FIFA 11

Ποδόσφαιρο, στο όριο του τέλειου!

Είδος: Sports
Φορμά: PC,Playstation3,Xbox 360,Wii,PSP,DS
Τιμή: €59,99

Εταιρία: Electronic Arts
Διανομή: Electronic Arts Greece

Κακά τα ψέματα: μια κριτική ματιά στους ποδοσφαιρικούς τίτλους που κυκλοφορούσαν για τα συστήματα οικιακής ψυχαγωγίας πριν από 5 χρόνια, θα φανέρωνε σχεδόν σε όλους ότι η φημισμένη σειρά των FIFA είχε χάσει τον προσανατολισμό της και ότι η σύγκρουση με τα τότε κορυφαία Pro Evolution Soccer ήταν σχεδόν... προαποφασισμένη όσον αφορά στο αποτέλεσμα. Η Electronic Arts ωστόσο - λαμβάνοντας πολύ σοβαρά στα υπόψιν όλες τις παρατηρήσεις και τα παράπονα του κοινού της - κατάφερε με τις τελευταίες τέσσερις παραγωγές όχι μόνο να ανατρέψει την κατάσταση υπέρ της, αλλά να φέρει τις προσδοκίες μας στο σημείο που... να απαιτούμε πια κάθε νέο FIFA να είναι το καλύτερο "ποδοσφαιράκι" της αγοράς. Μετά το εξαιρετικό FIFA 10 και το πολύ καλό 2010 FIFA World Cup: South Africa, όμως, πόσο μεγάλο περιθώριο για εξέλιξη και βελτίωση υπήρχε; Όπως αποδεικνύεται, αρκετό!

Παρά την υψηλή ποιότητα του FIFA 10, τα εκατομμύρια των παικτών που ακολουθούν εδώ και χρόνια τη σειρά δεν θα μπορούσαν παρά να ζητήσουν - και πολύ καλά κάνουν - περισσότερα: η Εelectronic Αrts προχώρησε λοιπόν σε μία σειρά από αλλαγές και προσθήκες τις οποίες είχε καταγράψει το Αθηνόραμα Digital αναλυτικά και στο άρθρο του για τη σχετική παρουσίαση της καναδικής εταιρείας στην Ιταλία. Οι υποσχέσεις που είχαν τότε δοθεί για ένα περισσότερο αληθοφανές FIFA 11 τηρήθηκαν, αφού η τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων παικτών δημιουργεί άκρως επιτυχημένα την αίσθηση αληθινών ματς, ο μηχανισμός Personality+ δίνει την εντύπωση πως κάθε ποδοσφαιριστής είναι διαφορετικός, ενώ ο τεχνικός τομέας παρουσιάζει αλλαγές που μπορεί να μην είναι πολλές σε αριθμό, αλλά συνολικά ωθούν τον τίτλο σε σαφώς ανώτερο επίπεδο.

Η συνολική εικόνα κάθε ομάδας στον αγωνιστικό χώρο είναι ευδιάκριτα διαφορετική. Ξεκινώντας από τα πράγματα που έχουν διαφοροποιηθεί για να επιτύχουν αυτό το αποτέλεσμα, πρώτη θα πρέπει να αναφερθεί η διαδικασία της πάσας. Δεν αρκεί πια το απλό πάτημα ενός πλήκτρου για την εκτέλεσή της: και οι αμυντικοί αντιλαμβάνονται πολύ γρήγορα τις προθέσεις της επιτιθέμενης ομάδας, αλλά και οι γενικές ικανότητες κάθε ποδοσφαιριστή επηρεάζουν σημαντικά τη διαδικασία μεταβίβασης της μπάλας. Η απόδοση του εν λόγω μηχανισμού είναι εξαιρετική, καθώς δεν καθιστά τη διαδικασία ανάπτυξης μιας ομάδας στο γήπεδο απελπιστικά δύσκολη, αλλά ούτε επιτρέπει πια το μέχρι πρότινος σύνηθες... σύστημα "ping-pong passing", τη διαδικασία δηλαδή όπου οι ποδοσφαιριστές μιας ομάδας αντάλλασαν συνεχώς μπαλιές και οι αντίπαλοι δεν έδειχναν πρόθεση να παρέμβουν ενεργά.

Το Personality+, το σύνολο παραμέτρων που καθορίζει πόσο ρεαλιστικά δείχνει και συμπεριφέρεται ένας ποδοσφαιριστής μέσα στον αγωνιστικό χώρο - τόσο από πλευράς σωματότυπου όσο και συμπεριφοράς και ικανοτήτων - ομολογουμένως δεν χαρίζει σε κάθε παίκτη τόσο... απίθανα ξεχωριστό παρουσιαστικό από τις μακρινές κάμερες. Όσον αφορά στις ικανότητές του, ωστόσο, κάθε διάσημος ποδοσφαιριστής του πλανήτη έχει μεταφερθεί με απίστευτη ακρίβεια στο FIFA 11. Είναι δε ιδιαίτερα ευχάριστο πως π.χ. ο Λιονέλ Μέσι είναι ιδιαίτερα ικανός στις ντρίμπλες και τις διεισδύσεις, αλλά δεν παραμένει ανίκητος - με αυτόν τον τρόπο η ΕΑ διατήρησε τις ισορροπίες στα ματς, δίνοντας την ευκαιρία σε μικρότερης δυναμικότητας ποδοσφαιρικά σωματεία και εθνικά συγκροτήματα να αντιμετωπίσουν αυτόν και κάθε άλλον διεθνή άσσο.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ