Heavy Rain

Θρίλερ για... Όσκαρ!

Φυσικά, πολύ μεγάλο ρόλο στην απόδοση της όλης οπτικοακουστικής εμπειρίας του Heavy Rain δεν παίζει μόνο η καλοδοσμένη υπόθεση ή ο πρωτότυπος χειρισμός. Παίζουν και τα προσεγμένα γραφικά και ο εκπληκτικός ήχος. Τα πρώτα είναι άκρως ποιοτικά, με υπέροχο φωτισμό και πλήθος μικρών λεπτομερειών στα πάντα - είναι αλήθεια ότι έχει δοθεί περισσότερη έμφαση στους χαρακτήρες και τα πρόσωπά τους απ' ότι στα περιβάλλοντα, όμως αυτό εν τέλει εξυπηρετεί το συγκεκριμένο είδος παιχνιδιού άψογα. Τα γραφικά αξιοποιούν πλήρως το γεγονός ότι είναι τρισδιάστατα και πραγματικού χρόνου και για να αποδώσουν γωνίες ή κάμερες που σε άλλα games δεν συναντά κανείς.

Ο ήχος κινείται στο ίδιο υψηλό επίπεδο. Οι αποδόσεις των διαλόγων θα μπορούσαν ίσως να είναι σε λίγα σημεία πειστικότερες, η συνοδευτική μουσική ωστόσο - γραμμένη από τον Normand Corbeil, συνθέτη soundtracks ταινιών όπως τα The Contract και The Art of War - είναι εξαιρετική και παίζει ρόλο ουσιαστικό στην όλη σινε-ατμόσφαιρα. Τα εφέ συμμετέχουν παντού με τρόπο υποδειγματικό, από τις ambient "πινελιές" του παρασκηνίου μέχρι τα όπλα και τα παντός είδους αντικείμενα. Στο χειρισμό έχουμε ήδη αναφερθεί, πολλές-πολλές ρυθμίσεις δεν υφίστανται λόγω του ιδιαίτερου στυλ που έχει ούτως ή άλλως το Heavy Rain, ενώ Δικτυακά extras και multiplayer επιλογές φυσικά δεν έχουν θέση σε μία εμπειρία τόσο κινηματογραφικά προσωπική.

Αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσαμε να "χρεώσουμε" ως αρνητικό είναι το γεγονός ότι το Heavy Rain ξεκινά με ρυθμό αργό, ίσως για να εξοικειώσει τους παίκτες με το χειρισμό. Αυτό όμως δεν παύει να σημαίνει πως οι... βιαστικοί - που κρίνουν πολλά από τις πρώτες 2 ώρες, από τις οποίες και μετά ο τίτλος ουσιαστικά αποκτά ρυθμό - ενδέχεται να χάσουν την υπομονή τους πρόωρα. Επίσης το Heavy Rain δεν "κατηγοριοποιείται" εύκολα κι αυτήν την αυθεντικότητά του ένα ποσοστό των gamers μπορεί να μην την εκτιμήσει όσο της αξίζει. Οι κάτοχοι PS3 πρέπει να καθήσουν μπροστά στην τηλεόραση, έχοντας "ανοιχτό μυαλό" απέναντι σε αυτή τη διαφορετική ψυχαγωγική εμπειρία. Αν αναζητούν ένα τυπικό shoot' em up ή action game, ακόμη και adventure, το Heavy Rain δεν είναι αυστηρά αυτού του στυλ. Στα υπόψιν, λοιπόν.

Και τα δύο αυτά στοιχεία, πάντως, θεωρούμε ότι δεν μπορούν να μειώσουν την αδιαμφισβήτητη αξία που έχει το Heavy Rain ως δείγμα ψηφιακής διασκέδασης. Είναι μία από τις πραγματικά ξεχωριστές παραγωγές του 2010, όχι μόνο για το PlayStation3 αλλά για την αγορά του gaming και του home entertainment συνολικά: μία δημιουργία που αμφισβητεί δημιουργικά τα όρια ανάμεσα στις ταινίες και τα games όπως καμία άλλη δεν έχει κάνει στο παρελθόν, για να προσφέρει το είδος της ψυχαγωγικής εμπειρίας που δεν έχουμε την ευκαιρία να γευτούμε συχνά. Γι' αυτό και μόνο, είναι να μην προτείνει κανείς την ενασχόληση με το Heavy Rain; Ακριβώς!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ