Ε3 2011: Στα €249 το PS Vita!

Τιμή ανέλπιστα χαμηλή, άκρως ανταγωνιστική

Μερικές από τις μεγάλες και ευχάριστες εκπλήξεις στο πλαίσιο της Electronic Entertainment Expo έρχονται ομολογουμένως... ακριβώς επειδή γνωρίζει κανείς πως το ενδεχόμενο να συμβούν υπάρχει, αλλά δεν πιστεύει σε καμία των περιπτώσεων πως θα συμβούν. Aκριβώς μία τέτοια μάς περίμενε στο Memorial Sports Arena του Los Angeles νωρίτερα μέσα στη μέρα, όταν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ιαπωνικής εταιρείας ο πρόεδρός της Sony Computer Entertainment με απόλυτη... φυσικότητα (σχεδόν σε στυλ... "by the way"!) αποκάλυψε την τιμή πώλησης του PS Vita. Η οποία είναι ανέλπιστα χαμηλή: μόλις €249!

Από την ημέρα της αποκάλυψης του Next Generation Portable ή PS Vita όπως λέγεται επίσημα πλέον, κανένας αναλυτής ή δημοσιογράφος δεν αμφέβαλλε για την ισχύ, τις εντυπωσιακές προδιαγραφές και τις τεχνικές δυνατότητες του συστήματος. Μεγάλος προβληματισμός, ωστόσο, είχε εκφραστεί από πολλούς σχετικά με το αν και κατά πόσο αυτού του επιπέδου hardware μπορεί να φτάσει στα χέρια του τελικού καταναλωτή σε τιμή προσιτή. Οι μνήμες, άλλωστε, τόσο του πανάκριβου αρχικά PSP όσο και του PS3, είχαν δημιουργήσει... ιστορικό που ενθαρρυντικό δεν θα το χαρακτήριζε κανείς. H Sony διαβεβαίωνε πως θα ήταν τιμολογημένο σύμφωνα με τις ρεαλιστικές συνθήκες της αγοράς αλλά, και πάλι, αυτό ήταν κάτι σχετικό: αν δεν ήταν €500, θα ήταν €400; €350; Ακόμη κι αυτές είναι αρχικές τιμές που δεν θα διέθετε πολύς κόσμος εύκολα σήμερα σε φορητό σύστημα διασκέδασης.

Τα €249 είναι, λοιπόν, μία τιμή όχι απλώς απόλυτα λογική, αλλά σχεδόν... εξωπραγματική αν σκεφτεί κανείς τί αγοράζει με αυτά τα χρήματα: η οθόνη αφής OLED 5 ιντσών, ο κεντρικός επεξεργαστής των 4 πυρήνων και το υποσύστημα γραφικών των... άλλων τόσων πυρήνων είναι από μόνα τους υλικά υψηλού κόστους. Δεν υπάρχουν υλοποιημένα σε καμία άλλη συσκευή αυτή τη στιγμή και τα κινητά τηλέφωνα που μόνο πλησιάζουν αυτές τις προδιαγραφές κοστίζουν περί τα €500. Συνυπολογίζοντας τη δευρερεύουσα επιφάνεια αφής, τη μνήμη λειτουργίας, τον αποθηκευτικό χώρο της συσκευής, τις κάμερες και τους αισθητήρες, έχει μία λίστα εξαρτημάτων (bill of materials) που δεν θα κοστολογούνταν εύκολα για λιγότερα από €400. Εξ ου και η ευχάριστη έκπληξη όλων μας για την επιλογή της Sony.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η ιαπωνική εταιρεία ακολουθεί την... πεπατημένη των οικονομικών απωλειών για το πρώτο (μικρό ή μεγαλύτερο) χρονικό διάστημα του νέου της συστήματος στην αγορά ή αν έχει μελετήσει τόσο καλά τα κατασκευαστικά και άλλα κόστη, ώστε να μην κερδίζει μεν με την πώληση κάθε PS Vita, αλλά να μη χάνει κιόλας. Και εμείς και άλλοι εκπρόσωποι του Τύπου, πάντως, θεωρούσαμε πως - μετά και τις σχετικές δηλώσεις του οικονομικού διευθυντή της Sony πρόσφατα - η ιαπωνική εταιρεία δεν θα έβαζε τον εαυτό της ξανά στη διαδικασία που πέρασε με το PS3, κατά την οποία έχανε μεγάλα ποσά χρημάτων για καιρό μέχρι αυτό να καθιερωθεί. Το γεγονός πάντως ότι το Nintendo 3DS και - σε λίγο καιρό - τα ικανά κινητά Android κινούνται κάτω από τα €300, σίγουρα έπαιξε ρόλο στην απόφαση της Sony. H ιαπωνική εταιρεία εννοεί να είναι ανταγωνιστική από την πρώτη μέρα και, εν τέλει, η χαμηλή τιμή του PS Vita - που έχει ως αποτέλεσμα η συγκεκριμένη στρατηγική - είναι αυτό που ενδιαφέρει κι ευνοεί εμάς, τους τελικούς καταναλωτές.

Η τιμή των €249 αφορά, βεβαίως, στο μοντέλο που προσφέρει διασύνδεση μέσω δικτύων Wi-Fi και όχι μέσω κινητής τηλεφωνίας 3G. Η τιμή του δεύτερου μοντέλου έχει οριστεί στα €299 και - χωρίς να είναι 100% επιβεβαιωμένο ακόμη - η μόνη διαφορά μεταξύ τους φαίνεται να είναι το κύκλωμα 3G, όχι κάποια άλλη "έκπτωση" στον εξοπλισμό του οικονομικότερου μοντέλου. Ως... είθισται πλέον για όλα αυτά τα προϊόντα τα τελευταία χρόνια, είναι πολύ πιθανό στην ελληνική αγορά αυτά τα €249/€299 να "μεταφραστούν" σε €269 και €309 λόγω του ΦΠΑ και των άλλων δασμών που προστίθενται στη διαδικασία εισαγωγής τους στη χώρα μας. Δεν μας εκπλήσσει πια, έστω κι αν θα θέλαμε να είναι αλλιώς. Άλλωστε, για να είμαστε ειλικρινείς, αν μας έλεγε κανείς πριν από 24 ώρες ότι τα Χριστούγεννα (ελπίζουμε!) θα παίζουμε με το διάδοχο του PSP με λιγότερα από €300, θα εκφράζαμε μεγάλη δυσπιστία. Εν αναμονή των πρώτων εντυπώσεων από τα games του αύριο, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ