God of War III

Υψηλή ευκρίνεια... επική!

Τα γραφικά είναι πάντοτε αυτά που ελκύουν περισσότερο την προσοχή, βέβαια, αλλά και ο ήχος του νέου God of War δεν υπολείπεται σε ποιότητα: η συνοδευτική μουσική είναι ταιριαστά... επική, αλλά προσεγμένη και όχι φλύαρη, αποκτώντας ταχύτερο και περισσότερο αγωνιώδες tempo σε συγκεκριμένα σημεία ώστε να συνεισφέρει στο σασπένς των δύσκολων αναμετρήσεων. Τα ηχητικά εφέ αποδίδουν σχεδόν... εχμ... υπερβολικά καλά τα αποτελέσματα των όπλων του Kratos πάνω στα σώματα των αντιπάλων του, τις κραυγές και τις συγκρούσεις αντικειμένων και υλικών. Ο χειρισμός έχει πλέον, στην τρίτη έκδοση του GOW, αγγίξει το τέλειο και ανταποκρίνεται άμεσα ακόμη και σε περίπλοκους συνδυασμούς, ενώ οι επιλογές και ρυθμίσεις δεν στερούν κάτι το ουσιώδες από τον παίκτη. Τεχνικός τομέας ΑΑΑ συνολικά, με άλλα λόγια.

Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους συνήθως στις παρουσιάσεις μας αναφέρουμε τα του gameplay πριν από τα τεχνικά - όμως στο νέο God of War χρειάστηκε να... αντιστραφεί η προσέγγιση ακριβώς επειδή τα βήματα μπροστά σημειώθηκαν στον δεύτερο τομέα και όχι στον πρώτο. Αυτός παραμένει ο γνωστός και αγαπημένος: ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας κραδαίνει τις διπλές λεπίδες που μπορεί να χρησιμοποιήσει είτε από κοντά είτε να εκτείνει με τη βοήθεια αλυσίδων, με σκοπό να... κατακρεουργήσει τους πάντες και τα πάντα στην οθόνη. Ο μηχανισμός δεν είναι τόσο απλοϊκός, βέβαια, επιτρέποντας συνδυασμούς κινήσεων και ανταμοίβοντας το σωστό ρυθμό και την έξυπνη χρήση. Εξάλλου, επειδή μόνο κάτι τέτοιο επί μακρώ θα καταντούσε κουραστικό, η ομάδα δημιουργίας της Santa Monica έχει φροντίσει να διανθίσει την πορεία μέχρι τον τελικό αντίπαλο του Kratos με τα γνωστά "σκηνοθετημένα" τμήματα, που είναι όντως αριστοτεχνικά "στημένα", κι ας απαιτούν... σαδιστικά άψογο συγχρονισμό στο χειρισμό!

Οι γρίφοι, όπως ασφαλώς θυμούνται όλοι όσοι αγάπησαν τα δύο προηγούμενα God of War, δεν αποτελούσαν ποτέ ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα της σειράς - και το τρίτο δεν επιδιώκει να αλλάξει την ισορροπία, εμπεριέχοντας μεν κάποιους τέτοιους, αλλά όχι σε βαθμό που να ακυρωθεί η ολοφάνερη έμφαση στις μάχες. Οι νέοι γρίφοι, πάντως, έχουμε την αίσθηση ότι είναι περισσότερο έξυπνοι κι ενδιαφέροντες, ειδικά αρκετοί που διακρίνονται έντονα από το στοιχείο του σαρκαστικού χιούμορ (το οποίο εμφανίζεται και σε άλλους τομείς του GOW III). Στα θετικά, δε, και τα διάφορα extras που περιλαμβάνονται στο Blu-ray του τίτλου σχετικά με τη δημιουργία του, τα οποία και πολύ ενδιαφέροντα είναι, και σε υψηλή ευκρίνεια.

Αυτό είναι, με μερικές απλές λέξεις, το God of War III. Όχι κάτι επαναστατικό όσον αφορά τον τρόπο παιχνιδιού. Όχι κάτι πρωτόγνωρο ως ψυχαγωγική εμπειρία, όπως το Heavy Rain. Όχι κάτι που θα απολαύσει κανείς online με φίλους του, όπως το MAG. Είναι όμως το αντίστοιχο ενός ΑΑΑ Holywood blockbuster, μιας φαντασμαγορικής περιπέτειας με... σοφά μελετημένες δόσεις υπερβολής, που απολαμβάνει κανείς από την αρχή μέχρι το τέλος γι' αυτό ακριβώς που είναι. Το ότι είναι το πιο εντυπωσιακό video game του 2010 μέχρι στιγμής, καθώς και ότι είναι αληθινά υποχρεωτική αγορά για κάθε κάτοχο PlayStation3, το είπαμε; Αν όχι, είναι γιατί... εννοούνται και τα δύο!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ