Destiny: ασύμβατες οι εκδόσεις PS3-PS4

Δικαιολογημένα, ωστόσο - αν και η μεταφορά χαρακτήρων θα είναι εφικτή

Καθώς η δεύτερη δοκιμαστική φάση του πολυσυζητημένου τίτλου της Bungie, του Destiny, είναι - την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές - σε εξέλιξη, και καθώς έχουμε πλέον μπει "στην τελική ευθεία" για την κυκλοφορία του στις 9/9, η δημιουργός των Halo δημοσιοποιεί περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καινούργια της παραγωγή. Αυτή θα κυκλοφορήσει σε PlayStation4, PlayStation3, Xbox One και Xbox 360, όμως η Bungie επιβεβαίωσε επίσημα πως ανάμεσα στα οικιακά PlayStation δεν θα υποστηρίξει την ταυτόχρονη συμμετοχή παικτών από τα δύο διαφορετικά φορμά, στις ίδιες αποστολές και αναμετρήσεις. Και αυτό θα ισχύσει τόσο για την αρχική περίοδο κυκλοφορίας, όσο και αργότερα - δεν πρόκειται, δηλαδή, για κάτι που θα προστεθεί αργότερα μέσω PlayStation Network.

Η Bungie, ωστόσο, έχει σοβαρούς λόγους βάσει των οποίων δεν μπορεί να προσφέρει στους παίκτες αυτήν την ταυτόχρονη συμμετοχή από PS4 και PS3 (cross-play): είναι, πολύ απλά, αξεπέραστο θέμα τεχνικό. Για να προσφέρει περίπου την ίδια "αίσθηση", ομαλή κίνηση και το ίδιο περιεχόμενο στα PS4 και PS3, η Bungie έπρεπε να κάνει συμβιβασμούς στην ανάλυση της έκδοσης του δεύτερου. Αυτό σημαίνει πως οι κάτοχοι PS4 θα είχαν - όπως μπορούν να πιστοποιήσουν και οι PC gamers - στις online αναμετρήσεις χειροπιαστά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους κατόχους PS3, όπου το Destiny θα χαρακτηρίζεται από χαμηλότερη ανάλυση και αναγκαστικά λιγότερη λεπτομέρεια. "Για να το θέσω σε όρους πρακτικούς: ο χαρακτήρας του αντιπάλου μου σε PS3 στην άλλη άκρη του πεδίου της μάχης έχει μέγεθος τέσσερα pixel για μένα που έχω PS4, ο δικός μου μόλις δύο γι' αυτόν", υπογράμμισε ο μηχανικός λογισμικού της Bungie Roger Wolfson. "Εγώ και ο αντίπαλός μου δεν θα εισπράτταμε την ίδια ψυχαγωγική εμπειρία αν παίζαμε μαζί, γι' αυτό και οι δύο εκδόσεις θα λειτουργούν ξεχωριστά".

Αυτό που η Bungie κατέστησε εφικτό - και κάτι που όσοι κάτοχοι PS3 δεν έχουν μεταβεί σε PS4 θα αξιοποιήσουν πιθανότατα στο μέλλον - είναι η δυνατότητα να "χτίσει" κανείς τον χαρακτήρα του στο Destiny του παλαιότερου οικιακού PlayStation... και να τον μεταφέρει στο νέο όταν αγοράσει το σύστημα της Sony (και αντίτυπο του Destiny προφανώς). Για την ακρίβεια (και αφού η εταιρεία έχει ήδη δηλώσει πως το Destiny έχει σχεδιαστεί ως σειρά video games βάθους δεκαετίας), η Bungie έχει έτσι διαμορφώσει το σύστημα δημιουργίας και εξέλιξης των χαρακτήρων στον νέο της τίτλο, ώστε ο παίκτης θα μπορεί να μεταφέρει τον μαχητή του από το πρώτο Destiny στο δεύτερο ή το τρίτο (με όσα πλεονεκτήματα κάτι τέτοιο προσφέρει σε σχέση με τη δημιουργία νέου χαρακτήρα στα μελλοντικά Destiny).

O Wolfson, μάλιστα, ισχυρίστηκε πως η Bungie έχει συνειδητά προσπαθήσει ακόμη και για το... αντίστροφο, δηλαδή να δημιουργήσει ο παίκτης έναν χαρακτήρα στο δεύτερο ή το τρίτο Destiny και να είναι σε θέση να τον αξιοποιήσει παίζοντας το πρώτο (!). Αν το κατορθώσει θα είναι ένα από τα πανελάχιστα video games - αν όχι το μοναδικό σε αυτήν την κατηγορία... - που θα προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Ας παίξουμε, πάντως, όσο απολαυστικά ελπίζουμε το πρώτο Destiny το Σεπτέμβρη... και για τα επόμενα, έχουμε καιρό!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ