Gran Turismo 6: τα νέα στοιχεία

Ποιά πράγματα έχουν αλλάξει και ποιά βελτιωθεί στην καινούργια έκδοση;

Δύο στοιχεία νέα ή ανανεωμένα στο GT6, πάντως, που επηρεάζουν άμεσα στην αίσθηση και τη δυσκολία του τίτλου είναι αυτά του αλληλεπιδραστικού περιβάλλοντος στις πίστες και του κατά πολύ λεπτομερέστερου οδηγικού μοντέλου. Όσον αφορά στο πρώτο: ο καιρός που αλλάζει σε πραγματικό χρόνο και ενόσω ο αγώνας είναι σε εξέλιξη, όπως και η αλλαγή στο φωτισμό καθώς π.χ. σουρουπώνει σε μία πίστα και το φως λιγοστεύει, είναι παράγοντες που μπορούν να παίξουν ρόλο στην έκβαση ενός αγώνα. Όσον αφορά στο δεύτερο: η αίσθηση της οδήγησης των διαφορετικών οχημάτων είναι όντως διακριτή περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αφού το είδος της επιφάνειας μιας πίστας, το είδος των ελαστικών του οχήματος, η κατανομή του βάρους του, η συμπεριφορά των αναρτήσεων και η ανεξάρτητη κίνηση των τροχών, όλα μπορούν να "κάνουν τη διαφορά" ανάμεσα σε μία επιτυχημένη δύσκολη στροφή και μία... καταστροφική σχεδόν.

Για τους gamers με... καλλιτεχνικές ανησυχίες, δε, το GT6 είναι η έκδοση που προσφέρει τα περισσότερα εγαλεία για τη σύλληψη στιγμιοτύπων αληθινά υπέροχων. Οι τρόποι είναι δύο και αποδίδουν διαφορετικά αποτελέσματα. Ο ένας είναι ο γνωστός από παλαιότερα ως Photo Mode και επανέρχεται στο νέο GT ως Photo Travel: επιτρέπει τη "φωτογράφιση" των οχημάτων με φόντο διάσημες και ατμοσφαιρικές τοποθεσίες, αυτή τη φορά με πιο πολλές ρυθμίσεις και επιλογές που θυμίζουν φωτογραφική μηχανή επιπέδου... DSLR! Ο άλλος είναι το Race Photo, ο οποίος φιλοξενείται μέσα στην επίσης εμπλουτισμένη λειτουργία του Replay: εκεί ο παίκτης μπορεί να "παγώσει" μία κούρσα που μόλις έχει εξελιχθεί (ή video από άλλη που έχει αποθηκευθεί) σε οποιοδήποτε σημείο, να αλλάξει οπτικές γωνίες, αποστάσεις φακού κλπ. και να "φωτογραφίσει" ένα στιγμιότυπο ακριβώς όπως αυτό έλαβε χώρα. Όπως πάντα, οι φωτογραφίες και από τις δύο αυτές λειτουργίες μπορούν να αποθηκευθούν στo σκληρό δίσκο του PS3 και από εκεί σε π.χ. ένα flash drive.

Πέρα από τα προαναφερθέντα νέα στοιχεία, που θα είναι παρόντα στο GT6 από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του, η Polyphony Digital έχει επιβεβαιώσει και έναν αριθμό από άλλες δυνατότητες και λειτουργίες. Αυτές περιλαμβάνουν το περιβάλλον δημιουργίας αγωνιστικής πίστας από τον ίδιο τον παίκτη, την επιλογή παιχνιδιού Quick Match για συμμετοχή σε Δικτυακές κούρσες με τρόπο άμεσο, την υποστήριξη στερεοσκοπικής εικόνας (3D), την αξιοποίηση ειδικού app για smartphones ή tablets, καθώς και τη δυνατότητα συμμετοχής σε αγώνες ως συνοδηγός που βοηθά με τις γνωστές κατάλληλες εντολές και σχόλια τον οδηγό. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε θα προστεθούν αυτά και άλλα πράγματα που έχει υποσχεθεί η Polyphony, στο GT6. Tο σίγουρο πάντως είναι ότι το νέο Gran Turismo - που ανήκε ούτως ή άλλως στην κατηγορία των τίτλων που για να απολαύσει στο έπακρο κανείς πρέπει να τούς αφιερώσει χρόνο - υπόσχεται να είναι το "πλουσιότερο" της σειράς σε περιεχόμενο, λειτουργίες κι επιλογές. Και μάλιστα με... διαφορά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ