Forza MotorSport 3

Το σχεδόν τέλειο... ε, τέλειο!

Στον τεχνικό τομέα, όπου θα περιμέναμε τα πάντα να είναι υπεράνω κριτικής μετά από 5 χρόνια πορείας του Xbox 360 στην αγορά, έχουμε να αναφέρουμε θετικότατα αλλά και ελαφρώς αρνητικά πράγματα. Τα γραφικά χαρακτηρίζονται από μικρή ανισορροπία: τα αυτοκίνητα είναι υπέροχα σχεδιασμένα, οι πίστες όμως είναι μάλλον φτωχές σε λεπτομέρεια. Ο ρυθμός ανανέωσης της οθόνης είναι ο σταθερότερος που έχουμε δει φέτος - ποτέ κάτω από τα 60 καρέ το δευτερόλεπτο - η συμπεριφορά των αυτοκινήτων στις συγκρούσεις όμως δείχνει πολλές φορές ψεύτικη. Η μουσική είναι απλώς ΟΚ, τα ηχητικά εφέ είναι πειστικά αλλά θα τα προτιμούσαμε πιο επιθετικά, η παρουσίαση όμως είναι αληθινά υπέροχη, με εξαιρετικά σχεδιασμένα menu επιλογών και γενικότερη αισθητική που δεν συγκρίνεται με τίποτε άλλο αντίστοιχο.

Υπεράνω κριτικής, πάντως, είναι οι επιλογές συμμετοχής πολλών παικτών που προσφέρονται, αλλά και αυτές της συμμετοχής στην παγκόσμια κοινότητα των Forza. Οι πρώτες περιλαμβάνουν τόσο offline συμμετοχή 2 παικτών στην ίδια οθόνη (με επίσης ομαλότατη κίνηση), όσο και εκτενείς online επιλογές για συναγωνισμό απλό ή οριζόμενο από πλειάδα κανόνων. Οι gamers μπορούν να συλλάβουν βεβαίως φωτογραφίες και video από τα αυτοκίνητα και αγώνες αντιστοίχως και να τα δημοσιεύσουν στο Internet - ως νέο στοιχείο όμως έρχεται να προστεθεί η λειτουργία StoreFront, που θέτει το υλικό που έχει δημιουργήσει ο παίκτης (διακριτικά για αμαξώματα, ειδικές ρυθμίσεις κλπ.) στην κριτική των συναδέλφων gamers και στη διάθεσή τους για αγορά μέσα από το Xbox Live. Στον τομέα των online δυνατοτήτων έχει γενικώς γίνει απίστευτα καλή δουλειά στο Forza 3 και η δημιουργός Turn10 αξίζει τα εύσημα και κάτι παραπάνω.

Είτε είκοσι ακόμη παραγράφους συντάσσαμε με τα όσα περιέχει και έχει να προσφέρει το Forza 3, είτε μία, το συμπέρασμα θα ήταν το ίδιο: πρόκειται για την κορυφαία εικονική εμπειρία οδήγησης στο Xbox 360 και μία από τις πληρέστερες, περισσότερο φροντισμένες παραγωγές του 2009. Απλώς... να. Είναι οριακά καλύτερο στα πιο πολλά από τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν την "αίσθησή" του συνολικά, ενώ - μετά από 2 χρόνια ανάπτυξης - δικαιούμασταν να ζητήσουμε αυτό "το κάτι παραπάνω". Εκείνοι που αγάπησαν το Forza 2 θα σπαταλήσουν ακόμη πιο πολλές ώρες με το Forza 3 (online και offline), και για όσους αυτό είναι το πρώτο Forza η ενασχόληση θα είναι απολαυστική, όμως δεν νομίζουμε ότι η Turn10 κατάφερε αυτό για το οποίο έγινε διάσημη η Polyphony Digital των Gran Turismo: να δημιουργήσει έναν τίτλο με αληθινά καθολική αποδοχή και ενδιαφέρον απ' όλους ανεξαιρέτως. Για τους κατόχους και των δύο αντίπαλων συστημάτων όμως - και το GT5 να είναι ακόμη μήνες μακριά - το Forza 3 δεν παύει να είναι το driving game της χρονιάς. Χρειάζεται να πούμε περισσότερα;

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ