Gran Turismo 6: μια Chevrolet όντως... φανταστική!

Αμερικανοί και Ιάπωνες εκπλήσσουν με το φουτουριστικό αυτοκίνητο που... "δεν υπάρχει" - για την ώρα

Μπορεί όλος ο κόσμος - ξεκινώντας από την ίδια τη Sony - να έχει εστιάσει τους τελευταίους εννιά ή δέκα μήνες στο PlayStation4, όμως το PS3 συνεχίζει να υπενθυμίζει με τον τρόπο του σε τακτά χρονικά διαστήματα πως παραμένει ικανό να εκπλήξει. Αυτό ακριβώς συνέβη το τελευταίο 24ωρο, όταν η Polyphony Digital και η Chevrolet αποκάλυψαν στο πλαίσιο της έκθεσης Los Angeles Auto Show το πιο πρόσφατο εικονικό πειραματικό αυτοκίνητο που δημιούργησαν ώστε να κάνει την εμφάνισή του στο Gran Turismo 6. Τον ίδιο μηχανισμό - που ονομάζει Vision Gran Turismo - έχει αξιοποιήσει η Polyphony Digital και με άλλους κορυφαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων, όμως το συγκεκριμένο είναι φανταστικό. Όχι, αληθινά φανταστικό. Φανταστικό με την έννοια του... "σχεδιασμένου για να παραμείνει στη σφαίρα της φαντασίας" και μόνο!

Πράγματι, τo Chapparal 2X - που αναπτύχθηκε από την Chapparal Racing και την Chevrolet ως project του ίδιου επιπέδου με αυτά που οι δύο εταιρείες έχουν ήδη εν ενεργεία στον κόσμο της επαγγελματικής αγωνιστικής οδήγησης - είναι ένα αυτοκίνητο που δεν μπορεί να υπάρξει με την παρούσα τεχνολογία. Είναι όμως εξαιρετικά ενδιαφέρον ως ιδέα που θα μπορούσε να υλοποιηθεί κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον. Το πειραματικό όχημα κινείται από ένα προωθητικό σύστημα βασισμένο σε ακτίνες laser (!) και τοποθετημένο στη μέση του σκελετού του: το σύστημα αυτό παράγει δονήσεις αρκετά ισχυρές και συχνές ώστε να χαρίζουν στο Chapparal 2X ιπποδύναμη 900 αλόγων, μέγιστη τελική ταχύτητα που αγγίζει τα 400 χλμ/ώρα και επιτάχυνση ίση με... 0-100 σε 1.5 δευτερόλεπτο (!).

Συνδυασμένο με ελαφρύ αμάξωμα και χωρίς την ανάγκη συστήματος εξώθησης αερίων, ιδιαίτερα χαμηλό αλλά και με σχετικά μικρό εμβαδόν, το Χ2 μπορεί να κινηθεί στις εικονικές αγωνιστικές πίστες του Gran Turismo 6 ως ένα από τα ταχύτερα διαθέσιμα οχήματα του τίτλου. Πώς ακριβώς οδηγείται, δε; Ο σχεδιασμός του θέλει τον οδηγό να... ξαπλώνει με το πρόσωπο προς τα κάτω στην βάση του αυτοκινήτου, με τα χέρια και τα πόδια τεντωμένα προς τις κατευθύνσεις των τεσσάρων τροχών σε σχήμα "Χ" και όλες τις απαραίτητες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές ενδείξεις για την οδήγηση να εμφανίζονται σε διάφανη οθόνη ενσωματωμένη στην προσωπίδα του κράνους του (!). Οι τρεις εταιρείες που συνεργάστηκαν για τον σχεδιασμό του Χ2 υποστηρίζουν ανοιχτά πως, κατά τη γνώμη τους, το μέλλον της αγωνιστικής αυτοκίνησης θα δανειστεί στοιχεία από τις μοτοσυκλέτες ή/και από φουτουριστικά αθλήματα τύπου... Wipeout!

Το πιο ενδιαφέρον όλων; Οι Chevrolet και Chapparal δεν σκοπεύουν να αφήσουν το 2Χ στο απλώς... εικονικό επίπεδο ενός ψηφιακού concept: στην προαναφερθείσα αυτοκινητιστική έκθεση του Los Angeles επιδεικνύουν το αμάξωμα του οχήματος σε ακριβή, πιστή στο πρωτότυπο, κατασκευή από το ηλεκτρονικό όχημα που θα έχουν την ευκαιρία να οδηγήσουν εκατομμύρια gamers στο PlayStation3. Υπάρχει βέβαια αυτή η... μικρή λεπτομέρεια της μη ύπαρξης κινητήρα ακτίνων laser, βέβαια, αλλά σε κάποια χρόνια από σήμερα, ποιός ξέρει; Το Chapparal X2 θα γίνει διαθέσιμο με σχετική αναβάθμιση του Gran Turismo 6 στα τέλη Δεκεμβρίου και δεν κρύβουμε την ανυπομονησία μας να το "τρέξουμε" στις αγωνιστικές πίστες του τίτλου προκειμένου να διαπιστώσουμε πώς έχουν επιλέξει να αποδώσουν οι Polyphony Digital και Chevrolet την αίσθηση της οδήγησης και της ταχύτητας με το συγκεκριμένο όχημα.

Στο μεσοδιάστημα υπάρχει η αναβάθμιση υπ' αριθμόν 1.14, η οποία έγινε διαθέσιμη χθες και προσθέτει στο GT6 ένα επίσης νέο πειραματικό ψηφιακό αυτοκίνητο στην γκάμα αυτών που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του Vision Gran Turismo. Πρόκειται για το Subaru Viziv GT Vision Concept, με λιγότερο... φουτουριστικό σχεδιασμό μεν, αλλά σαφέστατα επιθετικό design και αντίστοιχες επιδόσεις. Υπενθυμίζουμε πως άλλα concept cars της ίδιας συλλογιστικής έχουν ήδη προσφέρει στο GT6 οι Mercedes-Benz, Toyota, Nissan, Aston Martin, Mitsubishi και BMW. Άντε μετά να οδηγήσεις εικονικά τις... απλές, καθημερινές, συνηθισμένες, υπαρκετές Ferrari του τίτλου!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ