FIFA 11

Ποδόσφαιρο, στο όριο του τέλειου!

O χειρισμός παραμένει άμεσος κι αποτελεσματικός, με τις εντολές να εκτελούνται χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση. Ο πλουραλισμός επιλογών μπορεί να φέρει τον τίτλο ακριβώς στα μέτρα των παικτών, αφού επιτρέπει στο χρήστη να ρυθμίσει στο... αυτόματο σχεδόν τα πάντα. Οι εμπειρότεροι παίκτες και πιστοί ακόλουθοι των FIFA, ωστόσο, μπορούν πλέον να ελέγξουν πλήρως πότε ένας συμπαίκτης θα προωθείται, ποιά θέση θα παίρνουν τα χαφ στις αντεπιθέσεις ή στις περιπτώσεις που η άμυνα δεν είναι οργανωμένη κλπ. Οι παράμετροι είναι τόσες πολλές, που το Αθηνόραμα Digital εκτιμά πως οι πιο απαιτητικοί ποδοσφαιρόφιλοι - εξοικειώνοντας τον εαυτό τους σταδιακά με τα λεπτά σημεία της κάθε μίας - θα βιώσουν το εικονικό ποδόσφαιρο πειστικότερα από ποτέ.

H επιλογή παιχνιδιού που η ΕΑ είχε χαρακτηρίσει ως Μanager Μode και, μέχρι πέρυσι τουλάχιστον, εμφανιζόταν ως αδύναμη σε σχέση με άλλες, έχει δεχθεί επίσης σημαντικές αλλαγές: ο παίκτης μπορεί πλέον να ξεκινήσει την "καριέρα" του για 15 συνεχόμενες σεζόν και να επιλέξει αν θα συμμετέχει στην ομάδα ως μάνατζερ, ως ποδοσφαιριστής ή ακόμη και ως ποδοσφαιριστής-μάνατζερ (!), με δυνατότητα εναλλαγής ανάμεσα στις ιδιότητες κατά τη διάρκεια των αγωνιστικών περιόδων. Η διαδικασία των μεταγραφών είναι καταφανώς πλουσιότερη σ' επιλογές, χαρίζοντας έτσι περισσότερη πρόκληση στη συγκεκριμένη επιλογή παιχνιδιού και ικανοποιώντας όσους επιθυμούν το κάτι παραπάνω σε αυτόν τον τομέα, όχι όμως και τη μετάλλαξη του FIFA σε... Football Manager.

Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προσθήκη της EA στο FIFA 11 είναι αυτή της δυνατότητας ελέγχου του τερματοφύλακα: οποιοσδήποτε παίκτης μπορεί να αγωνιστεί σε μια ειδική έκδοση του γνωστής μας πια επιλογής Be-A-Pro, με την ονομασία Be-A-Goalkeeper. Οι Δικτυακές αναμετρήσεις μπορούν να "φιλοξενούν" πια 22 ξεχωριστούς συμμετέχοντες, με δύο από αυτούς να ελέγχουν τους τερματοφύλακες των ομάδων. Η πιο ενδιαφέρουσα λειτουργία του FIFA 11, πάντως, παραμένει το Creation Center, το σετ εργαλείων με το οποίο κάθε κάτοχος της έκδοσης του τίτλου μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά από ομάδες και αθλητές και να τα μεταφέρει στον τίτλο με τρόπο πολύ απλό. Την καταγραφή των χαρακτηριστικών του Creation Center έχει κάνει το Αθηνόραμα Digital σε σχετικό άρθρο - και η λειτουργία μας άφησε απόλυτα ικανοποιημένους.

Είναι λοιπόν το FIFA 11 - το... συμβολικό, μιας και συμπίπτει με τον αριθμό των παικτών μιας ομάδας ποδοσφαίρου - το καλύτερο μέλος της θρυλικής πια σειράς; Η απάντηση είναι αναμφισβήτητα καταφατική, καθώς η ΕΑ κατάφερε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά να προσφέρει στους καταναλωτές μια παραγωγή με πολλά και διαφορετικά νέα χαρακτηριστικά, κάνοντας προσεκτικές αλλαγές και ευπρόσδεκτες βελτιώσεις. Ιδιαίτερα φέτος ο καναδικός κολοσσός προσφέρει στην έκδοση για PC ισάξιο μηχανισμό προβολής 3D γραφικών και το ίδιο σύστημα ελέγχου με τους αντίστοιχους των PS3/Xbox 360, ικανοποιώντας έτσι την απαίτηση πάρα πολλών PC gamers για κάτι τέτοιο εδώ και χρόνια. Όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα στον κόσμο βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη - και το FIFA 11 δίνει την ευκαιρία στους λάτρεις του ποδοσφαίρου να τα... μεταφέρουν στο σαλόνι τους πειστικότερα και διασκεδαστικότερα από ποτέ. Είναι να μην αποδώσει κανείς τα εύσημα στην ΕΑ γι' αυτό; Ε, ναι!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ