Crysis 2

Στη Νέα Υόρκη, gamers, στη Νέα Υόρκη!

Στο πόσο μπορεί να απολαύσει κανείς το Crysis 2 παίζει μεγάλο ρόλο - κακά τα ψέματα - και ο πολύ υψηλού επιπέδου τεχνικός τομέας του. Τα γραφικά του είναι από τα καλύτερα που έχουμε δει ποτέ σε παραγωγή του είδους: τα περιβάλλοντα μεγάλα σε έκταση αλλά και πλούσια σε λεπτομέρεια, οι χαρακτήρες καλοσχεδιασμένοι, τα ειδικά εφέ εντυπωσιακά, ο φωτισμός προσεγμένος. Η έκδοση για PS3, όπου δοκιμάσαμε τον τίτλο, μπορεί να μην είναι εύκολο να σταθεί δίπλα στην αντίστοιχη ενός καλοεξοπλισμένου PC, παραμένει όμως άκρως εντυπωσιακή. Ο ήχος συνοδεύει άριστα τα γραφικά, αποδίδοντας όχι μόνο κατευθυντικά και πειστικά τα εφέ, αλλά αξιοποιώντας και ένα από τα ποιοτικότερα soundtrack που έχουμε ακούσει τελευταία. Ο χειρισμός δεν προβληματίζει - έστω κι αν ένα DualShock δεν θα προσφέρει ποτέ την ακρίβεια πληκτρολογίου και mouse - ενώ επιλογές και ρυθμίσεις πέραν από τις τυπικές δεν υπάρχουν, αλλά... δεν χρειάζονται κιόλας.

Στοιχεία του Crysis 2 που δεν... λατρέψαμε ακριβώς; Όχι πολλά, για την ακρίβεια μόνο δύο. Το ένα σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων, η οποία είναι... ασταθής: άλλοτε πιστευτή και άκρως ικανοποιητική, περιγράφοντας το πώς π.χ. εκπαιδευμένοι στρατιώτες όντως θα αλληλοκαλύπτονταν και θα συντονίζονταν στο πεδίο της μάχης, κι άλλοτε αντιρεαλιστική, με τους εξωγήινους να συμπεριφέρονται σαν... υπνοβάτες με εμμονή στις "τυφλές" εξορμήσεις. Το άλλο ήταν κάποιες ατέλειες στα γραφικά, τουλάχιστον στην έκδοση του PS3 που δοκιμάσαμε: "ζαγρέ" ακμές στα περιγράμματα, θολά αντικείμενα και υφές υλικών στο προσκήνιο και στο βάθος του παρασκηνίου, ενίοτε μη ομαλή κίνηση. Παραμένει πολύ καλό, αλλά το τεχνικό επίπεδο των FPS στο PS3 βρίσκεται ψηλά μετά από τα Killzone 3, Call of Duty Black Ops και BioShock 2. Οι εκδόσεις για Xbox 360 και PC μπορούν να θεωρηθούν, από αυτήν την πλευρά, καλύτερες.

Είναι δύσκολο, πάντως, να φανταστούμε πολλούς gamers που θα πτοηθούν από τις προαναφερθείσες αδυναμίες του Crysis 2 και δεν θα το απολαύσουν γι' αυτό που είναι πραγματικά: μία φροντισμένη, εξαιρετική παραγωγή που θα προσφέρει πολλές ώρες διασκέδασης στους... μοναχικούς gamers και ακόμη περισσότερες στους... κοινωνικούς, με τις πολλαπλές και ενδιαφέρουσες επιλογές συμμετοχής πολλών παικτών που προσφέρει μέσω Internet. Η Crytek κατόρθωσε να σταθεί στο ύψος όχι μόνο των περιστάσεων, αλλά και των προσδοκιών όλων μας - ας μη ξεχνάμε, αναφερόμαστε και στον πρώτο της τίτλο νέας τεχνολογίας προβολής γραφικών, για τρία διαφορετικά φορμά ταυτόχρονα. Τα εύσημα, λοιπόν, και την ανεπιφύλακτη πρότασή μας για αγορά, ειδικά από τους πιστούς φίλους των shoot' em up. Και περιμένουμε ένα... Crysis 3, με διάθεση για τολμηρά πειράματα, στο εγγύς μέλλον!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ