Νέο Xbox από το 2013 και μετά

Δεν θα ανακοινωθεί ούτε θα κυκλοφορήσει το 2012 ο διάδοχος του Xbox 360

Και... έτσι απλά, με μία δήλωση, το τοπίο στην αγορά του home entertainment για το 2012 μόλις ξεκαθάρισε. Για τη Nintendo, γνωρίζαμε εδώ και καιρό πώς θα κινηθεί: ο διάδοχος του Wii, το WiiU, είχε αποκαλυφθεί πέρυσι στην έκθεση της Ε3 και φέτος θα διατεθεί στο κοινό (και των τριών μεγάλων αγορών). Για τη Sony δεν υπήρχε και δεν υπάρχει για την ώρα λόγος να ασχοληθεί με το διάδοχο του PlayStation3, καθώς το σύστημά της έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει και η εμπορική του πορεία είναι σταθερή έως ανοδική. Για τη Microsoft, όμως; Η αμερικανική εταιρεία είχε κατ' επανάληψη δηλώσει πως θα ήθελε να έχει ξανά το πλεονέκτημα της "πρώτης κίνησης", μιλώντας για συστήματα επόμενης γενιάς πάντοτε: στην περίπτωση του Xbox 360 την ωφέλησε πάρα πολύ, λογικό είναι λοιπόν ο κολοσσός του Redmond να παρουσιάσει το διάδοχό του πριν από το PlayStation4. Σωστά;

Σωστά, αλλά απ' ότι φαίνεται αυτό δεν θα συμβεί φέτος. Σύμφωνα με δήλωση του marketing manager της Microsoft Γαλλίας - δήλωση που η "μαμά" Microsoft δεν διέψευσε με κανέναν τρόπο - δεν πρόκειται να δούμε καινούργιο Xbox μέσα στο 2012. Οι ακριβείς του εκφράσεις: "Ο κύκλος ζωής του Xbox 360 δεν έχει σε καμία περίπτωση ολοκληρωθεί και απόδειξη του γεγονότος είναι το ότι δεν βλέπουμε ακόμη λόγο για μείωση της τιμής του. Μία παρουσίαση στην Ε3 είναι πρόωρη ακόμη. Το βέβαιο είναι πως δεν θα υπάρξει κάτι καινούργιο στον τομέα του Xbox μέσα στο 2012". Από τα λεγόμενά του συμπεραίνει κανείς πώς όχι μόνο δεν θα κυκλοφορήσει το λεγόμενο Xbox 720 τα φετινά Χριστούγεννα, αλλά δεν θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο στην Ε3, άρα δεν υπάρχει καμία περίπτωση να διατεθεί στην αγορά πριν το Νοέμβρη του 2013. Σε 20 μήνες από σήμερα, με άλλα λόγια.

Η Microsoft παίζει ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι με αυτήν της την επιλογή. Από τη μία πλευρά οι πωλήσεις του Xbox 360 παραμένουν πολύ καλές και το Kinect συνεχίζει να έχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης κι αξιοποίησής του σε νέα games. Εμπορικά, με άλλα λόγια, το παρόν Xbox δείχνει να "αντέχει" ακόμη ένα χρόνο με σχετική άνεση, ειδικά αν η αμερικανική εταιρεία μειώσει την τιμή του (κάτι για το οποίο όμως δεν δείχνει διατεθειμένη προς το παρόν). Από την άλλη, η φυσιολογική φθορά του Xbox 360 ως φορμά έχει γίνει αντιληπτή εδώ και αρκετό καιρό. Θα ήταν λάθος της Microsoft να το αφήσει να εκφυλλιστεί π.χ. στα επίπεδα ενός παρωχημένου Wii, πριν παρουσιάσει το διάδοχό του: με αυτήν την επιλογή της θα έχανε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί εμπορικά το Xbox 360 για τουλάχιστον 2 χρόνια ακόμη (όπως κάνει κάθε φορά η Sony με το "νέο" και το "παλιότερο" PlayStation). Κοιτάζοντας, δε, το πρόγραμμα κυκλοφοριών του Xbox 360 από το Μάρτη ως το Σεπτέμβρη, είναι πολύ λίγα τα ΑΑΑ games που αξίζουν προσοχής. Θα είναι αρκετό ένα Halo 4, τα τυπικά Call of Duty ή FIFA και ό,τι άλλο παρουσιάσουν οι ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής, για να στηριχθεί το παρόν Xbox για σχεδόν 2 χρόνια ακόμη; Θα... δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ