GamesCom 2014: στα 10 εκατομμύρια οι πωλήσεις του PS4

Το σύστημα της Sony αγγίζει πρώτο το... ορόσημο αυτό, το Xbox One καλείται να γεφυρώσει τη διαφορά

Δεν θα κρύψουμε σε καμία περίπτωση το γεγονός ότι... ανήκουμε στους πρώτους που χάρηκαν όταν οι μεγάλες πολυεθνικές του gaming κατάλαβαν πόσο βαρετή και ανούσια ήταν η εκτενής αναφορά σε νούμερα πωλήσεων ως τμήμα των συνεντεύξεων Τύπου τους και την αποφεύγουν πια. Ένας αριθμός έχει τη σημασία του σε αυτό το χρονικό σημείο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στα PlayStation4 και Xbox One, ωστόσο, και γι' αυτό αξίζει αναφοράς: 10 εκατομμύρια. Τόσα είναι, επισήμως και... διασταυρωμένα πια στο πλαίσιο της έκθεσης GamesCom 2014, τα PS4 που έχουν πωληθεί και βρίσκονται στην κατοχή καταναλωτών (sell-through) παγκοσμίως. Πρόκειται για ορόσημο που το νέο οικιακό PlayStation κατέκτησε ταχύτερα από κάθε άλλον προκάτοχό του, μέσα σε λιγότερο από 9 μήνες παρουσίας στην αγορά. Στα 10 αυτά εκ. συστήματα έχουν πωληθεί περισσότερα από 30 εκ. αντίτυπα games (τόσο σε ηλεκτρονική όσο και σε υλική μορφή), διαμορφώνοντας έναν δείκτη 3:1 στην αναλογία hardware/software ικανοποιητικό για αυτό το σημείο διαδρομής του PS4.

Σε αντιδιαστολή των 10 εκατομμυρίων πωληθέντων PS4 θα πρέπει να αναφερθεί το γεγονός ότι την τελευταία φορά που η Microsoft "μίλησε για νούμερα" σε σχέση με το Xbox One, ήταν το Μάιο. Τότε οι Αμερικανοί ανέφεραν περίπου 5 εκατομμύρια συστήματα, αριθμός όμως που αναφερόταν στα Xbox One που έχουν διοχετευθεί στο εμπόριο (sell-in) και όχι απαραίτητα πωληθεί. Από τα τέλη Ιουνίου και μετά οι πωλήσεις του Xbox One - με την εμφάνισή του στην αγορά χωρίς το Kinect στα $399 - θα πρέπει θεωρητικά να έχουν αυξηθεί, όμως η διαφορά που το χωρίζει από το PS4 είναι πρακτικά βέβαιο πως παραμένει μεγάλη. Ακόμη και στις ΗΠΑ, το "γήπεδο" της Microsoft και αγορά όπου παραδοσιακά τα Xbox σημείωναν υψηλότερες πωλήσεις από τα PlayStation για πολλά χρόνια, το PS4 έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις το Xbox One - σύμφωνα με τα στοιχεία της γνωστής εταιρείας εμπορικών μετρήσεων NPD - επί 7 συνεχόμενους μήνες. Όχι και ό,τι καλύτερο για τον κολοσσό του Redmond.

Οι γνωστοί... αναλυτές της αγοράς πάντοτε τόνιζαν πως το σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας που αγγίζει πρώτο τα 10 εκατομμύρια σε έκταση πελατειακής βάσης, είναι εκείνο που θα "χτίσει" τη μεγαλύτερη σε βάρος του ανταγωνισμού. Ιστορικά αυτό όντως ισχύει, αν κρίνει κάποιος από τα Xbox 360/PS3 και Dreamcast/PS2, όμως η αγορά έχει αλλάξει από τις περασμένες δεκαετίες και επηρεάζεται πλέον από πολύ περισσότερους παράγοντες. Είναι, δε, τόσο μεγάλη σε έκταση που εμπορικά μπορεί να συντηρήσει με μεγάλη άνεση τα PS4 και Xbox One μαζί, με τα δύο να είναι παράλληλα κερδοφόρα. Η... σημειολογία των 10 εκατομμυρίων PS4, πάντως, δεν μπορεί παρά να είναι δυσμενής για τη Nintendo, της οποίας το WiiU βρίσκεται στην αγορά όχι 9, αλλά 21 μήνες και δεν έχει ακόμη αγγίξει τα 7 εκατομμύρια συστήματα, παρ' ότι διατίθεται σε χαμηλότερη τιμή (από $249). Αυτό που απομένει να διαπιστώσουμε είναι αν το PS4 θα καταφέρει να κρατήσει τη διαφορά του από το Xbox One στο προσεχές μέλλον ή αν, αντίστροφα, το δεύτερο υποβοηθούμενο από τα πιο πολλά αποκλειστικά του games φέτος θα καταφέρει να καλύψει ή έστω να μειώσει τη διαφορά αυτή. Όπως πάντα... ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ