Need For Speed: Shift

Επιστροφή - επιτέλους - με στυλ

Ο μέθοδος που επιλέγει το Shift για να κρατήσει το ενδιαφέρον των παικτών αμείωτο και να τους βοηθήσει να εξελιχθούν ως οδηγοί είναι αυτός της συλλογής "αστεριών" κατά τη διάρκεια των αγώνων. Αυτά συγκεντρώνονται όχι μόνο με τον επιτυχή τερματισμό στις τρεις πρώτες θέσεις, αλλά και αν ο παίκτης κάνει συγκεκριμένα πράγματα σε κάθε αγώνα (π.χ. να κάνει γύρους χωρίς να βγει καμία φορά από το δρόμο, να ξεπεράσει μία ανώτερη ταχύτητα κλπ.). Με τη συλλογή των "αστεριών" οι παίκτες αποκαλύπτουν περισσότερους αγώνες και κλάσεις αυτοκινήτων, τα οποία συγκεντρώνουν και μπορούν (προς... τιμή των παλαιότερων NFS) να "ρυθμίσουν" σε όχι ευκαταφρόνητο βαθμό. Για όσους, πάντως, θέλουν πολλές φορές να ψυχαγωγηθούν για 20 ή 30 λεπτά ξέγνοιαστα, υπάρχει πάντα και η επιλογή Quick Race που τους επιτρέπει να κάνουν... ακριβώς αυτό.

Παραδοσιακά τα Need For Speed είχαν να επιδείξουν προσεγμένο οπτικοακουστικό τομέα σχεδόν σε κάθε τους έκδοση και το Shift τιμά αυτήν την παράδοση. Τα γραφικά του είναι καταπληκτικά, σχεδόν τηλεοπτικά σε σημεία και κινούνται τόσο γρήγορα όσο και ομαλά. Ο ήχος δεν παρεκκλίνει από τη... συνταγή των NFS, πάντως, κάτι που συνεπάγεται πειστικά ηχητικά εφέ και μουσική που σε άλλους θα αρέσει, σε άλλους όχι και τόσο. Ο χειρισμός - πάντοτε λαμβάνοντας υπόψιν τα όσα αναφέρθηκαν για τo gameplay - είναι πολύ καλός με joypad μεν (υπερευαίσθητος σε μερικές περιπτώσεις), αισθητά καλύτερος με περιφερειακό τιμόνι/πεντάλ δε. Στις επιλογές συμμετοχής μέσω Δικτύου, δε, χωρίς να σημειώνονται εκπλήξεις, δεν λείπουν τα αναμενόμενα, δηλαδή αναμετρήσεις έως και 8 παικτών ταυτόχρονα "ελεύθερα" ή με "συνέπειες" στη γενική βαθμολογία που χαρακτηρίζει τον παίκτη.

Συνολικά, είμαστε στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσουμε ότι το Shift αποδεικνύει πόσο σοβαρά δέχθηκε η ΕΑ την κριτική του Τύπου για την πορεία των Need For Speed συνολικά. Η ανάπτυξη της νέας έκδοσης έχει όντως γίνει με περισσότερη προσοχή και, αν μη τί άλλο, ο σαφέστερος προσανατολισμός του gameplay σε σχέση με το παρελθόν έχει βοηθήσει πολύ. Για "αναγέννηση" της σειράς των NFS δεν ξέρουμε αν μπορούμε απαραίτητα να μιλήσουμε, επειδή και τα δεδομένα της αγοράς έχουν αλλάξει. Όμως ανάμεσα σε παραγωγές όπως το Gran Turismo 5, το Forza Motorsport 3 και το Blur, το Shift επιδιώκει και καταφέρνει να βρει ισορροπίες ανάμεσα στη simulation και την arcade αίσθηση τέτοιες, ώστε να ψυχαγωγήσει ένα μεγάλο ποσοστό του κοινού στο οποίο απευθύνεται. Με άλλα λόγια, όσοι πιστοί των NFS... προσέλθετε άφοβα!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ