E3 2013: στα $399/€399 το PS4

Πιο προσιτ από το Xbox One, φθηνότερο από κάθε άλλο οικιακό PlayStation στο ξεκίνημα

Το... "σκληρό πόκερ" έλαβε τέλος, λοιπόν, αν και υποψιαζόμαστε πως οι δύο παίκτες ήξεραν εδώ και πολύ καιρό "πού στέκονται" στο παιχνίδι. Ο λόγος για τη Sony και τη Microsoft, για των οποίων τα νέα PlayStation και Xbox αντίστοιχα έχουμε πλέον επίσημες τιμές πώλησης: €399 για το πρώτο, €499 για το δεύτερο. Η ιαπωνική εταιρεία είχε "πληρώσει" το λάθος της να κυκλοφορήσει το PS3 όχι μόνο σημαντικά υψηλότερα από το Xbox 360, αλλά υψηλά... γενικώς το 2006 - και γνωρίζαμε όλοι πως το λάθος αυτό δεν θα το επαναλάμβανε. Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, τα €399 του PS4 είναι μια σαφέστατα μεγάλη κι ευχάριστη έκπληξη, τόσο αν αναλογιστεί κανείς πόσο κόστιζαν τον πρώτο καιρό όλα τα νέα συστήματα ηλεκτρονικής διασκέδασης των τελευταίων 10 ετών, όσο και αν σκεφτεί πόση ισχύ και δυνατότητες αγοράζει με αυτό το, λογικό, ποσό χρημάτων.

Η διαφορά ανάμεσα στα €399 και τα €499 ίσως να μην "ακούγεται" τόσο μεγάλη - ειδικά για το κοινό των early adopters που κατά κανόνα έχουν κάποια σχετική οικονομική δυνατότητα παραπάνω από το ευρύτερο κοινό. Σε ρεαλιστικό πλαίσιο όμως είναι, γιατί αυτά τα €100 είναι π.χ. ένα δεύτερο χειριστήριο και δύο ή τρία games από το PlayStation Network, χωρίς ο καταναλωτής να ξεπεράσει το "ψυχολογικό όριο" των €500. Αυτό δεν μπορεί να το επικαλεστεί το Xbox One, για παράδειγμα. Επίσης, ας μην ξεχνάμε πως υπάρχει πάντοτε και το θέμα της εμπορικής εικόνας και του... PR, το γνωστό "το δικό μου σύστημα είναι περισσότερο προσιτό από το δικό σου". Αυτό λειτουργεί, αποδεδειγμένα, ως παράγοντας προτίμησης ενός προϊόντος απέναντι σε ένα άλλο - και τα PS4 και Xbox One είναι και θα είναι ευθέως ανταγωνιστικά προϊόντα για πάρα πολύ καιρό.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, το αποτέλεσμα του "σκληρού πόκερ" είχε προαποφασιστεί όταν οι δύο εταιρείες διαφοροποιήθηκαν ως προς ένα στοιχείο: την ενσωμάτωση στη συσκευασία του συστήματός τους, ή όχι, του αισθητήρα ανίχνευσης κίνησης. Η Microsoft αποφάσισε να συμπεριλάβει το νέο Kinect - που είναι και ακριβότερο στην κατασκευή από το PlayStation Eye - και να "ανέβει" στα €499, ενώ η Sony να μην συμπεριλάβει το PlayStation Eye και να παραμείνει στα €399. Η επιλογή αυτή, προφανώς, μπορεί να έχει τις συνέπειές της καθώς οι δημιουργοί τίτλων μπορούν να προϋποθέτουν την ύπαρξη του νέου Kinect σε κάθε σαλόνι με Xbox One, ενώ του νέου PlayStation... όχι απαραίτητα σε κάθε σαλόνι με PS4. Όμως η Sony δείχνει να μην πιστεύει πάρα πολύ (και οφείλουμε να ομολογήσουμε πως δεν την αδικούμε) στη σημασία που έχει η ανίχνευση κίνησης στα μάτια των gamers που θα αγόραζαν πρώτοι ένα PS4, οπότε...

Σε κάθε περίπτωση: €399, φέτος, για ένα ολοκαίνουργιο οικιακό PlayStation! Ποτέ αυτό το ποσό χρημάτων δεν αγόρασε περισσότερη ισχύ και δυνατότητες για gaming - κάτι που, εν έτει 2013 και με τις συνθήκες ως έχουν, δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Το πώς αυτό το ποσό χρημάτων αλλάζει τις ισορροπίες στην αγορά, δε, είναι επίσης σημαντικό: το WiiU, για παράδειγμα, στα €349 ξαφνικά φαντάζει όχι απλά ακριβό για το τί είναι και τί προσφέρει, αλλά... λανθασμένη επιλογή "με το καλημέρα" (ειδικά στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα). Και το PS3 δεν μένει ανεπηρέαστο, ωστόσο: το μοντέλο με αντίστοιχης χωρητικότητας σκληρό δίσκο κι έναν συνοδευτικό τίτλο στα €299 επίσης φαντάζει, παρά την συνολική αξία του συστήματος, ακριβό. Θα έχουμε... "ρυθμίσεις προς τα κάτω" στην τιμή του PS3, εν όψει PS4 το Νοέμβριο; Υπάρχουν λόγοι υπέρ και κατά μιας επιλογής όπως αυτή, οπότε... ίδωμεν και πάλι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ