Gamescom 2013: Sony, μειώσεις τιμών

Στα €199 το PS Vita και το PS3 12 GB, άμεσα

Οι... ψίθυροι της αγοράς και του Web έχουν αρχίσει να αποκτούν περισσότερη αξιοπιστία μέσα στο 2013, αν κρίνουμε από τα όσα είχαν διαρρεύσει πριν από όλες σχεδόν τις μεγάλες ανακοινώσεις και αποκαλύψεις φέτος - και οι πιο πρόσφατες εμπορικές αποφάσεις της Sony δεν αποτελούν εξαίρεση. Η ιαπωνική εταιρεία προχώρησε και επίσημα στη μείωση της προτεινόμενης τιμής λιανικής πώλησης των PlayStation3 12 GB και PlayStation Vita στα €199, δίνοντας έτσι ένα λόγο παραπάνω σε όσους σκέφτονταν να αποκτήσουν τα δύο της αυτά συστήματα, να το κάνουν με σημαντικά λιγότερα χρήματα (η μείωση από τις πρότερες τιμές ανέρχεται στα €50 και στις δύο περιπτώσεις). Οι μειώσεις ισχύουν άμεσα και, όπως συμβαίνει πάντα, στην ελληνική αγορά οι τελικές τιμές θα είναι κατά μερικά ευρώ υψηλότερες εξαιτίας της αυξημένης επιβάρυνσης ΦΠΑ.

Στην περίπτωση του PlayStation Vita, η μείωση τιμής δεν είναι φυσικά τυχαία: είναι χρονικά ευθυγραμμισμένη με την επικείμενη κυκλοφορία μίας σειράς από νέα και ενδιαφέροντα games για το φορητό σύστημα της Sony, το οποίο ομολογουμένως χρειάζεται να αποκτήσει όσο το δυνατόν περισσότερη "φόρα" εμπορική οδεύοντας προς την εορταστική περίοδο. Η ιαπωνική εταιρεία προχώρησε επίσης σε μείωση στις τιμές πώλησης των καρτών μνήμης του Vita, κατά 20%-25% σε όλες τις χωρητικότητες (4-32 GB). Αυτές οι κάρτες μνήμης παραμένουν ακριβότερες από π.χ. αντίστοιχες SD στις ίδιες χωρητικότητες, είναι όμως σαφώς λογικότερα τοποθετημένες πλέον και θα δώσουν στους κατόχους PS Vita κίνητρο να αγοράσουν τέτοιες στα 8 ή 16 GB, ώστε να μπορούν να αποθηκεύσουν περισσότερα games και από το PlayStation Store.

Στην περίπτωση του PS3 12 GB τα πράγματα είναι... κάπως περίπλοκα. Από τη μία πλευρά σαφέστατα ευπρόσδεκτη η τιμή των €199, καθώς σημαίνει πως τα Χριστούγεννα υπάρχει πιθανότητα να δούμε το συγκεκριμένο μοντέλο και π.χ. στα €159-€169 σε προσφορές. Αποκτώντας, δε, κανείς το PS3 12 GB κι αγοράζοντας τον προσαρμογέα σκληρού δίσκου (€25) και έναν δίσκο για laptop του 1 TB (€70), μπορεί εύκολα να αποκτήσει ένα οικιακό PlayStation με διπλάσιο αποθηκευτικό χώρο από αυτό του PS3 500 GB, με τα ίδια σχεδόν χρήματα (!). Αυτό, από την άλλη, είναι ουσιαστικά εμπορικό πρόβλημα για τη Sony, η οποία έχει πλέον στα χέρια της ένα προσιτό PS3 και ένα PS3 που απέχει μόλις... €100 από ένα PS4. Ίσως γι' αυτό το λόγο να δούμε περισσότερο "γενναιόδωρες" συνδυαστικές συσκευασίες του PS3 500GB με ΑΑΑ τίτλους όσο πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα, ώστε οι ισορροπίες ν' αποκατασταθούν. Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ