God of War Collection Vol. II

Μαμά, το PSP στην τηλεόραση του σαλονιού!

Αυτό που δεν έχει αλλάξει, βέβαια, είναι το στυλ και ο τρόπος παιχνιδιού των δύο God of War, ο οποίος ακολουθεί από κοντά αυτόν όλης της σειράς: οι επικές συγκρούσεις σώμα με σώμα, οι βασικού επιπέδου αλλά αξιόλογοι γρίφοι, οι εντυπωσιακές ειδικές κινήσεις που αξιοποιούν την ισχύ του PS3 για να αποδώσουν με απίθανα εφέ τη δύναμη του ημίθεου Kratos, καθώς και οι κινηματογραφικές μάχες με τους γιγάντιους "μεγάλους αντιπάλους" (bosses) της ελληνικής μυθολογίας, συνθέτουν μια ψυχαγωγική εμπειρία αληθινά απολαυστική. Κακά τα ψέματα: καμία άλλη σειρά games του PS3 δεν προσφέρει αυτές τις συγκινήσεις με αυτόν τον τρόπο, παρά το χαρακτηριστικό, ενίοτε... κωμικά υπερbrutal στυλ του Kratos. Τα God of War είναι στα video games το αντίστοιχο των ταινιών blockbuster τύπου Transformers: όχι πολλή σκέψη, μα πολλή, πάρα πολλή και καταιγιστική δράση. Και η νέα αυτή remake συλλογή τιμά την παράδοση της διάσημης σειράς κατά γράμμα.

Έχοντας αναφέρει τα παραπάνω, ωστόσο, δεν μπορούμε να μην καταθέσουμε και την εξής διαπίστωση: τα δύο God of War του PSP δεν κρύβουν στο PS3 τόσο καλά την αρχική τους μορφή, όσο κατάφεραν να κάνουν τα Ico και Shadow of the Colossus. Παρά τις εντυπωσιακές τεχνικές αναβαθμίσεις, φαίνονται σε αρκετά σημεία ελαφρώς απλοϊκά, τόσο όσον αφορά στις λεπτομέρειες των χαρακτήρων και των χώρων, όσο και στο gameplay αυτό καθ' αυτό. Δύο αντίστοιχα games ειδικά σχεδιασμένα για το PS3 θα ήταν περισσότερο "πλούσια" οπτικά και θα αξιοποιούσαν στον τρόπο παιχνιδιού περισσότερο το γύρω περιβάλλον. Τα Chains of Olympus και Ghost of Sparta δεν είναι σε καμία περίπτωση φτωχά ή ακαλαίσθητα, είναι όμως remakes. Δείχνουν όμορφα, παίζονται εξαιρετικά και προσφέρουν πολλές ώρες διασκέδασης, αν όμως η δημιουργός Ready at Dawn τα ανέπτυσσε απευθείας για το PS3, θα απείχαν πολύ από τη μορφή που έχουν στη συλλογή αυτή.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, το νέο God of War Collection αξίζει τα εύσημα και μόνο για την τεχνική προσπάθεια: για να είμαστε ειλικρινείς, είχαμε αρχικά θεωρήσει σχεδόν αδύνατη μια ικανοποιητική μεταφορά οποιουδήποτε τίτλου από την οθόνη του PSP στις 1080 γραμμές μιας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας. Η Sony μας διέψευσε σε αυτό. Τώρα, αν και κατά πόσο αυτά τα δύο games αξίζουν την προσοχή όλων των κατόχων PS3, είναι ένα άλλο θέμα: τα προτείνουμε, για παράδειγμα, χωρίς δισταγμό στο κοινό των God of War, το οποίο θα ήθελε να έχει πλήρη τη σειρά στη συλλογή του. Στους υπόλοιπους, ωστόσο, θα προτείναμε - με δεδομένο πως έχουν αγοράσει το God of War III φυσικά... ειδάλλως δεν συζητάμε άλλες εναλλακτικές! - αντί γι' αυτή τη συλλογή να στρέψουν το βλέμμα προς άλλες παρόμοιες παραγωγές σχεδιασμένες για το PS3, όπως το Castlevania Lord of Shadow ή το Enslaved. Και αν η Sony ανακοινώσει κάποια υπερ-συλλογή με τα 5 God of War μαζί... το συζητάμε εκ νέου!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ