Gamescom 2013: το Νοέμβρη ξεκινά το PS4

Σε 32 χώρες αρχικά, εν αναμονή επίσημης ενημέρωσης για την Ελλάδα

Η Sony έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα σε όσα αφορούν στο PlayStation4 στην συνέντευξη Τύπου της Κολωνίας - όπως είναι λογικό, καθώς έχουμε μπει πλέον στην "τελική ευθεία" για την κυκλοφορία του - και δεν θα μπορούσε να μην ανακοινώσει τις προθέσεις της για το τελευταίο κομμάτι του παζλ σχετικά με αυτό: την ημερομηνία κυκλοφορίας του. Αυτή ορίζεται επίσημα πλέον στις 15 Νοεμβρίου για την αγορά της Βόρειας Αμερικής (ώστε να προλάβει τον καταναλωτικό... παροξυσμό των συγκεκριμένων ημερών εκεί) και στις 29 Νοεμβρίου για την αγορά της Ευρώπης και μερικές ακόμη. Από αυτό το σημείο και πέρα, τα πράγματα αρχίζουν να... περιπλέκονται σε κάποιο βαθμό.

Συγκεκριμένα: η Sony έδωσε στη δημοσιότητα μία λίστα με τις χώρες όπου επιβεβαιωμένα το PlayStation4 θα διατεθεί στις προαναφερθείσες ημερομηνίες. Η λίστα αυτή αναφέρει τις ΗΠΑ και τον Καναδά για τις 15/11, καθώς και τις εξείς χώρες για τις 29/11: Αυστρία, Αυστραλία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρωσία, Ισπανία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Παναμά, Περού και Μεξικό.

Όπως εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς, από τη λίστα αυτή λείπει ένας σημαντικός αριθμός ευρωπαϊκών χωρών, ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα. Άλλες χώρες που έχουν επίσης εξαιρεθεί είναι η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Γιουκοσλαβία, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Μάλτα - όλες ανήκουν διοικητικά στην κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, οπότε η σχετική εξαίρεση φαίνεται να έχει παρθεί σε επίπεδο τμημάτων αγοράς και όχι μεμονωμένα για κάθε χώρα. Παρ' όλα αυτά, η Sony Hellas δεν έχει κάνει ακόμη επίσημη ανακοίνωση σχετική - και υπάρχει λόγος γι' αυτό: την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές γίνονται συζητήσεις και διερευνούνται εναλλακτικές, ώστε ει δυνατόν να μην εξαιρεθεί η χώρα μας από την εμπορική εκκίνηση του PS4 που θα λάβει χώρα στα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 29/11.

Δεν μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων, γι' αυτό και "η επίσημη ενημέρωση" από τη Sony Hellas είναι πως "δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση" για την ώρα - μέχρις ότου δηλαδή να αποσαφηνιστεί η κατάσταση από τα κεντρικά της Sony Ευρώπης. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δαγράφεται ως χειρότερο πιθανό σενάριο είναι να αναφερόμαστε μόνο στη συγκεκριμένη ημέρα κυκλοφορίας (29/11) και το PS4 να διατεθεί στη χώρα μας με καθυστέρηση μιας εβδομάδας ή δέκα ημερών. Ακριβώς επειδή η κατάσταση είναι παγκοσμίως ρευστή αυτή τη στιγμή - ακόμη και η ίδια η Sony δείχνει να υποτίμησε το πόσος κόσμος περίμενε ένα καινούργιο οικιακό PlayStation, αν κρίνουμε από το ότι έχει απαγορεύσει πλέον τις προπαραγγελίες σε Αμερική, Καναδά και Αγγλία - θα επιστρέψουμε με περισσότερα επιβεβαιωμένα στοιχεία για το θέμα, αμέσως μόλις αυτά μάς γνωστοποιηθούν. Έως τότε... υπομονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ