E3 2013: Τί περιμένουμε, Sony;

Επίκεντρο το PS4 και τα games του - αλλά όχι το μόνο θέμα

Ε, κακά τα ψέματα: ο πραγματικός λόγος για τον οποίο ταξιδεύουμε κάθε χρόνο στο Los Angeles, είναι οι πιθανές εκπλήξεις. Αυτές δηλαδή που, τα τελευταία χρόνια ειδικά, οι εταιρείες του gaming... δεν έχουν ακριβώς καταφέρει να κρατήσουν κρυφές σε αυτήν την εποχή του Web και των διαρροών. Η Sony είναι αλήθεια πως ανήκει στις εταιρείες που έχουν αναγκαστεί να παρουσιάσουν πράγματα που ήδη γνωρίζαμε- φέτος, ωστόσο, τις όποιες εκπλήξεις έχει να μάς κάνει δεν τις περιμένουμε από προϊόντα hardware, αλλά από games και υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, λοιπόν: για τον ίδιο ακριβώς λόγο, το... "στρατηγικό πόκερ", δεν θα διακινδυνεύαμε πρόβλεψη σχετικά με το αν και κατά πόσο η Sony θα ανακοινώσει ημερομηνία κυκλοφορίας και τιμή του PS4 στην Ε3. Η ιαπωνική εταιρεία παραδοσιακά "κρατά" και κάποιες ανακοινώσεις για την γερμανική έκθεση Gamescom και το Tokyo Game Show, τα οποία θα συμβούν αργότερα στη χρονιά. Αν όμως η Microsoft "ανοίξει τα χαρτιά της", πιθανότατα η Sony θα κάνει το ίδιο. Ουκ ολίγες πιθανότητες υπάρχουν, δε, αν ανακοινωθεί τιμή πώλησης του PS4 στην Ε3, να ανακοινωθεί και μείωση τιμής του PS3 - έστω κι αν είναι κάπως νωρίς για να την εκμεταλλευτεί η Sony εμπορικά.

Περισσότερο ενδιαφέρον έχει, σαφέστατα, να διαπιστώσουμε αν και κατά πόσο η ιαπωνική εταιρεία κρίνει ότι με μία μείωση στην τιμή του, το PS Vita θα σημειώσει υψηλότερες πωλήσεις. Θα βοηθούσε σαφώς (οποιαδήποτε μείωση κόστους για τον καταναλωτή σε οποιοδήποτε προϊόν βοηθά) αλλά και την σημερινή τιμή του λογική την κρίνουμε - αν όμως αρχίσουν να κυκλοφορούν σύντομα πιο πολλοί ΑΑΑ τίτλοι για το φορητό σύστημα της Sony. Αυτοί θεωρούμε πως θα έδιναν ώθηση στις πωλήσεις του PS Vita, το οποίο έχει περισσότερες δυνατότητες από οποιοδήποτε άλλο φορητό σύστημα ψυχαγωγίας αυτή τη στιγμή... αλλά δεν τις έχει ακόμη αποδείξει όσο θα περιμέναμε.

Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι η Sony θα δώσει έμφαση στο PlayStation4 σε αυτήν την Ε3 - και εκεί "καραδοκούν εκπλήξεις" διαφόρων ειδών. Μία θα έχει βεβαίως να κάνει με το εξωτερικό του περίβλημα, για το οποίο το Xbox One αντιστοίχως "εισπέπραξε" αρνητικότατα σχόλια. Μία άλλη θα έχει να κάνει με το γραφικό περιβάλλον χειρισμού του PS4, για το οποίο η Sony (με εξαίρεση μερικά ασαφή στιγμιότυπα) επίτηδες δεν έχει επιδείξει ως τώρα. Μία τρίτη θα έχει να κάνει με τις "bonus λειτουργίες" του PS4. Θα "στέλνει" στο PS Vita τα games του απευθείας; Θα αναπαράγει ταινίες υπερυψηλής ευκρίνειας; Και... θα προικίσει η Sony το νέο της σύστημα με την υπηρεσία PlayStation Plus από την πρώτη μέρα; Όλα φημολογούνται και... είναι υπό συζήτηση!

Όσον αφορά στις εκπλήξεις των games, η θέση μας είναι η ίδια με αυτή που σχετίζεται με τη Microsoft και το Xbox One: θέλουμε να δούμε "νέο αίμα". Καλό κι ευπρόσδεκτο το επερχόμενο νέο Killzone, ενδεχομένως και το Infamous και το Drive Club, όμως o ρόλος της Sony είναι να προσφέρει το "κάτι διαφορετικό", το όντως "επόμενης γενιάς" που δεν μπορούσαμε να έχουμε με το PS3. Τα games που μέχρι στιγμής έχει επιδείξει ως επιβεβαιωμένα για το νέο PlayStation η ιαπωνική εταιρεία είναι ενδιαφέροντα, αλλά δεν είμαστε βέβαιοι πως εκατομμύρια gamers θα "κάνουν ουρές" το Νοέμβρη για ένα PS4 ώστε να παίξουν ένα απλώς περισσότερο εντυπωσιακό Killzone. Θα μπορούσαμε να κάνουμε και λάθος, αλλά... καλύτερα δεν θα ήταν να το εξασφαλίσει η Sony; Σαφώς!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ