Ε3 2012: Εντυπώσεις από το The Last of Us

H νέα δημιουργία της Naughty Dog στο μικροσκόπιο. Γιατί εντυπωσιάζει;

Και φυσικά... είναι κι εκείνα τα γραφικά. Στην παρουσίαση της Sony μάς είχαν φανεί ήδη εντυπωσιακά, στο demo όμως της Naughty Dog είχαμε την ευκαιρία να τα περιεργαστούμε προσεκτικά - και μάλιστα... "απλωμένα" σε 200 ίντσες! Το επίπεδο της λεπτομέρειας θα πρέπει να το δει κανείς με τα ίδια του τα μάτια για να το πιστέψει: χωρίς καμία υπερβολή, είναι αλήθεια πως τόσα μικρά προσεγμένα στοιχεία στους χαρακτήρες και το περιβάλλον ενός τίτλου, δεν περιμέναμε να δούμε σε video game του PlayStation3. Η οπτική εντύπωση που δημιουργεί τόση λεπτομέρεια όταν συνδυάζεται με έξυπνο, αληθοφανή, ατμοσφαιρικό φωτισμό, είναι ό,τι πειστικότερο έχουμε δει σε τίτλο δράσης σε αυτή τη γενιά συστημάτων ηλεκτρονικής διασκέδασης. Συμπεριλαμβανομένων και των PC (!).

Από μία... άλλη πλευρά, βέβαια, ακριβώς αυτή η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι που καθιστά το συγκεκριμένο video game κάτι που δεν θα συστήναμε να παίξουν μικρά παιδιά. Το πόσο σκληρή, ωμή είναι η δημιουργία της Naughty Dog στην αναπαράσταση της βίας δεν είναι επιλογή που έγινε... ελαφρά τη καρδία: είναι τμήμα της συλλογιστικής και των παραμέτρων βάσει των οποίων λειτουργεί ο μεταποκαλυπτικός κόσμος του The Last of Us. Ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας του τίτλου θέλει μόνο να επιζήσει, να γλιτώσει από ακόμη μια επίθεση που έχει σκοπό να τού αφαιρέσει τη ζωή για τα λίγα του υπάρχοντα και μόνο. Θα παλέψει με το ένστικτο, χωρίς τη λογική της ηθικής: έτσι σπάει το κεφάλι ενός αντιπάλου στη γωνία ενός κομοδίνου. Ανοίγει το μέτωπο ενός άλλου με μια πέτρα. Πυροβολεί στο πρόσωπο σχεδόν εξ επαφής έναν τρίτο αντίπαλο - και σε κάθε περίπτωση το αίμα ρέει άφθονο, ο ήχος περιγράφει τα κόκαλλα να έρχονται σ' επαφή με την πέτρα και το μέταλλο, το κρέας να αποσπάται από το σώμα. Και... άλλο να το βλέπεις!

Είναι, ωστόσο, το επόμενο φυσικό βήμα και για τη Sony και για τη Naughty Dog: το PlayStation3 είναι πλέον σε σχεδόν 70 εκατομμύρια σπίτια, το gaming είναι δραστηριότητα στην οποία επιδίδονται άνθρωποι μεγαλύτεροι σε ηλικία, το κοινό έχει πια εξοικειωθεί με την κινηματογραφική και τηλεοπτική βία. Ο καιρός έχει έλθει για μια αλληλεπιδραστική παραγωγή ΑΑΑ επιπέδου, με ατμόσφαιρα The Walking Dead ή The Game of Thrones, πειστική τεχνικά όσο και ενήλικη στο θέμα της. Το ζητούμενο είναι όλα αυτά τα στοιχεία να συνδυαστούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσφέρουν το είδος της ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας που δεν μπορούσαμε να έχουμε μέχρι σήμερα. Και, αναμφίβολα, αν υπάρχει μία εταιρεία που μπορεί να προσφέρει ακριβώς αυτό στο κοινό του PlayStation, αυτή είναι η Naughty Dog. Απλώς, με δεδομένο ότι ο τίτλος δεν θα κυκλοφορήσει σε λιγότερο από 12 μήνες από σήμερα... υπομονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ