E3 2013: PS4, η εξωτερική εμφάνιση

Μοντέρνα, επιθετική, καλύτερη από του Xbox One

Είναι γνωστό πόσο ο κόσμος... εκφράζεται με τρόπο αντανακλαστικό και ενίοτε σπασμωδικό στο Internet, ακόμη και με αυτό ως δεδομένο πάντως το όλο ζήτημα της εξωτερικής εμφάνισης των νέων Xbox και PlayStation είχε πάρει διαστάσεις τραγελαφικά μεγάλες - και στις δύο περιπτώσεις, για διαφορετικούς λόγους. Στην αποκάλυψη του PS4 το Φεβρουάριο, η Sony είχε δεχθεί αρνητική κριτική επειδή δεν έδειξε το περίβλημα του νέου της συστήματος. Η Microsoft το Μάιο δέχθηκε αρνητική κριτική επειδή το... έδειξε (και δεν ήταν προφανώς ό,τι πιο καλαίσθητο έχει παρουσιαστεί στην αγορά των καταναλωτικών ηλεκτρονικών). Ε, μετά από όλα αυτά, η Sony δεν μπορούσε να μην αποκαλύψει το design του PS4 στη συνέντευξη Τύπου της. Ευτυχώς, τα νέα είναι καλά... σε μεγάλο βαθμό τουλάχιστον.

Το PlayStation 4 έχει εντελώς διαφορετική συλλογιστική σχεδιασμού από το Xbox One αλλά, παραδόξως, και κάποια κοινά στοχεία. Αξιοποιεί και αυτό, για παράδειγμα, τη διχρωμία μαύρου/γκρι και είναι επίσης γωνιώδες, δίχως ίχνος καμπύλης στις γραμμές του. Έχει υιοθετήσει ωστόσο σχήμα "κεκλιμμένο", που καθιστά το design του σαφώς περισσότερο "επιθετικό" και μοντέρνο, ενώ οι εγκοπές κατά μήκος της πρόσοψης και στο πάνω μέρος του το εμποδίζουν να δίνει την εντύπωση του αναχρονιστικού "κουτιού", που δίνει τo Xbox One. Οι απαραίτητες "γρίλιες" για τον εξαερισμό του έχουν "κρυφτεί" στο πίσω μέρος του, όπου δεν φαίνονται, επίσης σε αντίθεση με το Xbox One που τις έχει ενσωματώσει στο δικό του design.

Όπως και το PS2 και το PS3, έτσι και το PS4 μπορεί να στηριχθεί κάθετα με τη βοήθεια ειδικής βάσης, αν και δεν φαίνεται το ίδιο αποτελεσματικά το σχεδιαστικό στοιχείο της "κλίσης" του έτσι. Κάποιος προβληματισμός υπάρχει όσον αφορά στο αν και κατά πόσο οι δύο θύρες USB στην πρόσοψή του θα μπορούν να φιλοξενήσουν π.χ. USB drives, καθώς είναι τοποθετημένες σε αυτή τη στενή σχισμή που χρειάζεται το Blu-ray drive (τύπου slot-in). Αυτές οι δύο θύρες USB είναι και οι μόνες επέκτασης, καθώς στο πίσω τμήμα του PS4 μπορεί να βρει κανείς μόνο ψηφιακές οπτικοακουστικές συνδέσεις (HDMI και οπτικής ίνας), τη θύρα δικτύου Ethernet και τη θύρα όπου θα συνδέεται το καινούργιο PlayStation Eye.

Συνολικά, πάντως, δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι το περίβλημα του PS4 έχει περισσότερο χαρακτήρα και στυλ από το αντίστοιχο του Xbox One - χωρίς, για να είμαστε ειλικρινείς, να δηλώνουμε και... συναρπασμένοι ακριβώς με τις σχεδιαστικές επιλογές της Sony για το συγκεκριμένο. Η αλήθεια είναι πως έχει καταστεί δύσκολο πια να ταιριάζει το design ενός συστήματος ηλεκτρονικής διασκέδασης με τόσα διαφορετικά στυλ τηλεοράσεων, άλλων player κλπ. Τουλάχιστον δείχνει να είναι σχετικά μικρό σε διαστάσεις (όσο δύο δίσκοι Blu-ray σε πλάτος και τέσσερις συσκευασίες Blu-ray σε ύψος), κάτι που διευκολύνει σαφώς την τοποθέτησή του. Για τη θερμική του συμπεριφορά, την ήσυχη ή όχι λειτουργία του και τα άλλα σημαντικά στοιχεία που το χαρακτηρίζουν ως συσκευή για το σαλόνι, προφανώς... υπομονή ακόμη!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ