Ε3 2013: Τί περιμένουμε, Nintendo;

Τη δυσκολότερη αποστολή απ' όλους έχει η ιαπωνική εταιρεία φέτος. Γιατί;

Ε, κακά τα ψέματα: ο πραγματικός λόγος για τον οποίο ταξιδεύουμε κάθε χρόνο στο Los Angeles, είναι οι πιθανές εκπλήξεις. Αυτές δηλαδή που, τα τελευταία χρόνια ειδικά, οι εταιρείες του gaming... δεν έχουν ακριβώς καταφέρει να κρατήσουν κρυφές σε αυτήν την εποχή του Web και των διαρροών. Η Nintendo δεν έχει τόσο μεγάλο "πρόβλημα" στο συγκεκριμένο τομέα όσο οι δύο ανταγωνιστικές της εταιρείες, τόσο επειδή το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού για τα προϊόντα της δεν είναι τόσο μεγάλο, όσο και επειδή τα προηγούμενα χρόνια οι όποιες "εκπλήξεις" ήταν τόσο προβλέψιμες, ώστε να... μην τίθεται θέμα διαρροών, πρακτικά. Φέτος, ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πολύ.

Η Nintendo στη φετινή Ε3 έχει, σε αντίθεση με άλλες χρονιές, να αποδείξει πολύ περισσότερα από τις Sony και Microsoft. Και κάτι πολύ σημαντικότερο: ότι αξίζει μία θέση στην αγορά της ηλεκτρονικής διασκέδασης ως κατασκευαστής. Μπορεί το Wii να σημείωσε πολύ υψηλές πωλήσεις ως σύστημα αυτό καθ' αυτό, σε όλα (μα όλα) τα υπόλοιπα πράγματα όμως απέτυχε - αποτυχία που την εισπράττει τώρα, και δικαίως, το WiiU. Από αυτήν την πλευρά, αυτό που θα ζητηθεί από τη Nintendo δεν είναι κάτι... περίπλοκο: θα πρέπει να αιτιολογήσει, με επιχειρήματα, ότι συνεχίζει να αξίζει την προσοχή των καταναλωτών και όχι απλώς των φανατικών της οπαδών.

Αυτό θα πρέπει να το κάνει με δύο τρόπους: έναν κοινό με τους ανταγωνιστές της, και έναν που αφορά μόνο την ίδια. Ο κοινός δεν είναι άλλος από τα games: όπως και οι Sony ή Microsoft, έτσι και η Nintendo θα πρέπει να επιδείξει για το WiiU έναν αριθμό από τίτλους ποιοτικούς και διαφορετικούς, που να αποδεικνύουν την αξία του. Η φημολογία για νέο Zelda, νέο Mario Kart, νέο Smash Bros και μία περιπέτεια του Mario α λα Galaxy οργιάζει εδώ και καιρό, όμως αν επαληθευτεί... μόνο έκπληξη δεν θα είναι. Θα θέλαμε να δούμε μερικές πραγματικές εκπλήξεις και τη Nintendo να σταματήσει να "αρμέγει" μόνο τα βαρύτιμα ονόματά της από τη μια γενιά συστημάτων στην άλλη. Έτσι για αλλαγή.

Όσον αφορά στο 3DS, η πορεία του είναι καλύτερη φυσικά από του WiiU, όμως δεν παύει να μην βρίσκεται σε ιδανική ακριβώς θέση στην αγορά. Υπάρχει αντίπαλος που είναι τεχνικά καλύτερος, το PS Vita, υπάρχει πάντα η απειλή των smartphones και των tablets (που ισχύει και για τα δύο συστήματα), υπάρχει και το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα οικιακά συστήματα της Nintendo: φτώχεια τόσο σε ΑΑΑ τίτλους ανεξάρτητων δημιουργών, όσο και φτώχεια σε ΑΑΑ τίτλους ασχέτως δημιουργών, όσο και φτώχεια σε τίτλους... γενικότερα. Αυτό που θα θέλαμε να δούμε λοιπόν, και εδώ, είναι σίγουρα μερικές νέες παραγωγές επιπέδου ΑΑΑ και στη συνέχεια κάποια games με το κάτι διαφορετικό σε σχέση με αυτά που ως τώρα έχουμε δει - αν το 3DS είναι σε θέση να προσφέρει κάτι τέτοιο φυσικά, με τις στερεοσκοπικές του δυνατότητες ήδη παρωχημένες.

Υπάρχουν και κάποιες εκπλήξεις που δεν θα άφηναν κανέναν μας... άφωνο ακριβώς, αν λάμβαναν χώρα σε αυτήν την Ε3. Μία μείωση τιμής του WiiU θα βοηθούσε σημαντικά, αφενός, καθώς το φθινόπωρο η σημερινή τιμή του θα φαίνεται υπερβολικά υψηλή σε σχέση με αυτήν των πραγματικά "επόμενης γενιάς" συστημάτων, δηλαδή των PS4 και Xbox One. Σαφέστατα ενδιαφέρον θα ήταν και ένα πολυσυζητημένο μοντέλο Nintendo 3DS με δεύτερο αναλογικό μοχλό, ο οποίος θα διόρθωνε την αβλεψία του αρχικού - έστω κι αν αυτό θα σήμαινε διαίρεση της πελατειακής του βάσης σε δύο "κατηγορίες". Φυσικά υπάρχει πάντα και η πιθανότητα η Nintendo να επιφυλάσσει και κάποια αληθινή έκπληξη που έχει κατορθώσει να κρατήσει κρυφή. Ποιός ξέρει; Το ότι χρειάζεται να στρέψει ξανά το ενδιαφέρον του κόσμου πάνω της, είναι αδιαμφισβήτητο. Το πώς θα τα καταφέρει όμως, μην κάνοντας επίσημη συνέντευξη Τύπου στην Ε3 και με έναν τραγελαφικά θεατρικό Iwata να μάς "παραδίδει" άλλο ένα προμαγνητοσκοπημένο video (τα λεγόμενα "Nintendo Direct") μέσω Internet, είναι σαφώς συζητήσιμο. Όπως πάντα, "θα δείξει".

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ