CES 2012: Στις 500.000 οι πωλήσεις του PS Vita

Δύο εβδομάδες μετά την εμφάνισή του - είναι αρκετές;

Ανάμεσα στα πράγματα για τα οποία έγινε αναφορά στην παρουσίαση της Sony στην έκθεση CES χθες, 9/1, ήταν και το PlayStation Vita, το νέο της φορητό σύστημα ψυχαγωγίας που θα μάς απασχολήσει δεόντως το 2012. Η ιαπωνική εταιρεία ανακοίνωσε πως, από την ημέρα της διάθεσής του στην ιαπωνική αγορά (και μόνο μέχρι στιγμής), το νέο PlayStation έχει σημειώσει πωλήσεις άνω των 500.000 συστημάτων. Αυτό ήταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει πριν από τις γιορτές, το αρχικό στοκ που είχε διαθέσει η Sony στα καταστήματα για την εμπορική εκκίνηση του Vita.

O ρυθμός των πωλήσεων κρίνεται ως ικανοποιητικός, αν λάβει κανείς στα υπόψιν όχι μόνο την τιμή πώλησης του συστήματος (€250/€250), αλλά και το γεγονός ότι το Vita δεν συνόδευσε στα καταστήματα κάποιο μέλος από τις δημοφιλείς οικογένειες τίτλων που οι Ιάπωνες gamers "τιμούν" ανεξαρτήτως φορμά, όπως π.χ. τα Monster Hunter, Street Fighter, Final Fantasy ή Dragon Quest. Ενδεικτικά, ο τίτλος που σημείωσε τις υψηλότερες πωλήσεις ανάμεσα στο αρχικό αυτό κοινό του μισού εκατομμυρίου συστημάτων ήταν το Uncharted Golden Abyss, ένα video game ναι μεν άκρως εντυπωσιακό, αλλά σαφώς Δυτικοστρεφές όσον αφορά το στυλ παιχνιδιού και παρουσίασής του.

Δεν χωρά βέβαια αμφιβολία στο γεγονός ότι η Sony θα μπορούσε να είχε σημειώσει μεγαλύτερη επιτυχία με το PS Vita ή τουλάχιστον σταθερότερη (οι πωλήσεις του ξεπέρασαν την πρώτη εβδομάδα τα 350.000 συστήματα και στη συνέχεια μειώθηκαν). Όμως συνεχίζουμε να αναφερόμαστε μόνο στην ιαπωνική αγορά, η οποία είναι μακράν πλέον μικρότερη από την αντίστοιχη αμερικανική και ευρωπαϊκή. Σε αυτές, η Sony στοχεύει να σημειώσει πολύ μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία στις 22 Φεβρουαρίου, τόσο βάσει πλουσιότερης γκάμας από τίτλους, όσο και ελλείψει κάποιων αρχικών μικροπροβλημάτων που είχε το ιαπωνικό Vita. Όπως πάντοτε, όλα θα κριθούν στο... μετά, δηλαδή στο αν και κατά πόσο θα είναι συνεχόμενη και σταθερή η ροή νέων ποιοτικών τίτλων για το καινούργιο φορητό PlayStation, από τον Απρίλιο και μετά. Ίδωμεν, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ