Destiny: το ακριβότερο video game... ever

Η Activision αποκαλύπτει το εκτιμώμενο κόστος του τίτλου της Bungie. Πόσο...;!;!

Όσο τα video games πλησιάζουν σε δημοτικότητα - ή ενίοτε ξεπερνούν - άλλες μορφές ψυχαγωγίας όπως το σινεμά και η μουσική, σε τόσο υψηλότερα επίπεδα θα κινούνται τα κόστη δημιουργίας και προώθησης τους. Και το αντίστοιχο οικονομικό ρίσκο, φυσικά. Πρόκειται για γεγονός που όλες οι εμπλεκόμενες εταιρείες τίτλων για συστήματα όπως τα PlayStation ή τα Xbox έχουν αποδεχθεί, όμως η Activision και η Bungie θα... "το πάνε σε άλλο level" το όλο πράγμα με το πολυαναμενόμενο Destiny - που η πρώτη δημιουργεί και η δεύτερη εκδίδει - το φθινόπωρο: o διευθύνοντας σύμβουλος της Activision, ο διαβόητος Bobby Cotick, σε τηλεφωνική συνέντευξη με αναλυτές την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε πως ο τίτλος της Bungie συνολικά θα κοστίσει "γύρω στα 500 εκ. δολάρια"!

Πρόκειται ολοφάνερα για ποσό που περιλαμβάνει τόσο το κόστος ανάπτυξης του Destiny - την οποία η Bungie έχει ξεκινήσει πριν από 3.5 χρόνια σχεδόν - όσο και της προώθησής του, παραμένει ωστόσο το υψηλότερο "καταγεγραμμένο" στην πορεία του gaming μέχρι στιγμής. Ενδέχεται ο Cotick - του οποίου τα λεγόμενα δεν εμπνέοουν καμία εμπιστοσύνη βάσει... ιστορικού - να υπερβάλλει λόγω εντυπώσεων, το νούμερο ωστόσο απέχει τόσο πολύ από το δεύτερο υψηλότερο επιβεβαιωμένο (τα 260 εκ. δολάρια του Grand Theft Auto V), ώστε και "τραβηγμένο" να είναι, είναι σίγουρα αστρονομικό για τα δεδομένα του χώρου. Σε αντιπαραβολή, το GTA IV κόστισε 97 εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργηθεί, το Gran Turismo 5 "μόλις" 75, ενώ Halo 3 λιγότερα από 55. Ακόμη και τα θρυλικά όσον αφορά τα κόστη δημιουργίας τους Final Fantasy - που απασχολούν σε κάθε τίτλο όχι λιγότερους από 200 ή 300 επαγγελματίες μόνο για τα γραφικά και την καλλιτεχνική επιμέλεια - δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 50 εκατομμύρια δολάρια σε κόστος.

Όπως πάντως σωστά υπογράμμισε ο Cotick, το οικονομικό ρίσκο είναι πλέον πολύ μεγάλο για να μην κάνει η Activision ό,τι μπορεί από την πλευρά της ώστε το Destiny να επιτύχει εμπορικά - και μόνο για να αποσβέσει το κόστος του, ο τίτλος υπολογίζεται πως θα πρέπει να σημειώσει πωλήσεις 15 ή 16 εκατομμυρίων αντιτύπων. Ξαφνικά δεν φαντάζει... καθόλου κακή ιδέα η επιλογή της Bungie να κυκλοφορήσει τη νέα της δημιουργία και σε PS3/Xbox 360 (και όχι μόνο σε PS4/Xbox One), καθώς είναι η πελατειακή βάση των προηγούμενης γενιάς συστημάτων (συνδυαστικά στα 150 εκ. περίπου) που θα φέρει τις υψηλότερες πωλήσεις και όχι η νέα (που στις 9 Σεπτεμβρίου συνδυαστικά δεν θα ξεπερνά τα 20 εκ.). Είναι δύσκολο να μην έχει κανείς εμπιστοσύνη στη Bungie των θρυλικών Halo, μεν, αλλά είναι το ίδιο δύσκολο να φανταστεί πώς ένα όνομα πρωτοεμφανιζόμενο στην αγορά (original IP) θα ξεπεράσει τα 15 εκ. αντίτυπα σε πωλήσεις. Από την άλλη, το GTA V το Μάρτιο έφτασε τα 33 εκ. αντίτυπα, οπότε... προοπτική υπάρχει πάντοτε. Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ