Electronic Arts: Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη

H ίδια απαράδεκτη πρακτική του περυσινού FIFA επαναλαμβάνεται στο φετινό. Ε, νισάφι πια!

Ομολογουμένως φανερώνει πάρα πολλά πράγματα για τη νοοτροπία μίας πολυεθνικής εταιρείας το "σενάριο" κατά το οποίο αυτή κάνει ένα ολοφάνερο σφάλμα, μια πολύ κακή κίνηση εις βάρος του καταναλωτικού κοινού, δέχεται αρνητικότατη σχετικ'η κριτική και... την επόμενη χρονιά επαναλαμβάνει ακριβώς την ίδια κίνηση, χωρίς κανέναν δισταγμό ή ντροπή. Αυτό ακριβώς (ξανα)κάνει, ωστόσο, η Electronic Arts αυτές τις μέρες με την κυκλοφορία του FIFA 2014 για το PS Vita, το Wii, το 3DS και το PlayStation2, επιβεβαιώνοντας δυστυχώς πανηγυρικά όσους θέλουν τον καναδικό κολοσσό να μην έχει κανέναν ηθικό, πρακτικό, έστω τυπικό φραγμό προκειμένου να σημειώσει υψηλότερα έσοδα. Και το θυμόσοφο "μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη" αποδεικνύεται... πολύ λίγο για την περίπτωσή της, μάλιστα.

Συγκεκριμένα: πέρυσι είχαμε αναφέρει και εμείς και δεκάδες άλλα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως το πώς η Εlectronic Arts κυκλοφόρησε το FIFA 2013 για PS Vita και Wii ως... νέο τίτλο για τα φορμά των Nintendo και Sony, ενώ στην ουσία ήταν ακριβώς ο ίδιος τίτλος με το FIFA 2012 για το Wii και το FIFA Football για το PS Vita, με μόνες αλλαγές στον κώδικα τις φανέλες των παικτών και τις συνθέσεις των ομάδων. Η ένστασή μας, όπως και όλων όσων διαπραγματεύτηκαν το θέμα, εντοπιζόταν στο οθφαλμοφανές: δεν μπορεί μια εταιρεία να μην προσθέτει απολύτως τίποτε σε ένα περυσινό video game, να αλλάζει πανελάχιστα πράγματα (που απαιτούν γελοιωδώς λιγοστές ανθρωποώρες δουλειάς) και να το κυκλοφορεί ως καινούργια παραγωγή, ζητώντας την πλήρη τιμή που οι κάτοχοι των Wii και Vita καταβάλλουν για νέους, πρωτοεμφανιζόμενους τίτλους. Δεν είναι τίποτε λιγότερο από απάτη.

Το σκάνδαλο "βγήκε στην επιφάνεια" πρώτα από τα forum των gamers (εννοείται η EA αρχικά δεν είπε τίποτε), επαληθεύτηκε από τον ειδικό Τύπο και γράφτηκαν δεκάδες άρθρα για το θέμα, στα οποία ο καναδικός κολοσσός αρνήθηκε να απαντήσει ή να σχολιάσει. Και τί να πει, δηλαδή... αλλά πέρασε η εορταστική περίοδος, ήλθαν άλλα πιο ενδιαφέροντα στο προσκήνιο - όπως το PS4 και το Xbox One - και το θέμα εν πολλοίς ξεχάστηκε. Μικρό fast forward έντεκα μηνών και τον Αύγουστο ο David Rutter, στέλεχος της EA Sports, σε συνέντευξή του ανέφερε κάτι που αποδίδεται ως "ναι, θα κυκλοφορήσουμε και εκδόσεις για PS Vita και Wii, με το ίδιο υπέροχο gameplay". Όπως και στα δικά μας αυτιά, έτσι... μπήκαν ψύλλοι και στ' αυτιά του δημοσιογράφου που πήρε τη συνένετευξη, ο οποίος έκανε αμέσως διευκρινιστική ερώτηση για να πάρει την εξής απάντηση: "Ναι, θα είναι games με ακριβώς τους ίδιους μηχανισμούς παιχνιδιού και οι μόνες αλλαγές αφορούν στις νέες εμφανίσεις και συνθέσεις των ομάδων".

Την Παρασκευή 27/9, λοιπόν, κυκλοφόρησε το FIFA 2014 στα PS Vita, Wii, 3DS, PSP και PS2 με το ίδιο ακριβώς εξώφυλλο που φέρουν οι εκδόσεις των PC, PS3 και Xbox 360, με μόνη διαφορά την ένδειξη "Legacy Edition" στα πρώτα αλλά την πλήρη τιμή πώλησης που αντιστοιχεί σε καινούργια video games για τα 5 πρώτα φορμά. Η Electronic Arts δεν έχει κάνει καμία επίσημη ενημέρωση πουθενά, φυσικά, όσον αφορά στο τί σημαίνει αυτό το... "Legacy Edition" και είναι μάλλον ασφαλές να υποθέσουμε πως το μεγάλο ποσοστό του καταναλωτικού κοινού ΔΕΝ γνωρίζει πως το FIFA 2014 για Vita, Wii, 3DS, PSP και PS2 είναι ΑΚΡΙΒΩΣ η ίδια παραγωγή, ο ίδιος κώδικας με το FIFA 2013 με μόνη διαφορά μερικά κείμενα στις οθόνες συνθέσεων των ομάδων και γραφικά στις φανέλες των ποδοσφαιριστών. Ειδικά οι γονείς των μικρότερων σε ηλικία παικτών, διακινδυνεύουμε να πούμε πως... απλά δεν υπάρχει περίπτωση να γνωρίζουν το γεγονός. Καλούνται όμως να πληρώσουν το ίδιο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό με πέρυσι (και πρόπερσι!) για την νέα έκδοση FIFA που πιθανώς θέλει το παιδί τους. Τρεις φορές €45 ευρώ, γιατί... έτσι!

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, το ζήτημα έχει ξεπεράσει το επίπεδο του απαράδεκτου και έχει αγγίξει το σημείο του "κάτι πρέπει να γίνει γι' αυτό". Ούτε η Electronic Arts, ούτε καμία άλλη πολυεθνική σε καμία αγορά δεν έχει δικαίωμα να κοροϊδεύει με αυτόν τον τρόπο το κοινό. Καταλαβαίνουμε πως στα πέντε συγκεκριμένα φορμά είναι δύσκολο να δημιουργήσει η ΕΑ κάποια εμπορική αναβάθμιση λογισμικού (software update) το οποίο απλώς θα ανανέωνε τα απαραίτητα στοιχεία στις συνθέσεις και τις φανέλες, "επικαιροποιώντας" τις εκδόσεις αυτές. Όμως το να χρεώνει εκ νέου, σε πλήρη τιμή, δουλειά που έχει γίνει... δύο χρόνια πριν, είναι σκανδαλώδες. Ας χρέωνε το 1/3 των χρημάτων. Ας χρέωνε τα μισά. Ή ας φρόντιζε ώστε το κοινό να είναι απολύτως ενήμερο για την επιλογή της να μην επενδύσει σχεδόν τίποτε στα Vita, Wii, 3DS, PSP και PS2 - έτσι ώστε ο καταναλωτής να αποφασίσει εν πλήρη γνώσει του αν τον ενδιαφέρει η "Legacy Edition" ή αν είναι καλύτερο να την προσπεράσει ή να αγοράσει άλλο ανταγωνιστικό προϊόν.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, το απίθανα μεγάλο φάουλ της EA δεν ήταν καν "απαραίτητο" - κι ας ήταν καθ' όλα συμφέρον. Θα μπορούσε, εν τέλει, ο καναδικός κολοσσός να επιδείξει ευθιξία και να μην κυκλοφορήσει καθόλου εκδόσεις του FIFA 2014 για τα φορμά αυτά, αν θεωρεί πως τα μερίδια αγοράς τους ή/και οι αναμενόμενες πωλήσεις τους δεν αξίζουν το κόστος επένδυσης ή πως τεχνικά δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι περισσότερο. Ας εστίαζε στα παρόντα και μελλοντικά οικιακά PlayStation και Xbox, όπου όντως κάνει πολύ καλή δουλειά. Θα έχανε έσοδα έτσι, ναι, αλλά τότε δεν θα μπορούσε να πει κανείς πως προδίδει το κοινό που την "τιμά" κάθε χρόνο με την αγορά ενός νέου FIFA. Αλλά... όχι: η κοροϊδία, και μάλιστα "στα σιωπηλά", θεωρείται από τα στελέχη της ορθότερη πρακτική. Ε, ναι, όμως για δεύτερη φορά το ίδιο φάουλ, για δεύτερη συνεχή χρονιά, πάει πολύ. Πάρα πολύ. Ούτε στο ελάχιστο δεν θα παρεξηγούσαμε τον κόσμο, αν φέτος όχι μόνο δεν αγοράσει τις εκδόσεις 2014 των πέντε αυτών φορμά, αλλά κάνει μποϋκοτάζ και στις "μεγάλες" εκδόσεις των Xbox 360, PS3, PS4, Xbox One και PC. Έτσι, και μόνο για να δηλώσει την αντίθεσή του στη νοοτροπία της Electronic Arts. Και όταν οι μέτοχοί της, γιατί γι' αυτούς γίνονται τέτοιου επιπέδου ολισθήματα, κληθούν να κάνουν καταμέτρηση των απωλειών αυτής της τυχοδιωκτικής επιλογής, το ξανασυζητάμε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ