάρ για τηλεοράσεις (τηλειχειριστήρια, καλώδια, βάσεις στήριξης κλπ.), στα ακουστικά για φορητά player και PC καθώς και σε άλλα προϊόντα. Μέσα από τη συνεργασία αυτή οι δύο πλευρές στοχεύουν να καταστήσουν ευρέως διαθέσιμα τα προϊόντα αυτά της ολλανδικής εταιρείας και τα αντίστοιχα μερίδιά της στην ελληνική αγορά. Να τα καταφέρουν και να το κάνουν σε όσο το δυνατόν περισσότερο προσιτές τιμές, θα ευχηθούμε εμείς!

Τί άλλο να ευχηθούμε; Να βγει σε καλό η εξαγορά της Popcap από την Electronic Arts, για την οποία είχαμε γράψει ως (πολύ πιθανή) φήμη και τελικά επιβεβαιώθηκε χθες βράδυ. Ο καναδικός κολοσσός εξαγόρασε την εταιρεία που ευθύνεται όσο καμία άλλη για την άνοδο των casual games αντί 650 εκ. δολαρίων σε μετρητά και 100 εκ. δολαρίων σε μετοχές της πρώτης. Με τον τρόπο αυτό η ΕΑ αποκτά τα πνευματικά δικαιώματα μιας ευρείας σειράς τίτλων πασίγνωστων, όπως το Bejeweled, και έχει να προσβλέπει σε εξαιρετικά κέρδη τα επόμενα χρόνια - καθώς και στην περαιτέρω επέκτασή της στην ψηφιακή διανομή ψυχαγωγικού περιεχομένου, καθώς τα games αυτά σημειώνουν απίθανες πωλήσεις κυρίως μέσα από υπηρεσίες όπως η Steam της Valve. Έτσι η Εlectronic Arts έχει πλέον ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία τόσο στην αγορά των αφοσιωμένων gamers, όσο και σε αυτήν των περιστασιακών. Όπως, λοιπόν, κομψά... υποννόησε γνωστό αμερικανικό Web site, ήλθε η ώρα να εξαγοράσει η Activision την Zynga (των Facebook games) ως απάντηση; Τίποτε δεν αποκλείεται!

Κάτι άλλο που δεν αποκλείεται, έστω κι αν τεχνικά θα ήταν πολύ δύσκολο να το κατορθώσει οποιαδήποτε εταιρεία, αφορά σε μία φήμη που κυκλοφόρησε χθες, βασισμένη σε κώδικα των Windows 8 που διέρρευσε στο Internet. Από αυτόν οι προγραμματιστές διέκριναν αναφορές που σχετίζονται με το Xbox 360 - αλλά όχι με το Xbnox Live, που ήδη γνωρίζουμε πως θα υφίσταται ως πηγή περιεχομένου στα Windows 8. Οι αναφορές φαίνεται να υπονοοούν ότι τα ίδια τα games του Xbox 360 θα μπορούν να παίζονται στο νέο λειτουργικό, κάτι που θα ήταν εφικτό μόνο μέσω λογισμικού εξομοίωσης (emulation) αφού το Xbox 360 ενσωματώνει μεν κοινή κάρτα γραφικών για PC, αλλά ο επεξεργαστής του είναι τριών πυρήνων PowerPC, όχι κάποιος αρχιτεκτονικής Intel ή AMD. Η οδός της εξομοίωσης άλλοτε παράγει αποτελέσματα ποιοτικά, άλλοτε όχι - το PC πάντως που θα ήταν ικανό να εξομοιώσει έναν επεξεργαστή χρονισμένο στα 3.2 GHz και στους τρεις πυρήνες του, θα πρέπει να είναι, ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα, εξαιρετικά ικανό. Για την ώρα, λοιπόν, θα καταχωρήσουμε το ενδεχόμενο στα "δύσκολα να επαληθευτούν". Και... βλέπουμε!

Κάτι άλλο που... βλέπαμε να έρχεται - και απορούμε πως δεν έβλεπε ή δεν ήθελε να δει και η ίδια η Nintendo - αφορά στις επανεκδόσεις παλαιών ή... εχμ... παμπάλαιων games της, στο ολοκαίνουργιο 3DS. Η ιαπωνική εταιρεία είχε ανακοινώσει πως μία σειρά από games της δεκαετίας του '80 και '90 θα "μετατραπούν" σε 3D και θα διατεθούν μέσα από το ηλεκτρονικό της κατάστημα για το νέο φορητό σύστημα - όμως ο διευθυντής ανάπτυξης των games αυτών, ο Takao Nakano, σε συνέντευξή του πρόσφατα ομολόγησε πως η "μετατροπή" αυτή πρακτικά σημαίνει... σχεδόν προγραμματισμό του κάθε τίτλου από την αρχή. Ο λόγος; Προφανής: τα games που έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε οι βασικοί μηχανισμοί τους να λειτουργούν στις δύο διαστάσεις, δεν μπορούν απλά να παιχθούν με στερεοσκοπική εικόνα, γιατί το "βάθος" της επηρεάζει αυτούς τους μηχανισμούς. Η "μετατροπή" του NES Tennis, ενός από τους πρώτους τίτλους που θα εμφανίζονταν σε αυτή τη σειρά των 3D Classics, ματαιώθηκε, ενώ μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και σε άλλους. Να, αυτά κάνει το Hollywood με τις... δικές του κακές "μετατροπές" ταινιών από 2D σε 3D: δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις και σε άλλους!

Καλή ή πολύ καλή εντύπωση, πάντως, θα θέλαμε να μάς δημιουργήσει η καινούργια πρόταση της LG στην κατηγορία των οθονών για PC, όταν θα τη δούμε για πρώτη φορά. Πριν από μερικές ημέρες είχαμε κάνει αναφορά για ένα νέο laptop της Toshiba που όχι μόνο προβάλλει εικόνα 3D χωρίς την ανάγκη γυαλιών, αλλά ενσωματώνει κάμερα που "ακολουθεί" τα μάτια του χρήστη ώστε να προσαρμόζει την στερεοσκοπική εικόνα που προβάλλει, στην καλύτερη οπτική γωνία για το θεατή. Η LG θα κυκλοφορήσει μία οθόνη για PC με την ίδια ικανότητα (αυτή της "έξυπνης" κάμερας δηλαδή), βασισμένη στην ίδια τεχνολογία (προβολής "δύο επιπέδων" 3D), αλλά σε ακόμη μεγαλύτερη διαγώνιο (20 ιντσών), σύντομα στην Κορέα. Η Cinema 3D DX2000, όπως είναι το όνομα της οθόνης, θα μετατρέπει το τυπικό 2D περιεχόμενο σε 3D και θα κοστίζει ομολογουμένως ουκ ολίγα γι' αυτή τη διαγώνιο (κοντά στα €1000). Γι' αυτά τα χρήματα, θεωρούμε και ελπίζουμε - δεν αναφέρεται με σαφήνεια - πως θα είναι ανάλυσης Full HD. Εν αναμονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ