Νέο μοντέλο PS Vita στον ορίζοντα

Στην ιαπωνική αγορά στις 10/10, δεν επιβεβαιώνεται κυκλοφορία του στη Δύση

Είναι ευρέως αποδεκτό στην αγορά το γεγονός ότι το κορυφαίο φορητό σύστημα ψυχαγωγίας της Sony, το PS Vita, δεν έχει γνωρίσει ακόμη την εμπορική πορεία που τού αξίζει για μία σειρά από λόγους. Κάποιους από αυτούς, όπως την σχετικά μικρή ακόμη γκάμα διαθέσιμων τίτλων, καθώς και την τιμή πώλησης, η Sony τους αντιμετώπισε με την ανακοίνωση πολλών νέων games, αλλά και την πρόσφατη μείωση τιμής που επισημοποίησε στη γερμανική έκθεση Gamescom 2013 πριν από λίγο καιρό. Δεν ήταν λίγοι, ωστόσο, αυτοί που εδώ και καιρό συζητούσαν και για ανασχεδιασμό του PS Vita, αφού η πρόοδος της τεχνολογίας και των μεθόδων κατασκευής υποθετικά θα το επέτρεπε. Ε, αυτό ακριβώς έπραξε η Sony, αφού πριν από λίγες ώρες αποκάλυψε νέο μοντέλο PS Vita στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Τόκιο αποκλειστικά για την ιαπωνική αγορά.

Το ανασχεδιασμένο PS Vita (κωδικός μοντέλου PCH-2000) έχει να επιδείξει μία σειρά από βελτιώσεις αλλά και ένα πιθανό... βήμα πίσω σε σχέση με το παρόν μοντέλο. Είναι κατά 15% ελαφρύτερο και κατά 20% ελαφρύτερο από το σημερινό PS Vita, καταφέρνει ωστόσο να προσφέρει μία επιπλέον ώρα αυτονομίας (ενσωματώνοντας είτε μεγαλύτερη μπαταρία είτε λιγότερο ενεργοβόρα κυκλώματα). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το PS Vita αγγίζει πλέον τις άκρως ικανοποιητικές, για τέτοιου τύπου συσκευή, 6 ώρες αυτονομίας. Η Sony επίσης σε αυτό το μοντέλο - που συνδέεται στο Internet μόνο μέσω Wi-Fi - αντικαθιστά την ειδική θύρα σύνδεσης ή τροφοδοσίας με την συνήθη και εύχρηστη microUSB, ώστε το PS Vita να μπορεί να αξιοποιήσει οποιονδήποτε φορτιστή π.χ. smartphone ή tablet (εκτός των Apple φυσικά). Το καινούργιο PS Vita ενσωματώνει επίσης 1 GB αποθηκευτικού χώρου - όχι αρκετό για πολλά games, αρκετό όμως για τα αρχεία πρόοδου των τίτλων (gamesaves) που παίζονται από την υποδοχή καρτών μνήμης για games της συσκευής. Εκτός του καθιερωμένου μαύρου, δε, το νέο μοντέλο θα διατίθεται και σε γκρι, μπλε, λευκό, ροζ, πράσινο και κίτρινο χρώμα.

Μία αλλαγή στο καινούργιο μοντέλο PS Vita για την οποία δηλώνουμε επιφυλακτικοί αφορά στην οθόνη του: αντί για την υπέροχη, την καλύτερη σε οποιαδήποτε συσκευή του είδους, οθόνη τεχνολογίας OLED που ενσωματώνει το παρόν μοντέλο PS Vita, το νέο θα φέρει οθόνη τεχνολογίας LCD. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμη πόσο μεγάλη θα είναι η διαφορά στην ποιότητα απεικόνισης, μεν, είναι ωστόσο πάρα πολύ δύσκολο να φανταστούμε πώς μια οθόνη LCD θα είναι σε θέση να προσφέρει τις ευρύτατες γωνίες θέασης, το σχεδόν άψογο μαύρο και τα εξαιρετικά χρώματα που απολαμβάνουμε στην οθόνη OLED του παρόντος PS Vita. Θα πρέπει να επιφυλαχθούμε γι' αυτό, λοιπόν, μέχρι να έχουμε την ευκαιρία να περιεργαστούμε την νέα έκδοση - κάτι για το οποίο δεν υπάρχει κανενός είδους επίσημη ανακοίνωση, δυστυχώς, αφού η ανακοίνωση για την Ιαπωνία δεν σημαίνει απαραίτητα πως το μοντέλο αυτό θα κυκλοφορήσει σύντομα στην Αμερική και στην Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί πως στη συνέντευξη Τύπου δεν ανακοινώθηκε μειωμένη τιμή για το νέο μοντέλο PS Vita, καθώς η πρόσφατη σε μας μείωση τιμής στην Ιαπωνία ίσχυε από το Φεβρουάριο.

Όπως και η Sony Computer Entertainment Europe στην Gamescom 2013, έτσι και η Sony Computer Entertainment Japan επιβεβαίωσε πως οι κάρτες μνήμης του PS Vita θα κοστίζουν κατά 20% φθηνότερα - ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι και το γεγονός ότι ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η κυκλοφορία κάρτας μνήμης χωρητικότητας 64 GB (με κόστος στα €99 περίπου). Στην ίδια συνέντευξη Τύπου αποκαλύφθηκε και ένας αριθμός από νέα games για το PS Vita, ιαπωνοστρεφή μεν αλλά με κάποια από αυτά πιθανά να κυκλοφορήσουν και στη Δύση (όπως π.χ. το Soul Sacrifice Delta). Όπως και σε άλλες περιπτώσεις, δε, η Sony και οι συνεργαζόμενες με αυτήν εταιρείες ανάπτυξης τίτλων για το PS Vita υπογράμμισαν τη δυνατότητα συνεργασίας ανάμεσα στο PS4 και το φορητό σύστημα - με το νέο οικιακό PlayStation να κυκλοφορεί στην Ιαπωνία το Φεβρουάριο, ωστόσο, τα σχετικά παραδείγματα θα είναι σαφώς περισσότερα από την άνοιξη και μετά. Για τη Δυτική κυκλοφορία του νέου μοντέλου PS Vita, λοιπόν, εν αναμονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ