E3 2013: Συνέντευξη, James Armstrong

O αντιπρόεδρος της SCEE με απαντήσεις για PS3, PS4, PS Vita

Στο πλαίσιο της μεγαλύτερης κλαδικής έκθεσης για την ηλεκτρονική διασκέδαση, της Ε3, είχαμε πρόσφατα την ευκαιρία να ακούσουμε και να κρίνουμε τα σχέδια των πρωταγωνιστικών εταιρειών, να παίξουμε πολλά νέα games, αλλά και να συνομιλήσουμε με έναν αριθμό από στελέχη της αγοράς - on και... off the record - για τα θέματα που σχετίζονται με τα προϊόντα PlayStation και το μέλλον τους. Σημαντικότερο εξ αυτών, ειδικά για τη χώρα μας, ήταν ο James Armstrong, αντιπρόεδρος της Sony Computer Entertainment Europe. Πρόκειται για ένα από τα εμπειρότερα στελέχη της ιαπωνικής εταιρείας στην Ευρώπη και η γνώμη του για το πώς θα υποστηριχθούν και προωθηθούν τα PlayStation στη Γηραιά Ήπειρο (και τη χώρα μας), έχει αδιαμφισβήτητο "ειδικό βάρος". Η συζήτηση λοιπόν μαζί του ήταν σαφώς ενδιαφέρουσα. Τα πιο σημαντικά της σημεία, ακολουθούν:

Θα πρέπει να είστε σαφώς ικανοποιημένος με το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα στη φετινή Ε3 για τη Sony. To PS4 φθηνότερο από το Xbox One, το design του καλύτερο, η υποστήριξη των μικρών και ανεξάρτητων δημιουργών games μεγαλύτερη... το περιμένατε; Ήταν πάντοτε στα σχέδια αυτή η στρατηγική;
Σαφώς και δηλώνουμε ικανοποιημένοι - ενθουσιασμένοι με την ανταπόκριση του κοινού, για την ακρίβεια. Όσα αναφέρατε, και κάποια ακόμη πράγματα, σκιαγραφούν ένα μέλλον εξαιρετικά υποσχόμενο για το PS4, ειδικά μάλιστα η αρχική του τιμή πώλησης. Δεν γνωρίζαμε ποιά τιμολογιακή πολιτική θα ακολουθούσε η Microsoft, για να είμαι ελικρινής, αλλά από την άλλη δεν διαμορφώσαμε τη δική μας στρατηγική βάσει του τί θα έκανε ο ανταγωνισμός. Μετά από πολλές εσωτερικές συζητήσεις είχαμε καταλήξει στην τιμή πώλησης που θέλαμε να προσφέρουμε ώστε το PS4 να μην αντιμετωπίσει τα αρχικά προβλήματα του PS3, και εργαστήκαμε σκληρά για να πετύχουμε αυτήν την συγκεκριμένη τιμή πώλησης. Ο κόσμος ολοφάνερα τη θεωρεί ακριβοδίκαιη και λογική, ειδικά για νέο φορμά, οπότε πετύχαμε αυτό που θέλαμε.

Η πολύ καλή τιμή του PS4 στα €399 φαίνεται να σάς έχει δημιουργήσει και ένα έμμεσο πρόβλημα, πάντως: το PS3 με σκληρό δίσκο των 500 GB δείχνει ίσως ακριβό πια στα €299. Μπορούμε να περιμένουμε μείωση τιμής του στο άμεσο μέλλον;
Δεν έχουμε κάτι ανακοινώσιμο σε αυτή τη φάση να μοιραστούμε μαζί σας - και, για να είμαι ειλικρινής, θεωρώ ότι στα €299 το συγκεκριμένο μοντέλο PS3 συνεχίζει να προσφέρει υψηλό συντελεστή αξίας/κόστους με τις πολλαπλές του λειτουργίες και την πλούσια βιβλιοθήκη τίτλων του. Καταλαβαίνω για ποιούς λόγους θεωρείτε πως τα €100 που χωρίζουν το PS3 από το PS4 δεν είναι πολλά αν λάβει κανείς στα υπ' όψιν τις προδιαγραφές των δύο συστημάτων - και έχουμε κάποιες σκέψεις για το θέμα. Όμως πιστεύουμε πως ειδικά φέτος το PS3 θα έχει μια πολύ "δυνατή" χρονιά, με τόσους ΑΑΑ τίτλους - The Last of Us, Beyond, GT6 - στον ορίζοντα. Θα πρέπει να βρούμε λοιπόν κάποια ισορροπία στην εμπορική μας πολιτική, τέτοια που να μην απαξιώνει ένα σύστημα που έχει ολοφάνερα πολύ δρόμο ακόμη μπροστά του, αλλά και να μην το φέρνει αντιμέτωπο με τον διάδοχό του. Όταν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τη θέση μας, θα είστε οι πρώτοι που θα το μάθετε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ