H Amazon εξαγοράζει το Twitch

Η δημοφιλέστερη Δικτυακή υπηρεσία "ζωντανής μετάδοσης" games στην κατοχή του Bezos

Ανατροπές αυτού του τύπου δεν συμβαίνουν συχνά στην αγορά της τεχνολογίας και της ηλεκτρονικής διασκέδασης, γι' αυτό και το Web έχει από χθες κατακλυστεί όχι μόνο από σχετικά άρθρα, αλλά από σχετικό σχολιασμό: η δημοφιλέστερη υπηρεσία "ζωντανής μετάδοσης" υλικού από video games, το Twitch, εξαγοράστηκε χθες από την Amazon αντί 970 εκατομμυρίων δολαρίων. Η φημολογία γι' αυτήν την εξαγορά κράτησε λιγότερες από... μερικές ώρες, καθώς η σχετική συμφωνία βρισκόταν πιθανώς στο τελικό της στάδιο εδώ και κάποιες μέρες. Όλα αυτά, ενώ τα μέσα ενημέρωσης το προηγούμενο διάστημα είχαν "ανακυκλώσει" τόσο έντονα τη φημολογία περί εξαγοράς του Twitch από τη Google, που όλοι μας το είχαμε σχεδόν... αποδεχθεί και απλώς περιμέναμε επισημοποίηση!

Το Twitch είναι όχι μόνο η δημοφιλέστερη υπηρεσία του είδους της - μετρά πάνω από 55 εκατομμύρια ξεχωριστούς επισκέπτες στις "εκπομπές" του μηνιαίως - αλλά και μία από τις μεγαλύτερες στη "ζωντανή μετάδοση" περιεχομένου μέσω Internet ανεξαρτήτως κατηγορίας. Η κοινότητα που έχει αναπτυχθεί γύρω από αυτόν τον μηχανισμό των gamers να παρακολοθούν άλλους gamers να παίζουν live τους αγαπημένους τους τίτλους είναι από τις πλέον ενεργές στο Web και, ως αποτέλεσμα του γεγονότος, το Twitch είχε το τελευταίο διάστημα επεκτείνει το πρόγραμμά του και στην κάλυψη εκδηλώσεων και εκθέσεων - π.χ. Ε3, The International κλπ. - ενώ τόσο η Sony όσο και η Microsoft έχουν ήδη συμφωνίες για ενσωμάτωση της υπηρεσίας στις λειτουργίες των PS4 και Xbox One. Την περίοπτη θέση του σε αυτήν την ειδική αγορά του gaming το Twitch την κατέκτησε σε τρία μόλις χρόνια, εξ ου και η προθυμία της Amazon να καταβάλλει όλο το ποσό της εξαγοράς σε μετρητά, αντί για τις μετοχές διαφόρων ειδών που αποδίδονται σε τέτοιες συμφωνίες.

Το αν και κατά πόσο η εξαγορά του Twitch από την Amazon θα αποδειχθεί για την κοινότητα του πρώτου ωφέλιμη εξέλιξη, είναι κάτι που θα το δείξει ο χρόνος. Τα στελέχη του Twitch διαβεβαιώνουν ότι η υπηρεσία παραμένει ανεξάρτητη και θα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσε πάντα, ενώ η στήριξη της Amazon θα βοηθήσει ώστε το Twitch να αναπτυχθεί ταχύτερα και να προσφέρει περισσότερα σε λιγότερο χρονικό διάστημα. Είναι ωστόσο... μάλλον δύσκολο να φανταστούμε το επιτελείο του Jeff Bezos να μην προσπαθεί - και μάλιστα σύντομα - να μην εκμεταλλευτεί εμπορικά μία κοινότητα τόσο παθιασμένη όσο αυτή των αφοσιωμένων gamers με προσφορές, απευθείας αγορές από το Amazon κλπ. Υπάρχει μία διαχωριστική γραμμή εκεί όσον αφορά στο τί θα θεωρήσουν οι παίκτες "λογική" και "ανεκτή" παρέμβαση εμπορική στο Twitch και τί όχι - και οι gamers έχουν αποδείξει στο παρελθόν πως δεν... "ανέχονται" πολλές αλλοιώσεις στις υπηρεσίες που αγαπούν.

O χρόνος θα δείξει, επίσης, αν και κατά πόσο η Amazon ήταν για το Twitch καλύτερη περίπτωση αγοραστή απ' ότι η Google, η οποία είχε "κυνηγήσει" για καιρό την ίδια εξαγορά και είχε φτάσει κοντά σε μία συμφωνία. Για το κοινό του gaming γενικότερα, όχι μόνο του Twitch, το ότι δεν κατέληξε η υπηρεσία αυτή στα χέρια της Google είναι κατά πάσα πιθανότητα θετική εξέλιξη: στο καλύτερο δυνατό σενάριο, διαφημίσεις με AdWords θα εμφανίζονταν στις "εκπομπές" του Twitch σε χρόνο... dt, ενώ και τα προσωπικά και δημογραφικά στοιχεία των χρηστών του θα εντάσσονταν άμεσα στην εμπορικά εκμεταλλεύσιμη μάζα των δεδομένων αυτών που η Google συλλέγει. Το σίγουρο είναι πως με την εξαγορά του Twitch η Αmazon αποκτά πρόσβαση όχι μόνο σε ένα πολύ ενδιαφέρον κοινό, αλλά και σε μία ακόμη πλευρά του gaming - δραστηριότητα στην οποία έχει ήδη επενδύσει τόσο με την εξαγορά της εταιρείας παραγωγής Double Helix, όσο και με την κυκλοφορία του συστήματος οικιακής ψυχαγωγίας FireTV, το οποίο συνοδεύεται από joypad και προσφέρει επιλεγμένα games βασισμένα σε Android. Πώς σκέφτεται ο Bezos να συνδυάσει τις προσπάθειες αυτές σε κάτι περισσότερο; Όπως πάντα... θα δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ