Μείωση τιμής στο Nintendo 3DS

Θεαματική, μετά την εμπορική του αποτυχία

Ήταν θέμα χρόνου, φυσικά, αλλά... ομολογουμένως δεν το περιμέναμε ούτε τόσο σύντομα, ούτε τόσο πολύ: το Nintendo 3DS θα υποστεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες την πρώτη του μείωση τιμής σε λιγότερο από έξι μήνες μετά την κυκλοφορία του στην αγορά. Η μείωση θα είναι, δε, της τάξης του 33% σε σχέση με την αρχική: από τα $249.99 στα $169.99, "με τη μία". Είναι μία γενναία μεν - αποφασιστική και πιθανώς αποτελεσματική - επιλογή εκ μέρους της Nintendo, αλλά και η έμπρακτη παραδοχή του γεγονότος ότι στην ουσία το νέο της φορητό σύστημα απέτυχε να κεντρίσει το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού. Παραδόξως, ούτε καν το παραδοσιακά πιστό έως φανατικό κοινό της Nintendo - τα... fanboys της δηλαδή - δεν τίμησε τη νέα πρόταση της ιαπωνικής εταιρείας: αυτοί, βάσει ιστορικού, υπολογίζονται σε όχι λιγότερα από 10 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, όμως μόλις τα 4.5 εκ. εξ αυτών έχουν αγοράσει ένα 3DS. Στοιχείο σαφώς ενδεικτικό.

Η προαναφερθείσα μείωση τιμής θα ισχύσει από τις 12 Αυγούστου για την αμερικανική αγορά και αντίστοιχες μειώσεις για την ιαπωνική και αυστραλιανή έχουν ήδη επιβεβαιωθεί. Για την ευρωπαϊκή περιμένουμε επίσημη ανακοίνωση, ενώ προφανώς για την ελληνική οι τιμές που θα ισχύσουν θα είναι ανάλογα μειωμένες μα όχι οι ίδιες με του εξωτερικού: από τα €269 που κοστίζει το 3DS στα καταστήματα αυτή τη στιγμή, αναμένουμε η τιμή να διαμορφωθεί στα €210-€220. Η μείωση τιμής στην Ελλάδα επίσημα θα ισχύσει από το Σεπτέμβρη, ενδέχεται όμως ουκ ολίγες αλυσίδες και καταστήματα να την εφαρμόσουν από τον Αύγουστο - αφού τυπικά και βάσει νόμου δεν καθορίζει η αντιπρόσωπος εταιρεία την τιμή πώλησης ενός προϊόντος, αλλά απλώς την προτείνει και το εμπορικό κανάλι αποφασίζει σχετικά.

Προς τιμήν της, η Nintendo σκοπεύει να "αποζημιώσει" το κοινό που επένδυσε σε ένα 3DS από νωρίς, προσφέροντάς του 20 δωρεάν games μέσα από τις υπηρεσίες GBA Virtual Console και NES Virtual Console. Όσο για τα... προφανή ερωτήματα, το "γιατί;" πίσω από την αποτυχία του 3DS και το "από δω και πέρα, τι;", αυτά σίγουρα δεν εξαντλούνται σε μερικές γραμμές και η σχετική συζήτηση θα πρέπει να γίνει κάποια στιγμή με περισσότερη ψυχραιμία. Το σίγουρο είναι πως με τη μείωση αυτή αλλάζει η δυναμική της αγοράς εν όψει Χριστουγέννων: το PlayStation Vita θα είναι με μεγάλη διαφορά το εντυπωσιακότερο φορητό σύστημα, αλλά και το ακριβότερο, ενώ τα DS/DSi θα πρέπει θεωρητικά να υποστούν επίσης μείωση τιμής για να διατηρηθούν οι εμπορικές ισορροπίες με το 3DS. Σχετικές ανακοινώσεις κι εξελίξεις θα έχουμε τις επόμενες ημέρες, οπότε... μείνετε συντονισμένοι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ