Kaz των Gran Turismo: το... ντοκυμαντέρ

Η ιστορία της σειράς και του δημιουργού της διατίθεται νόμιμα και δωρεάν σε όλους

Δεν χωρά καμία αμφιβολία στο γεγονός ότι η σειρά των Gran Turismo είναι όχι μόνο από τις σημαντικότερες στην ιστορία των PlayStation, αλλά από τις σημαντικότερες στην ιστορία της αλληλεπιδραστικής ψυχαγωγίας γενικότερα. Και είναι απόλυτα βέβαιο πως η εικόνα αυτής της σειράς τίτλων δεν θα ήταν η ίδια αν δεν την είχε επιβλέψει εξ αρχής ο Kazunori Yamauchi, ο εκκεντρικός, φιλόδοξος, τελειομανής αλλά και αληθινός οραματιστής, διευθύνοντας σύμβουλος της Polyphony Digital. Ο Yamauchi, με πολυετή "θητεία" στη Sony Computer Entertainment, ο ίδιος επαγγελματίας οδηγός αγώνων και συλλέκτης αυτοκινήτων, είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την εμμονή στην λεπτομέρεια (και ενίοτε τις καθυστερήσεις!) που χαρακτηρίζει τη σειρά των GT για περισσότερα από 15 ολόκληρα χρόνια.

Η πορεία του ως δημιουργού και η πορεία των Gran Turismo συνολικά είναι αρκετά πλούσια και ενδιαφέρουσα ώστε να αξίζει το δικό της ντοκυμαντέρ... και αυτό ακριβώς έκανε ο Tamir Moscovici, ονομάζοντάς το "Kaz", όπως το υποκοριστικό του Yamauchi δηλαδή. Ο υπότιτλος, άλλωστε, "Pushing the Virtual Devide", είναι ακριβώς αυτό που ο διευθύνοντας σύμβουλος της Polyphony Digital έχει κατ' επανάληψη δηλώσει πως προσπαθεί με τα Gran Turismo: να μικραίνει κάθε φορά όλο και περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στην εικονική και την πραγματική αυτοκίνηση.

Το "Kaz" προβλήθηκε αρχικά στη συνδρομητική υπηρεσία ταινιών Hulu τον Ιανουάριο, ήταν ωστόσο τόσο μεγάλη η επιτυχία της που η Sony έκρινε πως το ντοκυμαντέρ αυτό αξίζει να το δει το σύνολο της κοινότητας των PlayStation και όχι μόνο όσοι/όσες έχουν πρόσβαση στο Hulu. Εδώ και λίγες ημέρες, λοιπόν, το "Kaz" είναι διαθέσιμο νόμιμα και δωρεάν για θέαση από οποιονδήποτε είτε μέσα από τη δημοφιλέστερη υπηρεσία φιλοξενίας video στον κόσμο, το YouTube (εδώ), είτε από την δεύτερη καλύτερη, το Vimeo (εδώ), είτε από την υπηρεσία δημοσίευσης ανεξάρτητων φιλμ ReelHouse (εδώ). Σε όλες τις περιπτώσεις το ντοκυμαντέρ προσδέρεται σε ανάλυση 1080p και με αγγλικούς υποτίτλους στα σημεία όπου μιλά ο Yamauchi και άλλα ιαπωνικά στελέχη. Είμαστε της γνώμης ότι αξίζει τουλάχιστον μίας θέασης όχι μόνο από το φανατικό κοινό των Gran Turismo (αυτοί είμαστε βέβαιοι πως θα το παρακολουθήσουν πιο πολλές από μία φορές), αλλά από το κοινό των PlayStation συνολικά. Αν μη τί άλλο, ως έμπνευση: ναι, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κάνει το πάθος τους δουλειά και αναγνωρίζονται γι' αυτό!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ