Games επόμενης γενιάς και... νούμερα

Ξεκινά και πάλι το παιχνίδι των αριθμών και των αστήρικτων υποθέσεων

Η αγορά έχει αρχίσει σιγά-σιγά να... εξοικειώνεται με την ιδέα πως δύο από τα τρία παρόντα συστήματα ψηφιακής διασκέδασης για το σπίτι είτε έχουν ήδη πρακτικά ολοκληρώσει τη διαδρομή τους (Wii) είτε πλησιάζουν ολοταχώς σε αυτό το σημείο (Xbox 360). Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι περισσότερο δείχνει ν' απασχολεί τον ειδικό Τύπο πόση θεωρητική ισχύ θα έχει το Wii U και ο διάδοχος του Xbox 360, παρά τί games για τα παρόντα συστήματα έχουμε να περιμένουμε μέσα στη χρονιά! Όλα τα σχετικά δημοσιεύματα ανήκουν ακόμη στη σφαίρα των υποθέσεων, φυσικά, και προκύπτουν από "διαρροές εκ των έσω", οι οποίες κάθε άλλο παρά εξ ορισμού αξιόπιστες είναι. Οι σχετικές συζητήσεις δεν πρέπει - για την ώρα - να λαμβάνονται και πολύ στα σοβαρά, λοιπόν, δίνουν όμως τροφή για σκέψη αναφορικά με το πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες ανάμεσα στις Nintendo, Sony και Microsoft σε 24 μήνες από σήμερα.

Πρώτο δημοσίευμα σε γνωστό μεγάλο αμερικανικό portal θέλει τη Microsoft να έχει καταλήξει στο chip γραφικών στο οποίο θα στηρίζεται το Xboc 720: αυτό, ισχυρίζεται ανώνυμη πηγή "κοντά στα κέντρα αποφάσεων της Microsoft", θα είναι αντίστοιχο του Radeon HD 6670, αν μιλούσαμε για αντίστοιχό του σε κάρτα γραφικών σε PC. Τέτοιες κάρτες γραφικών σήμερα κοστίζουν περί τα 85 ευρώ, ανήκουν στην προηγούμενη γενιά chip της AMD (την 6000 ενώ η νέα είναι η 7000), είναι όμως καθ' όλα ικανές για προβολή γραφικών σε 1080p με ικανοποιητικούς ρυθμούς ανανέωσης, υποστηρίζουν εικόνα στερεοσκοπική (3D) και όλα τα χαρακτηριστικά του σετ εντολών της DirectX 11.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αν ο κεντρικός επεξεργαστής του Xbox 720 σημειώσει αντίστοιχο "άλμα" σε σχέση με αυτόν του Xbox 360, τότε το νέο Xbox θα έχει 6 φορές περισσότερη (θεωρητική) ισχύ από το σημερινό. Με - συζητήσιμο - δεδομένο ότι το Wii U στοχεύει να είναι δύο φορές ισχυρότερο από το σημερινό Xbox, τότε (σύμφωνα με δημοσιογράφους που... αγαπούσαν φαίνεται ιδιαιτέρως τα μαθηματικά στο σχολείο) το Xbox 720 θα είναι 20% ισχυρότερο από το Wii U. Και κάπου εδώ όλοι μπορούμε να χαμογελάσουμε ειρωνικά, φυσικά, γιατί με τις Nintendo και Microsoft να μην έχουν ποτέ επιβεβαιώσει τί θα χρησιμοποιήσουν στα συστήματά τους, ποσοστά αυτής της... ακρίβειας είναι το λιγότερο αστεία. Ν' αρχίσουμε ν' αναρωτιόμαστε με πόσα Wii U θα ισούται ένα PlayStation4, δηλαδή, και αν το PS4 ή το Xbox 720 θα είναι ισχυρότερα αν έξω βρέχει και η θερμοκρασία στην ορεινή Κορινθία είναι μικρότερη των 12 βαθμών Κελσίου!

Μία άλλη φήμη, πάντως, η οποία έχει λογική βάση και περιμένουμε να επιβεβαιωθεί με περισσότερο ενδιαφέρον, είναι αυτή που θέλει το επόμενο Xbox να χρησιμοποιεί το φορμά του Blu-ray ως αποθηκευτικό μέσο. Με το παλιό καλό DVD ομολογουμένως... "την έβγαλε καθαρή" η Microsoft σε αυτή τη γενιά συστημάτων (οριακά βεβαια γιατί ουκ ολίγοι τίτλοι του χρειάζονται 2 δισκάκια), όμως αν η πιστότητα των γραφικών του Xbox 720 είναι στα επίπεδα που φανταζόμαστε και θα πρέπει να είναι, τα 9 GB δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετά. Και με την online διανομή games να έχει μεν προχωρήσει, αλλά να μην καθιστά ακριβώς εύκολη για όλους την απόκτηση τίτλων μεγέθους 15, 20 ή παραπάνω GB μέσω Internet, το θέμα του αποθηκευτικού μέσου είναι όντως σημαντικό. Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ