FIFA 2012

Για τρίτη χρονιά, στο θρόνο

Οι έμπειροι παίκτες των FIFA θα... "σπάσουν πλάκα" με τους αρχάριους φίλους τους για λίγο, πιθανώς, όμως γρήγορα θα στραφούν είτε στο Δίκτυο - όπου τους περιμένουν σαφώς δυσκολότεροι αντίπαλοι από όλες τις χώρες - είτε στις επιλογές παιχνιδιού που απαιτούν πολλές ώρες ενασχόλησης για να "προχωρήσει" κανείς σε αυτές. Όπως π.χ. το Career Mode, που ζητά από τους gamers να σκεφτούν και ως managers, επιστρέφει δριμύτερο - όχι μόνο με πιο πολλές επιλογές, αλλά και ρεαλιστικότερη προσέγγιση στα πράγματα (τέλος οι πανάκριβες μεταγραφές ονομάτων που δεν αξίζουν σε καμία περίπτωση τόσο). Δεν ξέρουμε αν και κατά πόσο οι Έλληνες παίκτες ασχολούνται με αυτή τη λειτουργία όσο οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους, στο FIFA 2012 θεωρούμε πως η συγκεκριμένη όντως αξίζει.

Οι προσθήκες πάντως των νέων επιλογών είναι εξίσου ενδιαφέρουσες. Τα Head to Head Seasons είναι επίσης προοδευτικού χαρακτήρα, με δέκα ματς σε δέκα σεζόν και την πρόκληση της ανέλιξης όσο ψηλότερα γίνεται στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα - όχι όμως μεμονωμένα όπως στα "βαθμολογημένα" ματς, μα ενάντια στις αντίστοιχες επιδόσεις των Δικτυακών φίλων που επίσης παίζουν FIFA 2012. Από ένα video game αυτού του τύπου, δε, εν έτει 2011 φυσιολογικό είναι να υπάρχει και το... social στοιχείο στην όλη εξίσωση: αυτό ονομάζεται EA Sports Football Club και στο εκεί προφίλ του χρήστη συγκεντρώνονται βαθμοί από σχεδόν ο,τιδήποτε κάνει στο FIFA 2012, ενώ μέσα από αυτό τού προσφέρονται και ενδιαφέρουσες "προκλήσεις" να φέρει σε πέρας, στηριγμένες σε πραγματικά περιστατικά αγώνων (κάτι αντίστοιχο με τα Scenarios του περυσινού FIFA World Cup 2010). Pas mal!

Κατά τα άλλα... έχουμε να κάνουμε με μία γνωστού επιπέδου παραγωγή FIFA της Electronic Arts: τεχνικά φροντισμένη - εντυπωσιακότερη από ποτέ σε γραφικά και ήχο - με όμορφο περιβάλλον στα μενού, παρούσες όλες τις επίσημες ομάδες και παίκτες, πειστικές περιγραφές στους αγώνες και σειρά επιλογών προς ρύθμιση. Το σημαντικότερο όμως είναι πως έχουμε να κάνουμε με μία συνολικά άρτια δουλειά, εμφανώς καλύτερη από της προηγούμενης χρονιάς και ένα από τα απολαυστικότερα football games των τελευταίων ετών. Έχουμε την αίσθηση ότι το FIFA στη φετινή έκδοση πέτυχε εκείνη τη δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην αληθοφάνεια του στυλ παιχνιδιού και την ψυχαγωγία ακόμη και για όσους δεν έχουν περάσει στο παρελθόν αμέτρητες ώρες με το χειριστήριο στο χέρι και ένα αντίτυπο κάποιου FIFA. Αυτό, θεωρούμε, είναι πιο σημαντικό από τον... "απόλυτο ρεαλισμό" - μεταξύ μας, ποιός θέλει πτυχίο πυρηνικού φυσικού για να παίξει μερικά ξέγνοιαστα ματς με τους φίλους του; - και επικροτούμε. Να δούμε, όμως, τί θα βρει να προσθέσει η EA στο FIFA 2013. Όχι, αληθινά όμως. Να δούμε!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ