H Disney εξαγοράζει τη Lucasfilm

Τί σημαίνει αυτό για τα Star Wars και τα σχετικά video games;

Ουκ ολίγες ήταν οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις μεγάλων "παικτών" στο χώρο της σύγχρονης ψυχαγωγίας τα τελευταία χρόνια, αυτή ωστόσο είναι πολύ πιθανό να έχει αντίκτυπο μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη σχεδόν - αν μη τί άλλο επειδή αφορά και σε... κοινό φανατικό! Ο λόγος για την εξαγορά της LucasFilm από τη Disney, η οποία ήλθε κυριολεκτικά ως "κεραυνός εν αιθρία": ούτε ο George Lucas είχε δώσει την εντύπωση ότι "πουλάει το μαγαζί του" σε βραχυπρόθεσμο πλαίσιο, ούτε η Disney πως είναι σε κάποιου είδους διαπραγματεύσεις για κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, η εξαγορά είναι γεγονός και περιλαμβάνει το σύνολο της LucasFilms: με άλλα λόγια τόσο την αμιγώς κινηματογραφική της δραστηριότητα, όσο και το "παρακλάδι" της για games, την LucasArts, το τμήμα των ειδικών εφέ - δηλαδή την διάσημη Industrial Light & Magic - καθώς και το τμήμα που εστιάζει στον ήχο, την Skywalker Sound. Το κόστος της εξαγοράς ανήλθε στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια, λογικότατο αν σκεφτεί κανείς τί αγόρασε η Disney προς εμπορική εκμετάλλευση τα επόμενα χρόνια.

Αυτό που αγόρασε, συγκεκριμένα, είναι μεγάλα "ονόματα" της βιομηχανίας του θεάματος και της ψυχαγωγίας γενικότερα. Αγόρασε τα κάθε λογής δικαιώματα εκμετάλλευσης των Star Wars - με την υπόσχεση, μάλιστα για μία νέα, έβδομη ταινία της γνωστής σειράς μέχρι το 2016, που θα "ανοίξει" καινούργια τριλογία. Αγόρασε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των Indiana Jones (αν και δεν μπορούμε να φανταστούμε τον Harisson Ford να... ξαναπαίρνει το μαστίγιο σύντομα), της cult ταινίας THX 1138 (γι' αυτήν και δεν θα θέλαμε συνέχεια ή μοντέρνο remake) και άλλων δημιουργιών του Lucas. Είναι ωστόσο τα Star Wars το πλέον εμπορεύσιμο στοιχείο της Lucasfilm και εκεί εντοπίζονται οι όποιες - ομολογούμε... χλιαρότερες απ' ότι περιμέναμε - αντιδράσεις του φανατικού κοινού των ταινιών όσον αφορά στη συγκεκριμένη εξαγορά.

Τί σημαίνουν όλα αυτά πρακτικά για τα video games που στηρίζονται στην "κληρονομιά" των Star Wars και τη δουλειά της LucasArts γενικότερα; Η απάντηση είναι πως ακόμη κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια. Επίσημες φωνές από πλευράς LucasArts δηλώνουν πως για τα πράγματα που "τρέχουν" αυτή τη στιγμή - δημιουργίες δηλαδή που βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης - δεν αλλάζει κάτι. Ο διευθύνοντας σύμβουλος της Disney, ωστόσο, φρόντισε να αποσαφηνίσει πως μελλοντικά η Disney με το υλικό της Lucasfilm/LucasArts θα δραστηριοποιηθεί περισσότερο στις αγορές των "φορητών" games (για smartphones και tablets) και των "social" games (π.χ. μέσω Facebook) και λιγότερο στην αγορά των συστημάτων ηλεκτρονικής διασκέδασης όπως το PS3 ή το Xbox 360. Άλλες συνεργαζόμενες εταιρείες, όπως η Electronic Arts που εκδίδει το (βασισμένο στα Star Wars προφανώς) The Old Republic της Bioware, δηλώνουν πως για την ώρα δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο προς ανακοίνωση σχετικά με την εξαγορά. Αλλαγές, πάντως, σίγουρα θα υπάρξουν. Το θέμα είναι ποιές και πόσο σύντομα.

Υπενθυμίζουμε ότι η κίνηση αυτή της Disney είναι η πιο πρόσφατη μόνο, από μία σειρά τέτοιων εξαγορών τα τελευταία χρόνια. Με τον ίδιο ομαλό, "φιλικό" αλλά... αποφασιστικό τρόπο εξαγοράστηκε το 2006 η θρυλική Pixar, ενώ το 2009 για το ίδιο περίπου ποσό με την Lucasfim (4 δις δολάρια) εξαγοράστηκε η Marvel Entertainment, η οποία προφανώς διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα του υλικού των comics της Marvel. Με την εξαγορά και της Lucasfilm, πολλοί φοβούνται πως η Disney αποκτά ένα είδος μονοπωλίου στην κατηγορία των ταινιών με υπερήρωες και επιστημονικής φαντασίας γενικότερα. Και αν δεν είναι μονοπωλιακή η προκύπτουσα θέση, σημειώνουμε εμείς, είναι σίγουρα πολύ ισχυρή. Το μόνο που απομένει να διαπιστώσουμε τα επόμενα χρόνια είναι αν η Disney θα έχει την επιχειρηματική ικανότητα να εκμεταλλευτεί το πλούσιο αυτό υλικό και το ταλαντούχο προσωπικό τόσο μεγάλων εταιρειών με τρόπο ενδιαφέροντα και πρωτότυπο... ή αν θα αρχίσουμε να βλέπουμε ταινίες και games με αταίριαστους συμπρωταγωνιστές τύπου Mini Mouse/Luke Skywalker να κραδαίνουν φωτόσπαθα με φόντο το Λονδίνο της Marry Poppins. Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ